• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 4 °C

Yazılım üreten işletmeler sanayici kapsamına alındı

Yazılım üreten işletmeler sanayici kapsamına alındı
Bilişim teknolojisi ve yazılım üreten işletmeler sanayici kapsamına alındı.

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile Sanayi Sicili Kanunu’ndaki “sanayici” tanımı yeniden yapılarak, bilişim teknolojisi ve yazılım üreten işletmeler de bu kanun kapsamına alındı.

Bilişim Sektörü Dernekleri Federasyonu (TÜBİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Anlaş, Türkiye bilişim sektörünün 2016 yılında yüzde 14.4 oranında büyüyerek 94.3 milyar liraya ulaştığını söyledi. Bilgi ve iletişim teknolojileri ile Endüstri 4.0 yapılarının tabanında hep yazılımın mevcut olduğunu belirten Anlaş, “Bu çerçevede yazılım sektörün amiral gemisidir. Yerli yazılım ön plana çıkarılması gereken kavram haline geliyor. Sanayici kategorisine alınmak ihracatın büyümesi için yerli yazılıma verilmesi gereken en önemli desteklerden biriydi. Son derece stratejik önem taşıyor. Gerek ülke ekonomisinin büyümesine katkı ve dijital dönüşümün tamamlanması gerekse nitelikli eleman istihdamının artırılması için sanayi kategorisinde yer almak, teşvik ve desteklerden yararlanmak çok önemli” dedi.

Türkiye, bölgesel yazılım merkezi haline getirilecek

Türkiye bilişim sektörünün bugün gelinen noktada 1 milyar dolarlık yazılım ihracatı bulunduğunu ifade eden Anlaş, “Dünyada örneklerine baktığımızda Hindistan’ın 82 milyar dolarlık ihracatı var. Türkiye olarak dünya pazarından 1 milyar doların üzerinde pay alabilmiş durumundayız. Hedefimiz yazılım ihracatında 6,5 milyar doların üzerine çıkmak.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün katılımıyla TOBB’da düzenlenmesi beklenen toplantıda yerli yazılımla ilgili detaylar masaya yatırılacak. Toplantıdan çıkacak sonuçla yazılım sektörünün önünün açılacağına inancımız tamdır” şeklinde konuştu. Türkiye’nin 2023 ekonomi vizyonunda ihracatın artırılmasının bulunduğunu söyleyen Anlaş, “Türkiye olarak stratejik konum açısından bölgemizin, özellikle Orta Doğu ve Türki cumhuriyetlerinin yazılım merkezi olma hedefimiz var. Bu hedefin önündeki ilk engeller düzenlenecek toplantıyla aşılacaktır” dedi.

Bilişim ya da yazılım organize sanayi bölgeleri kurulabilir

Alınan kararın sektör için can suyu olduğunu söyleyen Bilişim Sektörü İş Adamları ve Profesyonelleri Derneği (BİSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akın da, “Devlet tarafından sektörümüz için atılan çok büyük bir adımdır.

Yazılım, sanayi ürünü haline getirildi. Düne kadar hizmet olarak görüldüğü için hem sektörün hem de ülkemizin gelişmesine engel teşkil ediyordu” dedi. Endüstri 4.0, nesnelerin interneti gibi konuların konuşulduğu günümüzde, yazılımcının ve bilişimcinin “sanayici” olarak tanımlanması gibi gelişmelerin devamının getirilmesi halinde Türkiye’nin daha hızlı ve kolay gelişebileceğine dikkat çeken Akın, “Alınan bu karar, bilişimcilerin ve yazılımcıların da sanayicilere verilen teşviklerden yararlanabileceği anlamına geliyor. Yani organize sanayi bölgelerinde yer alabilir ve indirimlerden yararlanabiliriz. Hatta devlet eliyle yazılım ya da bilişim sanayi bölgeleri kurulabilir. Sektöre farklı teşvikler de getirebilir” şeklinde konuştu.

Sektörün şimdiki talebi patent yasası

BİSİAD Başkanı Osman Akın, yazılım ürünlerinin bundan sonra sanayide olduğu gibi patentlerle korunması gerektiğini belirterek, bu sebeple yazılım için patent yasasına ihtiyaç duyulduğunu da vurguladı. “Eğer ürettiğimiz yazılımı koruyabilirsek, ona daha kolay yatırım yapabiliriz” diyen Akın, “Önceden koruyamadığımız için çalınıyor ya da kopyalıyorlardı. Emeğimiz bir gecede yok oluyordu. Yurt dışından hiç kimse Türk firmalarıyla çalışmak istemiyordu. Beyaz Rusya, Bulgaristan, Romanya’da yazılım şirketleri büyürken, Türkiye geride kalıyordu. Çünkü bu ülkelerde yazılım sektörü belli bir noktaya getirildi. Türkiye’nin de yazılım ve bilişimle ilgili yan kanunları bir an önce hayata geçirmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Sektörün dünya ticaret hacmi 3-4 trilyon dolar

Bilişim sektörünün dünya ticaret hacminin 3-4 trilyon dolar seviyesinde olduğu belirtiliyor. Pazarın yüzde 40’ını Amerika, diğer yüzde 40’ını da Avrupa kıtası oluşturuyor. 2023 hedefi 160 milyar dolar olan Türkiye bilişim sektörü yılda ortalama yüzde 10-15 civarında büyüyor. Türkiye’nin ihracatı ise 1 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Türkiye’de kişi başına düşen bilişim tüketimi ise 120 dolar civarında. Bu rakam İngiltere’de 8 katına kadar çıkıyor.

Bakan Özlü'nün bugün detayları açıklaması bekleniyor

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün, Sanayi Sicili Kanunu’ndaki sanayici tanımına bilişim teknolojisi ve yazılım üreten işletmelerin dahil edilmesiyle ilgili detayları bugün açıklaması bekleniyor. Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) ev sahipliğinde, bugün saat 14.00’te TOBB Konferans Salonu’nda “Bilişim Sektör Buluşması” gerçekleştirilecek. Etkinliğin açılış konuşmalarını Bakan Özlü ve TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu yapacak. TOBB Türkiye Yazılım Sektörü Meclisi Başkanı Melek Bar Elmas tarafından da sektör değerlendirme sunumu ve Sanayi Genel Müdürlüğü tarafından Sanayi Sicil Belgesi ile ilgili bilgilendirme yapılacak.

Sektör ölçülebilir hale geldi

TÜBİFED Disiplin Kurulu Başkanı Rüştü Arseven: Yazılım sektörü bacasız sanayidir. Bugüne kadar maalesef devlet tarafından sistematik bir yapı içine konulamadı. Bu konuda üretim, ihracat olmasına rağmen bunu istediğimiz gibi yansıtamadık. Yaptığımız ihracatı gerçek değerleriyle ölçemedik. Sanayici kategorisine alındığımız için bundan sonra sektörümüz ölçülebilir hale gelecektir. Türkiye’nin bugün yazılım ihracatı 1-2 milyar dolar seviyesinde. Sağlıklı rakamlara ulaşmak mümkün değil. Öte yandan ABD ya da Avrupa’da ofis açıp çalışanlar da var. Tabii ki yazılımcının sanayici kategorisine alınması sadece bir adım. Bunun devamının da gelmesini bekliyoruz.

Temmuz ayında yürürlüğe girdi

7033 sayılı “Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi amacıyla bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun olan Üretim Reform Paketi 18/06/2017 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilerek, 1 Temmuz 2017 tarihli ve 30111 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Söz konusu Kanunun 3. maddesinde yapılan değişiklikle Sanayi Sicili Kanunu’ndaki sanayici tanımına bilişim teknolojisi ve yazılım üreten işletmeler dahil edildi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim