Ulaştırma Bakanlığı’nın katılımı ve ITF ve IRU işbirliği ile UBAK Kalite Şartının uygulanması semineri UND’nin ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleşti.
Seminerde 2018 yılında yürürlüğe girecek olan UBAK Kalite şartı hakkında önemli bilgi paylaşımları gerçekleşti.
Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Yardımcısı Nurhan Tüfekçioğlu’nun gerçekleştirmiş olduğu sunumda; Türkiye’nin karayolu taşımacılığı faaliyeti gerçekleştiren firmalarının hâlihazırda birçok AB ülkesine kıyasla kalite şartını sağlamakta olduğu , hem araç hem de sürücü standartları açısından birçok AB ülkesinin ilerisinde yer alan ülkemiz firmalarının aynı zamanda yabancı araçlar tarafından en çok UBAK kullanılan ilk 3 ülke arasında olduğu gibi konulara değindi.Ortaya çıkan bu tablo nedeni ile katılımcılar ülkemizin UBAK konvansiyonun donör ülkesi olduğunu ve sistemin bu nedenle ülkemiz gibi UBAK Belgesinin en çok kullanıldığı ihracat-ithalat ülkelerine önemli ayrıcalıklar getirmesi gerektiğini dile getirdi. ITF Karayolu Taşımacılığı Müdürü Sayın Shatberashvili ise bu konuda hakkında bir mekanizma oluşturulmasını talep etti.
Seminerde öne çıkan bir diğer konu ise, Türkiye’nin kalite şartını Macaristan, İtalya, Avusturya ve Yunanistan’ın hali hazırda uygulamakta olduğu kota kısıtlamasını kaldırmaları halinde mi kabul edeceği sorunuydu. Tüfekçioğlu konuya ilişkin; ‘’UBAK’a taraf olan ülkelerden bazıları diğer ülkeler ile aynı şartlarda olmadığını düşünerek baz kota kısıtlaması getirmiştir. Ancak yürürlüğe girecek olan kalite şartı uygulaması, ülkeler arasındaki şartları eşit düzeye getirecek ve üye hiçbir devletin artık korumacı bir sistem içerisinde kalmasına gerek kalmayacaktır.Eğer baz kota kısıtlaması bulunan ülkeler kalite şartı yürürlüğe girdiğinde kısıtlamalarını kaldırmaz ve bu korumacı politikaya devam ederler ise, Bakanlığımızın bu konudaki tavrını net bir şekilde ortaya koyak ve önemli kısıtlamalara gidecektir.’’ Açıklamalarında bulundu.
Aynı zamanda Shatberashvili, İran ve Çin ile UBAK Konvansiyonuna taraf olmaları hakkında görüştüklerini ve gelişmeler hakkında bilgilendirmelere devam edeceğini dile getirdi. Toplantıya UND’yi temsilen İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Alper Özel Moderetörlük yaptı. Eğitim Merkezi Müdürü Muammer Ünlü, Avrupa Ülkeleri ve UBAK Konvansiyonu Uzmanı Kadir Çirkin ve UND Yönetim Kurulu Danışmanı Ertuğrul Tarhan katılım gösterdi.