UTİKAD’ın bu yıl üçüncü kez düzenlediği Çalışma Grupları Çalıştayı, 17 Ekim 2017 Salı günü Elite World Europe Otel’de UTİKAD üyelerinin yoğun katılımıyla gerçekleşti. UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener’in açılış konuşması ile başlayan etkinlikte; Havayolu, Karayolu, Denizyolu, Demiryolu ve İntermodal ile Gümrük ve Antrepo Çalışma Gruplarının faaliyetleri anlatıldı.
Lojistik sektöründe yaşanan sorunların giderilmesi için yapılması gerekenleri kurumlar nezdinde
değerlendirip, Türk lojistik sektörünün gelişimi için öneriler geliştiren UTİKAD Çalışma Grupları’nın 2017 yılındaki faaliyetleri Çalışma Grupları Başkanlarının sunumlarıyla üyelerle paylaşıldı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener; “Çalışma gruplarımız sektörün sorunlarını sohbet konusu olmaktan çıkaran, bu sorunların çözümlerine ilişkin profesyonel çözümler arayan sektör organları olarak işlevlerini yıllardır sürdürüyor. Ulusal ve uluslararası platformlarda; sektörde iş süreçlerinin olgunlaşması ve gelişmesine yönelik önemli verileri ortaya koyarak sadece UTİKAD üyelerinin değil, Türk lojistik sektörünün oyuncularının ve paydaşlarının yoluna ışık tutuyor” dedi.
Her yıl sonunda UTİKAD üyelerinin bir araya gelmesini sağlayan çalıştayın önemine vurgu yapan UTİKAD Başkanı Eldener, “Bu çalıştay da bir sonraki yılın yol haritasını ortaya koymamız için önemli bir fırsat sunuyor. Bir yıl boyunca çalışma gruplarında konuşulan, tartışılan, çözüm önerileri ortaya konulan, kamu ve sektörle paylaşılan tüm konu başlıklarının özetlerini Çalışma Grubu Başkanlarımızın bizimle paylaşacağı çalıştayın sonunda 2018 yılında hangi başlıkların ön plana çıkması gerektiğini belirleyeceğimizi umuyorum” diye konuştu.
Açılış konuşması çerçevesinde lojistik sektörünün geleceğine dair bir sunum da yapan Eldener,
“Sektörümüzü önemli bir değişim süreci bekliyor. 10 yıllık bir süreçte taşıma işleri organizatörü olarak değil adeta birer yazılım-bilişim firması gibi çalışıyor olacağız. Endüstri 4.0’ın etkilerini yakından takip etmeli ve iş yapış şekillerimize mutlaka uygulamalıyız” dedi. Eldener konuşmasının sonunda Yönetim Kurulu Üyelerinden oluşan Çalışma Grubu Başkanlarına ve
Çalışma Grubu üyelerine yıl boyunca UTİKAD bünyesindeki bu önemli çalışmalara zaman ayırdıkları ve emek verdikleri için de teşekkür etti.
UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener’in ardından Çalışma Grupları Çalıştay’ın moderatörlüğünü de üstlenen UTİKAD Genel Müdürü Cavit Uğur, çalışma gruplarının oluşumu, çalışma yöntemleriyle çalıştay sürecini katılımcılara açıkladı. Çalışma Gruplarının UTİKAD’ın mutfağı olduğunu belirten Cavit Uğur, “UTİKAD Çalışma Grupları, yıl boyunca ayda en az birer kez yaptıkları toplantılarla hem kamu nezdinde hem de sektörümüze dair birçok konuyu ve gelişim alanlarını değerlendiriyor, çalışmaların sonucunda oluşan UTİKAD görüşlerini, sektörün taleplerini ilgili kurum ve platformlara iletiyor. Çalıştay boyunca sizlere bu gelişmeleri aktarırken bir taraftan da aklınızdaki soruları yanıtlamaya, sektöre dair gelecek yıl neleri çalışmamız gerektiğini belirlemeye çalışacağız” dedi. Uğur, tüm katılımcılardan interaktif
bir katılım sağlanmasını da rica etti.
ÇALIŞMA GRUPLARI BAŞKANLARI TEK TEK SUNUM YAPTI
UTİKAD Çalışma Grubu Başkanlarının sırayla söz aldığı çalıştayda ilk olarak Demiryolu ve İntermodal Çalışma Grubu Başkanı İbrahim Dölen kürsüye çıktı. Dölen, Demiryolu Çalışma Grubu’nun 2017’de öne çıkan başlıkları olan ‘R2 Yetki Belgesi Sahibi Firmaların DD – Organizatör Yetki Belgesi Başvuruları, İntermodal Taşımacılığa Yönelik Teşvikler, İntermodal Taşımalarda Gümrük Süreçlerinin Elektronik Ortama Aktarılması, İntermodal Terminallerde Karşılaşılan Yüksek Masraflar, Mülteci Sorunu ve Demiryolu Koordinasyon Kurulu Çalışmaları’ konularında katılımcıları bilgilendirdi. İbrahim Dölen, “Özellikle R2 Yetki Belgesi Sahibi Firmaların DD – Organizatör Yetki Belgesi Başvuruları sırasında yetki belgesi ücreti ödeme zorunluluğunun kaldırılması sağlanması ile sektörümüz açısından önemli bir kazanım ortaya konuldu. R2 yetki Belgesi’ne sahip firmalarımızı 50 bin liralık bir maliyetten kurtarmış olduk” dedi.
Dölen’den sonra UTİKAD Denizyolu Çalışma Grubu Başkanı Cihan Yusufi, kürsüdeki yerini aldı. Yusufi, Denizyolu Çalışma Grubu’nun 2017 gündem maddeleri olan ‘Demuraj Bedelleri ve Çekilmeyen Yükler, DBA Bildirim Sürecinde Yaşanan Sorunlar, Özet Beyan Verme Süreleri ve Özet Beyanlarda GTİP Bilgisi, Uluslararası Hat Servislerine Yönelik Değerlendirmeler, Liman İşletmeleri ve Armatör Firmaların Temsilcileri İle Yapılan Görüşmeler, Yapılan Ziyaretler ve Katılım Gösterilen Toplantılar’ hakkında katılımcılara bilgi verdi. Yıl boyunca yapılan çalışmaların sektör oyuncuları açısından büyük önem taşıdığına değinen Yusufi, “UTİKAD olarak çalışmalarımız sürecek” mesajını verdi. Çalışma grubunca hazırlanan Çekilmeyen Yükler Rehberi’nin de üyelere iletildiğini açıklayan Yusufi bu çalışmanın sürekli güncellenerek sürdürüleceğini belirtti. Cihan Yusufi’nin ardından söz alan Havayolu Çalışma Grubu Başkanı Mehmet Özal, çalışma grubunun gündem maddeleri olan “Turkish Cargo ve UTİKAD Ortak Çalıştayı, AHL Kargo Ofis Kiralarının ABD Doları’ndan TL’ye Çevrilmesi Konulu UTİKAD Yazısı, e-AWB Sistemine Yönelik Çalışmalar, UTİKAD’ın Yeni Havalimanında Gümrüksüz Depo İşletme Projesi, Ardiye Ücretleri, Tehlikeli Madde Bilinçlendirme Eğitimi, IFACP, Yapılan Ziyaretler ve Sektörel Toplantılar’ konularındaki gelişmeleri katılımcılara detaylı olarak anlattı. 2018 yılında da sektöre dair konuların yakından takip edileceğinin altını çizdi.
Karayolu Çalışma Grubu Başkanı Ekin Tırman ise sunumunda 2017 yılının öne çıkan başlıkları ‘Karayolu Taşıma Yönetmeliği Taslağı, Yabancı Plakalı Araçlardan Otoyol Geçiş Ücretlerinin ve Trafik Cezalarının Tahsil Edilememesi, Karayollarında Seyreden Araçların Ağırlık Limitleri, Kapıkule Sınır Kapısı’nda Yaşanan Uzun Araç Kuyrukları, Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı İstihdamı, 2017 Yılı FIATA Karayolu ÇG Toplantıları, Gerçekleştirilen Ziyaretler ve Katılım Sağlanan Toplantılar’ hakkında gelişme ve görüşlerini paylaştı. Tırman, “Uzun yıllardır sektörümüzü zorlayan birçok konunun önümüzdeki dönemde de takipçisi olacağız. Sorunlarımızı detaylı bir şekilde anlatabilmek için yetkililerle yüz yüze ziyaretlerimizi de sürdüreceğiz” dedi.
Çalıştayın son sunumunu Gümrük ve Antrepo Çalışma Grubu Başkanı Rıdvan Haliloğlu gerçekleştirdi.
Haliloğlu sunumunda Yeni Gümrük Kanunu çalışmalarının yanı sıra ‘Ticaretin Kolaylaştırılması Kurulu Çalışmaları, Taşıma İşleri Organizatörü Firmaların Gümrük Müşavirleri ile Çalışabilmesi Yönündeki Çalışmalar, Antrepoların Açılış İşlemlerine Yönelik Yapılan Çalışmalar, Yetkilendirilmiş Ekonomik Operatör Statüsüne Yönelik Çalışmalar, Tasfiye İşlemleri El Kitapçığı, Diğer Çalışma Grupları İle İş Birlikleri, Sektörel Toplantılar ve Yapılan Ziyaretler’ konularını UTİKAD üyelerine detaylı bir şekilde anlattı. Rıdvan Haliloğlu, özellikle Ticaretin Kolaylaştırılması Kurulu’ndaki gelişmelerin hem lojistik sektörü hem ülkemizin gelişimi açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.
UTİKAD Çalışma Grupları Çalıştayı, üyelerin sorularının yanıtlanması ve 2018’de gündeme alınması gereken konu başlıkları önerilerinin alınmasının ardından Başkan Emre Eldener’in konuşması ile son buldu.