• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • İstanbul 4 °C
  • Ankara 0 °C

Valeler kayıt altına alınacak

Valeler kayıt altına alınacak
TOBFED tarafından yapılan açıklamaya göre gelecek yıl ocak ayından itibaren vale sektöründe çalışanların belgelendirileceği açıklandı.

Türkiye Otomotiv Bakım Dernekleri Federasyonu (TOBFED) Genel Başkanı Serkan Bakırtaş, gelecek yıl ocak ayından itibaren vale sektöründe çalışanların belgelendirilmeye başlanacağını söyledi. 

Sektörde çalışan sayısının 100 bini bulduğunu ifade eden Bakırtaş, kurumları bünyesinde bulunan valelerle ilgili bir dizi çalışmayı hayata geçirmeye hazırlandıklarını dile getirerek, yaklaşık 4 yıl önce başladıkları çalışmalarda sonuç alma aşamasına geldiklerini ifade etti ve, "Eylül ve ekim aylarında seminerler düzenleyeceğiz. Bu seminerlerde de stres yönetimi, öfke kontrolü, etkili iletişim, yasal sorumluluklar gibi eğitimlerimiz de olacak. 2018 ocak ayı itibarıyla da vale sektöründe çalışanlar artık belgelendirilmeye başlanacak." dedi.

Sektörde bugün her önüne gelenin vale olarak çalıştırılabildiğini aktaran Bakırtaş, "Her önüne gelen valelik yapabiliyor ama yapmamalı. Bunun bir kural seti olmalı. Bunun belli bir eğitimi, sürüş eğitimi, park eğitimi bunların tamamını almalı." diye konuştu.

Bakırtaş, belgelendirilmeye başlanacak sektör çalışanlarının peyderpey eğitime alınacağını, belgelendirilen valelerin her birinde eğitim aldığına dair yaka kartları olacağını, 2019 yılında da sistemin tam olarak oturacağını sözlerine ekledi.

"Aracımızı valeye vereceksek yakasında kimliğini görmeliyiz" 

Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu ise valelik sisteminin mağduriyetlere yol açabildiğini aktardı. 

TOBFED'in çalışmasının tüketiciler açısından son derece yararlı olacağını belirten Ağaoğlu, valelerin belgelendirilmesinin mutlaka yapılması gerektiğini dile getirerek, şunları söyledi:

"Eskilerin değnekçisi organize oldu, isim değiştirdi vale şeklinde hizmet veriyor. Ancak bunun ne fiyatı, ne güvenliği hiçbir şekilde tüketici için iyi bir tarafı olmuyor. Neden olmuyor? Çünkü yüksek değerli aracı bırakan tüketici kime bıraktığını bilmiyor, ehliyetli mi, güvenilir mi, o işletmeyle anlaşmalı mı... Valeye aracını verdikten sonra aracını hurdaya çevrilmiş halde bulan da oldu, hiç bulamayan da oldu. Vale diye teslim ettiği kişi aracı almış, kaçmış gitmiş. Sigortalar da bu tür durumlarda hasarı ödemiyor, tazmin de etmiyor. 'Aracım çalındı' dediğinde anahtarı kendiniz verdiğiniz için 'biz sorumluluk almayız' diyen bir sigorta şirketiyle karşı karşıya kalıyorsunuz. Vale sisteminin, eskinin değnekçiliği gibi başıboşluktan çıkarılıp bir şekle sokulması gerekiyor."

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim