Garanti Bankasının Proje Finansmanından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) alım garantisi fiyatlarının bankaların finansman kararında etkili olduğunu söyledi.
Projelerin finansmanında alım garantisinin dolar yerine avro bazında verilmesinin önemli bir alternatif oluşturacağına dikkati çeken Edin, şöyle konuştu:
"Alım garantisi dolar bazında veriliyor, ama avro finansman şu an daha düşük maliyetli. Alım garantisi dolar yerine daha düşük maliyetli avro bazında verilirse, bankaların da yatırımcıya yıllık yüzde 1-2 daha ucuz finansman sağlaması söz konusu olabilir. Kredilerin ortalama vadesinin 7-8 yıl arasında olduğu düşünülürse, bu da çok önemli bir avantajdır. Bununla birlikte, yenilenebilir projelerin finansmanına kesintisiz devam edebilmek için YEKDEM'in sürdürülmesi gerekiyor. Yeni yatırımlarda fiyatları aşağı çekip, vadeleri uzatarak da bunu yapmak mümkün. 10 yıllık garanti yerine, 15 yıllık garanti verilsin. Böylece tüketici üzerinde de ilave bir maliyet oluşuyor gibi görünmez. Aslında piyasadaki yanlış algının aksine bu yatırımlar spot elektrik fiyatlarını aşağı çekerek, nihai tüketicinin faturasının düşmesini de sağlıyor."
"Yenilenebilirde teşvik sürmeli"
Şu an elektrik fiyatları açısından piyasa koşullarının yenilenebilir projelere ilk başlanılan dönemdekinden farklı olduğunu vurgulayan Edin, "Bu teşvikler zamanında verildi, ama şimdi vazgeçiyoruz şeklinde bir uygulama olursa, bundan hem yatırımcı hem de bankacılar zarar görür. Bundan sonra yürürlüğe girecek uygulamalara güvenleri sarsılır. Yenilenebilir enerjide mevcut santraller için şimdiye dek verilmiş garantilerin aynı şekilde devam etmesini bekliyoruz. Bu yatırımlar bizim enerjide dışa bağımlılığımızı azaltıyor. Biz cari açığın kapanmasına sağlanan bu katkının, 2030 yılına kadar en az 25 milyar dolar olacağını hesaplıyoruz." dedi.