Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği tarafından yürütülen "Yarını Kodlayanlar" projesi kapsamında İzmir'de bu yıl 750 çocuğa kodlama eğitimi verileceği, Ege Bölgesi genelinde ise 2 bin çocuğa ulaşılacağı belirtildi.
Yarını Kodlayanlar Projesi İzmir programının tanıtımı amacıyla kentteki bir otelde düzenlenen toplantıda konuşan Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Colman Deegan, İzmir'in müşteri portföyü açısından önemli, dijitalleşme konusunda liderlik etmesi açısından da farklı bir kent olduğunu ifade etti.
İzmir'de son 5 yılda yaptıkları altyapı yatırımlarının 210 milyon lirayı geçtiğini anlatan Deegan, özellikle fiber ağını geliştirme konusuna önem verdiklerini dile getirdi.
Türkiye'nin dijitalleşme sürecine yönelik bir çalışma yaptıklarını, burada işletmelerin dijitalleşme endekslerini ölçtüklerini aktaran Deegan, "İzmir'in dijitalleşme endeksi yüzde 50'nin üzerinde çıktı. Bu, iyi bir sonuç ama bunu büyütme fırsatı var." dedi.
Dijitalleşme hedefi için öncelikle çocukların eğitilmesi gerektiğini, bu doğrultuda "Yarını Kodlayanlar" projesini bu yıl 30 ilde 135 eğitmenle 10 bin çocuğa ulaşacak şekilde organize ettiklerini dile getiren Deegan, şu değerlendirmede bulundu:
"Proje sayesinde çocuklarımızın yeni teknolojilere erişimini artırmayı ve teknolojiyi tüketen değil üreten bir nesil yetiştirmeyi hedefliyoruz. Yeni dönemde İzmir’in öncülüğünde Ege Bölgesi'nde toplamda 2 bin çocuğa ulaşmayı amaçlıyoruz. İzmirli çocuklarımızın proje kapsamında alacakları eğitimle ülkemizin bilgi toplumuna dönüşme yolunda öncü bir rol üstleneceğine inanıyoruz."
Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır ise dernek olarak 10 yıldır bilişim odaklı kalkınma projeleri yürüttüklerini, bilgisayar eğitimiyle başlayan çalışmaların kodlamayla devam ettiğini, özellikle çocuklara hitap eden projeleri heyecanla yürüttüklerini dile getirdi.
"Yarını Kodlayanlar" projesinin 5 pilot ilde, imkanı kısıtlı çocuklarla başladığını, Suriyeli sığınmacıları da programa dahil ettiklerini anlatan Hazır, "İzmir'de ciddi bir gönüllü grubumuzun olması nedeniyle burada bir şube açtık. Hedefimiz 750 çocuğa bu eğitimleri ulaştırmak. Uzun vadede ise İzmir odaklı olarak bölgesel düzeyde eğitimler yapmayı hedefliyoruz." diye konuştu.
Kodlama eğitiminin kamu politikası olarak ele alınması gerektiğini, Milli Eğitim Bakanlığının bu eğitimin müfredata gireceğini açıklaması ve pilot eğitimlere başlamasının umut verici olduğunu da kaydeden Hazır, "Kodlama eğitiminin tüm okullarda zorunlu hale gelmesi ülkenin geleceği için çok önemli." ifadelerini kullandı.
Toplantıda kodlama eğitimi alan Büyükçiğli İlkokulu öğrencileriyle bir araya gelen Vodafone Üst Yöneticisi Deegan ve Dernek Başkanı Hazır, kodlamalarla oluşturulan uygulama setlerini inceledi.