BM Çevre Programı (UNEP), Türkiye’nin “güneş, rüzgâr enerjisine yılda 1 milyar dolar yatırım yapan ülke” barajını geçen yıl geçtiğini belirtti ancak Türkiye’nin yenilenebilir enerji politikasını eleştirdi. UNEP, “Bazı ülkelerde yerel finansman seçenekleri çok bol, diğerlerinde nadir. Ve kimi ülkeler yenilenebilirlerin gelişimini zorlaştıran yerel düzenlemelere sahip, hatta doğal kaynaklar iyi olsa bile – Türkiye’deki küçük ölçekli güneş enerjisi birçok örnekten birini oluşturuyor” dedi.
Jeotermal enerji yatırımlarında en büyük varlık finansmanı geçen yıl Türkiye’de görüldü. Raporda ayrıca, “Almanya, İngiltere, İskandinavya, İrlanda, Fransa ve Türkiye geçen yıl kıyı rüzgârında varlık finansmanı için önemli lokasyonlardı” denildi.
BM Çevre Programı’nın “Yenilenebilir Enerji Yatırımlarında Küresel Eğilimler 2016” raporu yayımlandı.
Güneş ve rüzgâr enerjisi gibi yenilenebilir enerji teknolojilerinin bazı çevreler tarafından zengin ülkelerin yararlanabileceği bir lüks olarak görüldüğü belirtilen raporda, “Ancak bu görüş uzun süredir yanlış kabul ediliyor, 2015 yılında ilk kez, büyük hidroelektrik yatırımları hariç yenilenebilir enerji santrallerine gelişmekte olan ülkelerde yapılan yatırım, gelişmiş ülkelerde yapılanı geçti” denildi.
Rapora göre gelişmekte olan ülkelerde 156 milyar dolar, gelişmiş ülkelerde ise 130 milyar dolar yatırım yapıldı. Bu, gelişmekte olan ülkelerin 2004’teki 9 milyar dolarlık yatırımlarına karşı 17 katlık bir artışı temsil ediyor. Gelişmiş ülkelerdeki yenilenebilir enerji yatırımı bir önceki yıla göre yüzde 8 düştü ve 2009’dan bu yana en düşük miktarda oldu.
TÜRKİYE 1 MİLYAR DOLAR ‘BARAJINI’ GEÇTİ
Çin ve Hindistan’ın yenilenebilir enerji yatırımlarını 2014’e göre en fazla artıran “gelişmekte olan ülkeler” oldukları belirtilen raporda, “Fas, Türkiye ve Uruguay da yenilenebilir enerji yatırımlarının 1 milyar dolarlık bariyeri 2015’te geçtiğini gördü” denildi.
Raporda Türkiye’nin yenilenebilir enerjiye yatırımları ise şu şekilde eleştirildi:
“Bazı ülkelerde yerel finansman seçenekleri çok bol, diğerlerinde nadir. Ve kimi ülkeler yenilenebilirlerin gelişimini zorlaştıran yerel düzenlemelere sahip, hatta doğal kaynaklar iyi olsa bile – Türkiye’deki küçük ölçekli güneş enerjisi birçok örnekten birini oluşturuyor.”
BİYO VE ÇÖP ENERJİSİNDE BM’YE GÖRE TÜRKİYE…
BM’ye göre biyoenerji ve çöpten enerji konusunda gelişmiş ülkeler 3.9 milyar dolarlık yatırımla geçen yıl 2.1 milyar dolar yatırım yapan gelişmekte olan ülkeleri geçti. Raporda, “Jeotermal’de en büyük varlık finansmanı geçen yıl Türkiye’de gerçekleşti. Kimi gelişmekte olan ülkelerde geçtiğimiz yıllarda büyük finansmanların görüldüğü Endonezya ve Kenya gibi ülkelerde jeotermal varlık yatırımına ara verildi” denildi.
Avrupa’da geçen yıl yapılan yenilenebilir enerji yatırımlarının yarısını İngiltere gerçekleştirdi. Avrupa toplam 48 milyar dolar, İngiltere 22 milyar dolar yatırım yaptı. Almanya 8.5 milyar dolar ile ikinci en büyük yatırımcı ülke oldu. Raporda, “2015’te 1 milyar dolardan fazla yatırım gören diğer tek Avrupa piyasaları 2 milyar dolarlık yatırımdan yüzde 63 daha az yatırım yapan Fransa, yüzde 46 artıran ve 1.9 milyar dolara yükselen Türkiye ve yatırımını yüzde 82 artırıp 1.1 milyar dolara çıkaran Hollanda idi” denildi.
Raporda ayrıca, “Almanya, İngiltere, İskandinavya, İrlanda, Fransa ve Türkiye geçen yıl kıyı rüzgârında varlık finansmanı için önemli lokasyonlardı. Ancak politika belirsizliği İtalya, İspanya ve Polonya ile politika değişikliklerinin 2014’deki hamleden gelişme adımlarının yavaşladığı anlamına geldiği Almanya dâhil birkaç diğer piyasayı gölgeledi” değerlendirmesi yapıldı.