Twitter, Facebook, Instagram gibi sosyal medya platformlarının Türkiye'de vergi vermemesi, bu alana yatırım yapmak isteyen Türk işadamlarının elini kolunu bağlıyor. Dünyada toplam 313 milyon aktif kullanıcısı olan ve 2016 yılının ikinci çeyreğinde 602 milyon dolarlık gelir elde eden Twitter, Türkiye'de yılda 400 milyon doların üzerinde para kazanıyor.
DAVA AÇILACAK
Dev firmalar ofis açmadığı için de vergiyi başka ülkelere ödüyor. Tamamen yerli bir sosyal medya ağı kurmak için çalışmalar yapan Mobifin şirketi, bu alandaki haksız rekabeti bitirmek için yabancı sosyal medya ağlarının da vergi ödemesi için dava açmaya hazırlanıyor.
DOLAR VE EURO FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN
Sabah'tan İbrahim Acar'ın haberine göre Mobifin Yönetim Kurulu Başkanı Arif Ünver, bu tür sosyal medya ağlarının Türkiye'de kazandıkları paranın vergisini burada ödemeleri gerektiğini, bu nedenle kendilerinin dava açmak için çalıştıklarını söyledi.
YERLİ SOSYAL MEDYA GELİYOR
Bir grup yatırımcıyla birlikte tamamen yerli bir sosyal medya ağı projesi üzerinde çalıştıklarını söyleyen Ünver, "Böyle bir projenin, maddi getirisinin yanı sıra ülke güvenliği için de önemli olduğunu düşünüyoruz. Bizim bütün bilgilerimiz bu ağlar üzerinden yurtdışında bir yerlerde depolanıyor. Üstelik bu adamlar hem bizim sırtımızdan para kazanıyor hem de vergi vermiyorlar" şeklinde konuştu. Projenin devam edebilmesi için yabancı sosyal medya ağlarının da vergi vermesi gerektiğini söyleyen Ünver, bu durumda başka yatırımcıların da bu alana gelebileceklerini söyledi.
YILLIK REKLAM GELİRİ 400 MİLYON DOLARIN ÜZERİNDE
Twıtter, 2010 yılında Türkiye'den 45 milyon dolarlık reklam geliri elde etmişti. Şirketin 2013'teki reklam geliri ise 400 milyon dolar seviyesine ulaştı. Başbakan Binali Yıldırım, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı iken şöyle demişti: "Facebook'un Türkiye'de ofisi var. Aynısını Twitter'dan da bekliyoruz. 'Türk hukukuna dahil olun' diyoruz. Bir vergi memuru, polis ya da bir başkası bilgi istediğinde Türkiye'de bunu verecek bir biriminiz olsun. ABD'de 8 saat farkıyla, adam arayıp derdimizi anlatamayız. Bir muhatabın Türkiye'de olması lazım."