Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) tarafından düzenlenen 10. Kurumsal Yönetim Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'de birçok şirketin kurumsallaşma problemleri yaşadığı için çok kısa bir ömre sahip olduğunu kaydetti.
3. nesle geçen aile şirketlerinin oranının yüzde 7'ler seviyesinde olduğu bilgisini veren Karadağ, Borsa İstanbul olarak sermaye piyasalarına katılımın, şirketler için kurumsallaşmaya ve kurumsal yönetim ilkelerini benimsemeye giden en kestirme yol olduğuna inandıklarını dile getirdi.
Karadağ, piyasalardan kaçan yatırımcıyı tekrar borsa ile barıştırmayı hedeflediklerinin altını çizerek, her ne kadar niyet doğru olsa da 2011 yılında başlayan halka arz seferberliğinin olumludan ziyade negatif sonuçlar doğurduğunu ifade etti.
Analiz ettiklerinde işlem hacmi 20 milyonun altında 100'e yakın şirket olduğu bilgisini veren Karadağ, kurumsal yönetimde başarıyı yakalamak için olmazsa olmazın ölçeği göz ardı etmemek olduğunu düşündüğünün altını çizdi.
Karadağ, bu sebeple küçük ölçekli şirketler yerine kurumsal, özellikle İSO 500 içerisinde yer alan büyük ölçekli şirketleri borsaya getirmek için adımlar attıklarına dikkati çekerek, sözlerine şöyle devam etti:
"Kar dağıtan, kurumsal şekilde yönetilen, yatırımcı dostu şirketleri borsamızda görmek istiyoruz. Büyüme ve kurumsallaşmanın ancak iyi örneklerle gerçekleşeceğine inanıyoruz. Bu kapsamda, göreve geldiğimiz günden bu yana sermaye üzerinden alınan kotta kalma oranlarını yarı yarıya düşürdük. Bunun yanında, kar eden şirketin kar tutarını ve ek olarak temettü dağıtması durumunda bu temettü tutarını da piyasa değeri matrahından düşüyoruz. Bu sayede şirketlerde yüzde 70, nominal tutar olarak da 300 bin lira seviyelerine varan indirimler mümkün olmaktadır. Yine Pay Piyasası'nda hacmin önemli bir bölümünü oluşturan şirketler için sürpriz indirimler düşünüyoruz. Buradaki hedefimiz küçük ölçek ekonomisi yakalamamış şirketler yerine, büyük ortaklı şirketlerimizi daha fazla borsamızda görmek."