• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 6 °C

Ürdün'de elektrikli otomobil kullanımı artıyor

Ürdün'de elektrikli otomobil kullanımı artıyor
Akaryakıt fiyatlarının artması nedeniyle gözler elektrikli otomobillere çevrildi. Ülke'de vatandaşlar sürekli artan akaryakıt fiyatlarıyla başa çıkamayınca elektrikli araçları tercih ediyor.

Ürdün'de akaryakıt fiyatlarının artması nedeniyle elektrikli otomobillere rağbet arttı.

Yıl başından bu yana dünyada görülen akaryakıt fiyatlarındaki kısmı artış, Ürdün'deki fiyatları da etkiledi. Hükümetin ekim ayında akaryakıta zam yaptığını açıklamasıyla gözler elektrikli otomobillere çevrildi.

Hükümetin, elektrikli otomobillerin gümrük işlemleri ve vergiye muafiyet getirmesi, yalnızca özel vergi adı altında yüzde 5 oranında vergi alması, ayrıca diğer araçlara oranla daha az maliyetli olması, orta gelirli vatandaşların dikkatini çekiyor.

Ürdün'de elektrikli araçların fiyatları 7 bin dinar (yaklaşık 9 bin 800 dolar) ile 10 bin dinar (yaklaşık 14 bin 200 dolar) arasında değişiyor.

Ülkede 90 oktan benzin fiyatı 690 fils (yaklaşık 0,98 cent), 95 oktan benzin 910 fils (1 dolar 28 cent) iken elektrikli otomobiller 135 fils (0,19 cent) ile şarj oluyor. İstasyonlarda bulunan şarj aletinin fiyatı ise 34 bin dolara mal oluyor.

Özellikle orta düzeyli vatandaşlar, sürekli artan akaryakıt fiyatlarıyla başa çıkamayınca elektrikli araçları tercih ediyor. Ancak akü doldurmak için uygun istasyonların azlığı kullanıcılar için sıkıntı oluşturuyor.

"Üretim artarsa daha çok yaygınlaşacak"

Ürdün Serbest Bölge Yatırıcımlar Heyeti Başkanı Nebil Rumman yaptığı açıklamada akaryakıt zamları karşısında zor duruma kalan vatandaşların elektrikli otomobillere rağbet ettiğini belirterek, bu model otomobillerin sadece belli şirketler tarafından piyasaya sürüldüğünü ancak üretimin artması halinde daha çok yaygınlaşacağını ifade etti.

Rumman, elektrikli araçların Ürdün sokaklarında kullanılmasına rağmen bir takım sıkıntılarla karşılaşıldığını, akü doldurmak için uygun istasyonların kısıtlı olduğunu aktardı.

Ürdün'ün üç büyük akaryakıt şirketinden biri olan Manaseer Petrol ve Gaz İstasyonları Genel Müdürü Yasir el-Manasir, "Elektrikli otomobillere olan ilginin artmasıyla istasyonlarda şarja da rağbet oluyor. İstasyonlarımızda günlük yaklaşık 300 araç şarj ediliyor." dedi.

Manasir, istasyonlarında 8 noktada şarj imkanı bulunduğunu, bunun yanı sıra bazı elektrikli otomobil üreten firmalarda ve özel istasyonlarda da şarj olduğunu, bazılarının da evlerinde kendi imkanlarıyla şarj ettiğini belirtti.

Elektrikli otomobil kullanan Ürdünlü Muhammed Esad, elektrikli araçların Ürdün'de kabul gördüğünü, özellikle günlük hayattaki başarısının ardından ilginin arttığını ifade etti.

Esad, "Aracı yaklaşık 6 ay önce aldım. O zamandan bu yana benzinin maliyetinden kurtuldum. Aracı her gece evimde şarj ediyorum. Evim bunun için uygun. Şarj fişine yakın park yeri bulunuyor. Elektrik faturası da 70 doları geçmiyor." ifadelerine yer verdi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim