İş dünyasının tepki verdiği yeni kayyum yasası taslağı TBMM Adalet Komisyonu'nda değiştirildi, anayasal düzene karşı suçlar ile Sermaye Piyasası Kanunu'nun 110. maddesinde tanımlanan suçlarda kayyum atamasını öngören düzenleme tasarıdan çıkarıldı.
İş dünyasının tepki verdiği tasarıdaki kayyum düzenlemesi TBMM Adalet Komisyonu’nda değiştirildi. Güveni kötüye kullanma, nitelikli dolandırıcılık, anayasal düzene karşı suçlar ile Sermaye Piyasası Kanunu’nun 110. maddesinde tanımlanan suçlarda kayyum atamasını öngören düzenleme tasarıdan çıkarıldı. Yetkinin ortaklık payları ve menkul kıymetleri kapsaması maddesi ile davaların devlet aleyhine açılabileceği şartı ise korundu.
TÜSİAD’dan kayyum tepkisi
TÜSİAD geçen hafta yaptığı yazılı açıklamada, “Kayyum atanması ile ilgili düzenlemenin, başta ticaret hayatı ve özel mülkiyet hakkı alanlarında olmak üzere doğurabileceği önemli riskler açısından yeniden değerlendirilmesine ihtiyaç vardır” demişti.
Yüksek yargıda Yargıtay ve Danıştay’ın üye ve daire sayılarını azaltacak yeni yargı paketi TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Komisyon’da geçmesinin ardından Genel Kurul’da ele alınacak tasarı yasalaşırsa, Yargıtay ve Danıştay’ın üye ve daire sayıları azalarak, mevcut üyelerinin görevleri ise sona erecek.
‘SÜRE GETİRİLMESİ DOĞRU DEĞİL’
Yeni üyelerin görev süresi de 12 yılla sınırlandırılacak. Bu arada Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit hafta sonu Balıkesir’de yaptığı açıklamada, yüksek yargıdaki yeni düzenlemeye ilişkin, “Benim düşüncem, 12 yıl gibi Yargıtay üyeliği için bir sınır getirilmemesi. Anayasa Mahkemesi gibi mahkemelerde tabi ki bir sürenin getirilmesi gerekebilir ama bizim mesleğimiz bir kariyer mesleği olduğu için burada bir süre getirilmesini doğru bulmuyorum” dedi.