ABD ve İngiltere'nin, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı ülke havalimanlarına yönelik uçuşlarda elektronik cihaz kısıtlamasını yolcular farklı şekillerde değerlendirirken, havayolu şirketlerinin bu uygulamadan olumsuz etkilenebileceği görüşü paylaşılıyor.
Türk Hava Yolları (THY) ile İstanbul'dan Chicago'ya uçuş gerçekleştiren yolculara O'Hare Uluslararası Havalimanı'nda ABD ve İngiltere'nin kısıtlama kararına ilişkin görüşlerini sordu.
İstanbul-Chicago yolcularından, TOBB Türkiye Medikal Meclis Başkanı Özgür İncekara, "Bence güvenlikle ilgili 3-6 aylık geçici bir uygulama. Bu süreçte insanlar direkt uçuşlarda alternatif havayollarını tercih edeceklerinden, THY'nin gelirlerinde azalma olacaktır. THY de diğer Ortadoğu havayolu şirketlerinin yaptığı gibi konuyu avantaja çevirecek promosyon ve reklamlara ağırlık vermeli." değerlendirmesinde bulundu.
"Terörist saldırılar yeni değil"
Uçuşlarda elektronik cihaz kısıtlamasının "gerekliliği" konusunda "tarafsız" olduğunu dile getiren Amerikalı öğrenci Tom Hao, "Bu kararın Londra saldırısıyla bağlantılı olduğu söyleniyor ama terörist saldırılar yeni bir şey değil. Neden şimdi böyle bir uygulamaya ihtiyaç duyduklarını anlayamadım." dedi.
"Nedenini bilmediğim uygulamadan hiç memnun değilim"
ABD'de yüksek lisans öğrencisi olan Esra Altun, nedenini bilmediği uygulamadan duyduğu memnuniyetsizliği dile getirerek, uçağa binmeden iki kez güvenlik kontrolünden geçtiklerini aktardı.
Birlikte yolculuk yaptığı arkadaşı Nellie Drost gibi kendisi de emekli olan Cindy Paulsen, Abu Dabi'den İstanbul aktarmalı Chicago'ya geldiklerini belirterek, "Londra saldırından sonra alındığı için elektronik cihaz yasağının güvenlikle alakalı olduğunu düşünüyorum." dedi.
İstanbul-Chicago uçuşunu Tiflis bağlantılı olarak gerçekleştirdiğini belirten ve soyadının açıklanmasını istemeyen Rauf adlı Türk vatandaşı, her ne kadar yolculuklarında elektronik cihaz bulundurmamaya özen gösterse de uygulamayı "gereksiz" bulduğunu ifade etti.
"Yanlış bir uygulama"
Kosovalı öğrenci Egzan Aliy, kısıtlamanın "yanlış" bir uygulama olduğu görüşünü paylaşarak, "Bence böyle bir şeye gerek yok. Güvenlik nedeniyle getirildiyse, bunun yerine daha iyi güvenlik kontrolleri sağlanabilirdi. Asıl sorunun ne olduğunu bilemiyorum." dedi.
Bu arada adlarının açıklanmasını istemeyen Amerikalı bir çift yasak hakkında, "Korkunç, kötü bir fikir" değerlendirmesinde bulundu.