Türksat Yönetim Kurulu Başkanı Vecdi Gönül, Türksat 6A uydusu için çalışmaya başladıklarını, 2020’de tamamlamayı, 2021 yılında da uzaya fırlatmayı hedeflediklerini söyledi. Bugüne kadar 4.5 milyar TL’lik yatırım yapan Türksat’ın hız kesmeden yatırımlara devam ettiğini bildiren Gönül, “6A için paydaşlarla çalışma toplantılarına kısa süre içinde başlayacağız” dedi. Türksat Yönetim Kurulu Başkanı Vecdi Gönül, bugüne kadar 4.5 milyar TL’lik yatırım yapan Türksat’ın hız kesmeden yatırımlara devam edeceğini belirterek, “Gündemimizde Türksat 5A ve Türksat 5B uydu projeleri ile Türksat 6A milli haberleşme uydu projesinin yanı sıra, 2023 yılına kadar kablo altyapısını tüm il merkezlerine yaygınlaştırma projeleri var. 6A için paydaşlarla çalışma toplantılarına kısa süre içinde başlayacağız” dedi. Ankara Sohbetleri’ne konuk olan Gönül, Ankara Temsilcimiz Ferit Parlak’ın sorularını yanıtladı.
Önümüzdeki 5 yılda Türksat’ın yatırım stratejisinde neler olacak?
Türksat artık, milyar TL’lik şirketler ligine yükseldi. Net satışlarımız 2017'de bir önceki yıla göre yüzde 30’un üzerinde artarak, yıllık 1.2 milyar TL’nin üzerine çıktı. Gelirlerimizin yüzde 38’i kablo, yüzde 36’sı uydu ve yüzde 26’sı bilişim hizmetlerinden geliyor. 2017'de özellikle bilişimde sağlanan yüzde 115’in üzerinde büyüme ile kamunun bilişim merkezi olmaya yönelik faaliyetlerimize hız kesmeden sürdürüyoruz.
Bugüne kadar Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B uyduları ve kablo altyapı genişleme ve yenileme projeleri olmak üzere, uydu, kablo ve bilişim alanlarında bugünkü değerle 4.5 milyar TL’nin üzerinde yatırımı, tamamen kendi kaynaklarıyla gerçekleştirmiştir Türksat. Yarımlara hız kesmeden devam edeceğiz. Gündemimizde Türksat 5A ve Türksat 5B uydu projeleri ile Türksat 6A milli haberleşme uydu projesinin yanı sıra, 2023'e kadar kablo altyapısını tüm il merkezlerine yaygınlaştırma ve Ankara Gölbaşı Veri Merkezi projesi gibi yatırımlar yapmayı hedefliyoruz.
Uydu yörünge haklarının işletilmesi görevini yürüten Türksat, bir taraftan 3 adet yeni uyduyu uzaya göndermeye hazırlanırken, diğer taraftan 118 ülkede 3 milyar nüfusa hizmet veriyor. Aktif olarak görevini sürdüren üç uydumuz ise (Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B), tam kapasiteyle çalışıyor.
Yüzde 100 yerli uydu 6A için somut çalışmalar ne aşamada?
1990’lı yıllardan itibaren yurt dışından tedarik ettiğimiz uzay teknolojilerini, 2000’li yılların başından itibaren milli olarak geliştirmeye başladık. Türkiye, şu anda 31, 42 ve 50 derece Doğu olmak üzere üç farklı yörüngede uydu hizmeti veriyor. 42 ve 50 derece Doğu yörüngelerinde Türksat haberleşme uyduları, 31 derece Doğu yörüngesinde ise kiralık uydu görev yapıyor.
Kiralık uydu yerine Türkiye’ye ait bir uydunun işletilmesi için Türksat 5A ve 42 derece Doğu yörüngesinde kapasite artışı ve yedekliliği sağlamak üzere Türksat 5B uyduları ile ilgili süreçler başladı. Dünyanın önde gelen firmaları teklif verdi. Detaylı görüşmeler sonunda yerli katkı ve mali açıdan, Airbus, en uygun teklifi veren firma oldu ve sözleşme imzalandı. Türksat 5A’yı 2020’de, Türksat 5B’yi ise 2021’de uzaya göndermeyi hedefliyoruz.
Tamamen milli imkânlala geliştirilip üretilmesi planlanan Türksat 6A için de çalışmaya başladık. TÜBİTAK’ın öncülüğünde Türksat’ın da içinde yer aldığı ortak işbirliği ile Ankara Kazan’daki TUSAŞ-TAI Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde (USET) ilk defa kendi haberleşme uydusunu üreteceğiz. Bu gelişmede 2003 yılından bugüne dek savunma sanayiinde yerli üretime verdiğimiz önemin, ortaya koyduğumuz güçlü iradenin büyük bir payı vardır.
Projede TUBİTAK UZAY Proje yöneticisi kurum, ASELSAN, TAI ve CTech firmaları ise proje yürütücüsü kurumlar olarak yer almakta. Isıl Yapısal Yeterlilik Modeli (IYYM) testlerine, bu yılın nisan ayında başlanacak. 2020 yılında tamamlamayı ve 2021 yılında uzaya fırlatmayi hedefliyoruz.
e-Devlet projesinde istenilen noktaya gelindi mi?
Verimliliği artırarak, iş süreçlerinin maliyet etkin bir şekilde ve daha kısa sürelerde yürütülmesini amaçlıyoruz. Özel sektörde bankacılık ve telekomünikasyon; kamu tarafında ise e-Devlet Kapısı başta olmak üzere birçok başarılı çalışmamız oldu. e-Devlet Kapısı’nı (türkiye.gov.tr) Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı adına işletiyoruz. Bugün 37 milyon kayıtlı kullanıcıya ulaştık ve 418 ayrı kamu kurumuna ait 3 bin 16 adet kamu hizmeti, e-Devlet Kapısı’ndan sunuluyor.
İhraçta etmeye başladınız galiba bu teknolojiyi? KKTC örneği var
Evet, e-Devlet Kapısı projesinin bir benzeri olan ancak, aynı zamanda bütün bir ülkenin e-dönüşümünü sağlayacak nitelikteki e-KKTC projesini de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde hayata geçiriyoruz. Dünya ölçeğinde örnek bir proje olacak.
Yine tamamı şirketimiz kaynaklarıyla geliştirilen BELGENETTM, elektronik belge yönetim sistemleri alanında lider ürün hâline geldi. Bugün 50 kurumda kullanılıyor.
Birçok alanda maliyet avantajı sağlayacak akıllı kent projesi ne durumda?
Akıllı Kent Sistemi Projesi kapsamında, Antalya ili için Wi-Fi, şehir bilgi kioskları, kronik hastalık takibi, panik butonu çözümleri hizmet olarak tarafımızdan sunulmaktadır.
Antalya’da ulaşımdan sağlık ve güvenliğe, enerjiden çevreye, birbiriyle etkileşimi olabilecek hizmetlerin birbirini tamamlayıcı ve katma değerli hâle getirilmesi amaçlanan FAZ1’in sözleşmesi Ağustos 2017’de imzalanmıştı. FAZ kapsamında, TEDES, Uzaktan Sulama Sistemleri, Akıllı Aydınlatma, İlave Kiosk/Wi-Fi Noktaları, Akıllı Şehir Yönetim Platformunun oluşturulması planlanıyor.
Kaynak: Ayfer İlhan / DÜNYA