Yapımına üç yıl önce başlanan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılışı, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımıyla gerçekleşecek.Türkiye’de temaslarda bulunan Bahreyn Kralı’nın da katılacağı açılışta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın köprüden bir süre ücretsiz geçiş müjdesi de vermesi bekleniyor.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu’nun açılış törenine Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic, Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Kumsisihvili’nin yanısıra çok sayıda ülkenin ulaştırma ve ekonomi bakanları da katılacak.
10 ULAŞIM ŞERİDİ OLACAK
Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında İstanbul Boğazı'na inşa edilen köprü, dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak. Genişliği 59 metre, kule yüksekliği 322 metre olan köprü, bu konuda da bir rekor kıracak. Bin 408 metre açıklığa sahip ve toplam uzunluğu 2 bin 164 metre olan köprü, bu özelliğiyle de "üzerinde raylı sistem bulunan dünyanın en uzun asmaköprüsü" unvanını alacak. Yavuz Sultan Selim Köprüsü 3 milyar dolara mal oldu. Köprünün, gidiş ve geliş istikametlerinde 4’er karayolu şeridi ile ortada 2 demiryolu şeridi olmak üzere toplam 10 ulaşım şeridi olacak.
GEÇİŞ ÜCRETİ NE KADAR?
Kuzey Marmara Otoyolu'nun işletmesi 10 yıl 2 ay 20 gün süre ile IC İçtaş-Astaldi JV tarafından yapılacak. Bu süre sonunda Ulaştırma Bakanlığı'na teslim edilecek. Üçüncü köprü ve otoyol inşaatı tamamlandığında günlük 135 bin otomobil geçişi için Hazine garantisi bulunuyor. Avrupa'dan Asya'ya geçişte otomobiller için geçiş ücreti 9.90 TL, aks aralığı ve sayısına göre ağır tonajlı araçların geçiş ücreti ise 13,20 liradan başlayacak.
Ağır vasıtalar artık buradan geçecek
Araçlar, köprü dahil devamında hangi kavşaktan çıkarsa oradaki mesafeye bağlı olarak köprü ücretine kilometre çarpı 24 kuruş eklenecek. Ona göre otomatik hesaplama yapılacak. Avrupa Yakasında Odayeri'nden ve Mahmutbey gişelerine kadar bütün bağlantı yolları tamamlandı, Anadolu Yakasında ise Riva, Çamlık, Paşaköy ve Kurtköy'den çıkış ve girişler mümkün olacak. Köprünün hizmete girmesiyle ağır vasıtaların geçişi artık Fatih Sultan Mehmet Köprüsü yerine Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden gerçekleşecek. Köprünün İstanbul’daki transit trafik yükünü hafifletmesi öngörülüyor.
Kuzey Marmara Otoyolu’nun tamamı 2018’de açılacak
Projede Marmaray ve İstanbul metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçan Havalimanı ve yeni yapılacak 3. havalimanı da birbirine bağlanacak. Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin devamı olan 169 kilometre uzunluğundaki Kurtköy-Akyazı ve 88 kilometre uzunluğundaki Kınalı-Odayeri kesimlerinde ise çalışmalara başlandı. 2018 sonunda, tamamlanması hedeflenen toplam 257 kilometre uzunluğundaki otoyollar ile Kuzey Marmara Otoyolu'nun tamamı hizmete açılacak.
GÖRENLER HAYRAN KALDI
Devasa eserin ışıklandırışmış gece görüntüsü objektiflere böyle yansıırken köprünün ışıklandırılmış hali görenleri kendisine hayran bıraktı.