• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • İstanbul 4 °C
  • Ankara 0 °C

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde son hazırlıklar yapılıyor

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde son hazırlıklar yapılıyor
26 Ağustos'ta açılışı yapılacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde son hazırlıklar yapılıyor.

26 Ağustos'ta açılışı yapılacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde son hazırlıklar yapılıyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçiş ücretlerinin KDV dahil otomobiller için 9,9 lira, araçlar büyüdükçe aksına bağlı olarak değişecek ücretin kamyonlar için 21,29 lira olacağını belirtmişti.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde son hazırlıklar

Arslan, "büyük projeler silsilesini taçlandıracak proje" olarak nitelendirdiği Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün 26 Ağustos'ta hizmete gireceğini belirterek, köprü ile Asya ve Avrupa'nın bir kere daha bağlanacağını ve İstanbul'un ağır vasıtalardan kaynaklı trafik yükünü şehir merkezinden çıkaracağını söyledi.

Asya-Avrupa arasındaki bölünmüş yolların tamamlayıcısı olan köprünün, daha önceden deklare edildiği gibi 26 Ağustos'ta açılacak olmasının önemine işaret eden Arslan, açılışa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım'ın katılacağını bildirdi. Arslan, "Dünyaya bir kez daha söyleyeceğiz ki büyük projelerimizi hız kesmeden yapıyoruz, Türkiye Cumhuriyeti böyle bir ülkedir. 15 Temmuz darbe girişimini yaşamış olsa da 240 vatan evladını şehit vermiş olsa da 2 bin 195 kişi gazi olmuş olsa da onların hatırasına sahip çıkmak adına bu projeyi yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılışına birçok ülke devlet başkanının da davet edildiğini vurgulayan Arslan, "26 Ağustos'ta bu sevincimize bu mutluluğumuza eminim ki birçok devlet başkanı da eşlik edecek. Çünkü bu proje sadece Türk insanının projesi değil, bu proje İstanbul'un projesi olduğu gibi Türkiye'nin her yerinin yararlanabileceği bir proje ve Türkiye'nin coğrafi olarak konumundan yararlanması adına etrafımızdaki ülkelerin de faydalanabileceği bir proje" değerlendirmesinde bulundu.

Köprünün geçiş ücretlerine ilişkin de Arslan, geçiş ücretinin dolar bazlı olmasının nedeninin uluslararası proje olmasından kaynaklandığını anlattı. Sözleşmede "1 Ocak tarihindeki dolar kuru esas alınır, TL'ye çevrilir ve bu bir yıl boyunca geçerli olur." ibaresinin bulunduğunu bildiren Arslan, sözleşmede 3 dolar artı KDV ve yıllara bağlı değişim bulunduğunu kaydetti. Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnsanlarımız kesinlikle bilsinler ki hiçbir şekilde dolarla geçmeyecekler. Böyle bir şey söz konusu değil. Türkiye Cumhuriyeti, TL'ye bu kadar değer kazandırmaya çalışırken dolar bazlı iş yapmamız mümkün değil, doğru da değil. Hesaplama dolar bazlıdır. Şu anki parayla 9 lira 90 kuruş. Otomobiller 9,9 liraya geçebilecek. Araçlar büyüdükçe aksına bağlı olarak fiyatlar değişiyor. Kamyon için de 21,29 lira. Bu sene sonuna kadar geçerli olacak. 1 Ocak'ta ise dolar kuruna bağlı olarak yeniden TL bazında bir rakam belirlenmiş olacak ve bir yıl boyunca da o geçerli olacak. Hiçbir şekilde vatandaşın dolarla işi yok."

Bakan Arslan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde OGS ve HGS'nin yanı sıra köprüye alışmalarını sağlamak için nakit para ile geçişin de bulunacağını, daha sonraki süreçte nakit geçişin kaldırılacağını bildirdi. Avrupa yakasında serbest geçiş sistemiyle geçişin de mümkün olabileceğini belirten Arslan, gelecekte bu sistemin yaygınlaştırılacağını ifade etti. Arslan, KDV oranının köprülerde yüzde 8, otoyollarda yüzde 18 olduğunu, açıkladığı köprü geçiş ücretlerine KDV'nin dahil edildiğini de söyledi.

Arslan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü Anadolu'da Akyazı'ya, Avrupa'da Kınalı'ya bağlayacak otoyol çalışmasının ne aşamada olduğuna yönelik soruya, "Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü açarken Gebze'den Kurtköy'den otobana girmiş olacağız ve köprüyü geçerek, Odayeri'den Mahmutbey'e kadar inebileceğiz. Böylece her iki yakada TEM'e bağlanmış olacağız. Ancak uzun vadede Kuzey Marmara otobanının her iki yakadaki yollarının Yap-İşlet-Devret modeliyle yapımı için yer teslimlerini yaptık. Her iki yolun da bitişi 2019 olarak öngörülüyor. 2019 yılında biz Akyazı'dan otoyola girip Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü kullanarak, Kınalı'dan çıkabilir hale geleceğiz. İstanbul'daki Kurtköy ve Mahmutbey bağlantıları da geçerli olmak üzere." yanıtını verdi.

Köprünün üzerinden geçmesi planlanan demiryolu bağlantısı ihalesine ilişkin soru üzerine Arslan, mevcut YHT hattının Marmaray ve banliyö hatlarıyla birleşerek Avrupa yakasına geçişinin söz konusu olduğunu hatırlattı.

Söz konusu hattın uzun vadede Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı Projesi'nin bitmesiyle Türkiye'nin alacağı demiryolu yük hareketine yeterli olmayacağına işaret eden Arslan, dolayısıyla demiryolu yük hareketini Türkiye üzerinden daha geliştirebilmek adına Yavuz Sultan Selim Köprüsü demiryolu bağlantısının da olacağını anlattı. Arslan, "O da aynı şekilde Akyazı'dan bir hat yapacağız, gelecek, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün üzerinden geçecek, havalimanı bağlantısıyla devam ederek Halkalı'dan Kapıkule'ye giden hat ile bağlanacak." şeklinde konuştu.

.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim