Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri başkanlarını yatırım imkanlarını yerinde göstermek için ağırlayan Ürdün ekonomi yönetimi, cazip yatırım imkanlarının bulunduğu serbest bölgelerde Türk yatırımcıların yatırım için geç kalacağı uyarısında bulundu. Ürdün Sanayi, Ticaret ve Tedarik Bakanı Yarub Qudah, Ürdün Odalar Birliği Başkanı Nail El-Kebariti ve Akabe Serbest Bölgesi Başkanı Nasser Shraideh, sanayi bölgelerinin yabancı yatırımcı ile dolduğunu, Çinlilerin Akabe'de iki sanayi bölgesi daha aldıklarını, ancak Türkiye’den bekledikleri yatırımı alamadıklarını ifade ettiler.
“Türkiye’den beklediğimiz yatırımları alamadık”
Ürdün Sanayi, Ticaret ve Tedarik Bakanı Yarub Qudah, “STA vesilesiyle Türk ürünlerinin Ürdün’e ihracatı büyük oranda arttı. Biz üzerimize düşeni yaptık. Şimdi sıra Türkiye’de ve Türk yatırımcılarda.” dedi. Özel ve kamu olarak Türkiye’nin Ürdün’deki yatırımlarını artırması hususunda birlikte çalışma arzusunu dile getiren Bakan Qudah, “Türkiye’nin Ürdün’deki yatırımlarının artması, aynı zamanda Ürdün’deki sanayi üretiminin ve özel sektörün de kalkınmasına katkı sağlayacak. Bizler için Türk yatırımcılar Ürdün’de çok özel bir yere sahip. Ürdünlü yatırımcılardan farksız, aynı koşullara aynı imkanlara sahip olduğunu da bilmelisiniz. Bu nedenle Ürdün’de yatırım yapacak bir yatırımcı hiçbir sıkıntı olmadan, hiçbir engelle karşılaşmadan yaklaşık 1 milyarlık bir pazara ulaşma imkanını elde edecek” dedi.
“Türk yatırımcılara inanıyorum”
Akabe Başkanı Nasser Shraideh, “Akabe’nin tamamı serbest bölge. Akabe’de nerede üretirse üretsin, sıfır vergi avantajından yararlanıyor sanayici ve ihracatçılar. Yabancıların yoğun ilgisi var” dedi. Türk yatırımcıları görmek istediklerine dikkat çeken Shraideh, “5 yıl önce, STA’nın devreye girdiği dönemde Türk yatırımcılardan çok umutluyduk. Çok konuştuk. ‘Geleceğiz!’ diyenler de çok oldu. O günden bugüne bolca yabancı yatırımcı çektik. Devam da ediyor. Şimdi Çinliler büyük bir bölge daha kuruyor. Ama, Türk dostlarımız hala ilgisiz” şeklinde konuştu.
Türkiye ortağımız
Ürdün Ticaret Odaları Birliği Başkanı Nail El-Kebariti ise, “Türkiye ortağımız. Bu ortaklığı 3-5 yıl sonra bölgenin ticaret merkezi olacak Akabe’de büyütmek istiyoruz” dedi.
Ürdün’ündeki sanayi ve serbest bölgelerin 5 yıl önce hayal ettiklerinden çok daha ileri bir seviyeye geldiğinin altını çizen Kebariti, “Irak ve Suriye’nin normale dönmesiyle Ürdün’ün önemi çok daha artacak. Bölgenin ticaret merkezi olan bir hab olacak. Afrika ile ticaret yapmak isteyenlere de maliyet düşürücü bir etkisi olacak. Bu hedenle 5 yıl sonra çok daha farklı bir Ürdün görülecek. Türk kardeşlerim gecikmemeli” diye konuştu.
“Yatırımlarımız artacak”
Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ahmet Kahraman, “Ürdün ihracatçılarımıza maliyet avantajı sağlayacak bir konumda. Türk sanayici ve ihracatçılarına ilgi de fazla. Sanayi Bakanı, parlamenterler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri Türk yatırımlarına ayrıca yardımcı olacaklarını söylediler. OAİB olarak ihracatçılarımıza bölgenin önemini anlatacağız. Özelde de yatırım planı yapıyoruz. Ürdün’ün ABD ve Körfez ülkeleri ile yaptığı STA’lar, Türk işdünyasına da fırsatlar sağlayacaktır. Türkler için serbest bölgeler oluşturmuşlar, burada üretip ABD ve Arap ülkelerine gümrüksüz satış imkanı var.” dedi.
“Fırsatları değerlendirmeliyiz”
Orta Anadolu Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçı Birliği Başkanı Şerafettin Ceceli ise, “Ürdün’de çok iyi karşılandık. Hem hükümet yetkililerinin hem de sanayiciyi temsil eden STK’ların Türkiye’den, Türk sanayicilerinden beklentileri var. Akabe ve komşu limanlardaki hazırlık ise ABD, Çin ve AB ülkelerinin Suriye ve Irak pazarlarına yönelik çalışmaları başlattığı anlamına geliyor. Ürdün kapısı bu açıdan da önemini artırıyor” dedi.
Ceceli, “Lut Gölü ve Kızıldeniz’i birleştirecek projede Türk firmalarının da olması için çalışacaklarını ifade ettiler. Altyapı ve üstyapı projeleri için Türk müteahhitlerle görüşeceklerini dile getirdiler. Bu fırsatları da değerlendirmeliyiz” dedi.
Türkiye’nin ayrıcalığı var…
Amman Büyükelçisi Murat Karagöz, “6 aydır Ürdün’deyim. Ürdün, Türklere ayrıcalıklı bakan bir ülke. Her ailenin bir Türkiye hikayesi var. Türk dizileri izleniyor, Türk yemekleri yeniyor, Türkiye hakkında hayranlıkla konuşuluyor. Bunlar birer avantaj.” dedi. Türk sanayicilerin Ürdün’e yatırım yapması için büyük bir arzu ve istek olduğuna dikkat çeken Karagöz, “Büyükelçilik olarak sanayicilerimize her türlü hizmeti veriyoruz. Heyet sayısını artırdık. Bölgeleri gezdiriyoruz. Avantajları anlatıyoruz. Sorunlarını çözüyoruz. Karşılıklı ziyaretleri daha da artırmayı hedefl iyoruz. OAİB’in yaptığı dar kapsamlı ama nokta hedefl i ziyaretleri ve somut yatırımlarımızı artırarak, ülkeler arasındaki yakınlığı daha da artırmayı hedefl iyoruz” dedi.