ABD'nin başkenti Washington'da Johns Hopkins Üniversitesi Kennedy Herter Auditorium'da gerçekleştirilen Trans Hazar Forumu'na Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Gürcistan'dan çok sayıda konuşmacı katıldı.
Açılış bölümünde Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç'ın da bir konuşma yaptığı forumda, Azerbaycan'ın Washington Büyükelçisi Elin Suleymanov, Kazakistan'ın Washington Büyükelçisi Kairat Umarov ve Gürcistan'ın Washington Büyükelçiliği Müsteşarı George Khelashvili de katılımcılara hitap etti.
Yeni İpek Yolu'nu canlandıracak projelere imza atılıyor
Kılıç, bölgesel entegrasyonun ve etkileşimin bölge ekonomilerinin çeşitlendirilmesi bakımından çok önemli olduğunu kaydederek, Türkiye'nin kadim İpek Yolu'nu yeniden canlandıracak projelerle bu yolda adımlar atmaya başladığına işaret etti.
"Modern İpek Yolu" ile Asya-Avrupa arasındaki mevcut transit koridorun bin 500 kilometre kısalacağını belirten Kılıç, "Bu amaçların gerçekleştirilebilmesi için ABD de dahil birçok ülkeyle beraber çalışmaya devam edeceğiz." dedi.
Yeni İpek Yolu'nun tamamlandığında sadece bölgesel değil, uluslararası ekonomi ve ticarete de büyük katkı yapacağını ifade eden Kılıç, bu sürecin içinde yer alan tüm aktörlerin bundan fayda sağlayacağını vurguladı.
Çin ile Avrupa arasındaki sevkiyat süresi 45 günden 15 güne düşecek
Koridorun bir bütün halinde çalışır hale gelmesi durumunda Çin ile Avrupa arasındaki sevkiyat süresini 45 günden 15 güne düşürebileceği kaydedilen forumda, söz konusu projenin büyüklüğüne vurgu yapıldı.
"Yeni İpek Yolu" işlerlik kazandıkça Çin'den yola çıkan bir kargonun Kazakistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaşacağını belirten konuşmacılar, gelecek yıllarda Türkmenistan, Özbekistan ve Kırgızistan'ın da projeye katılmasının beklendiğini dile getirdi.
Azerbaycan'ın Washington Büyükelçisi Suleymanov, 4 ülke temsilciliğinin bir araya gelerek düzenlediği böyle bir forumun Washington'da gerçekleştirilmesinin çok önemli olduğunu söyledi.
"Yeni İpek Yolu Projesi tüm dünya için önemli"
"Yeni İpek Yolu Projesi sadece bölgemiz için değil, tüm dünya için önemlidir" diyen Suleymanov, projenin sadece katılımcı ülkelerle sınırlı olmayacak kadar büyük ve değerli bir proje olduğunu anlattı.
Panelin katılımcılarından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Osman Nuri Beyhan da İpek Yolu'nun yeniden canlandırılmasının önemli bir gereklilik olduğunu vurguladı. Beyhan, projenin hayata geçirilmesi için siyasi iradenin kritik rol oynadığını belirterek, Türkiye'nin bu konuda gerekli girişimleri gerçekleştirdiğini bildirdi.