• BIST 10032.4
  • Altın 3123.74
  • Dolar 35.6251
  • Euro 36.9951
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 10 °C

TUSAŞ, 10 yıl içinde 10 milyar dolar ciro hedefliyor

TUSAŞ, 10 yıl içinde 10 milyar dolar ciro hedefliyor
TUSAŞ/TAI Genel Müdürü Kotil, "10 yıl içinde 10 milyar dolarlık bir ciroyu hedefliyoruz. Bu gerçekleşirse bizim Türkiye'de diğer firmalara vereceğimiz iş 10 yıl içinde 3 milyar doları çok rahat bulacak." dedi.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/TAI) Genel Müdürü Temel Kotil, 10 yıl içinde 10 milyar dolarlık ciro hedeflediklerini belirterek, "Bu gerçekleşirse bizim Türkiye'de diğer firmalara vereceğimiz iş, 10 yıl içinde 3 milyar doları çok rahat bulacak." dedi.

Kotil, "Boeing Türkiye Milli Havacılık Planı Havacılık Sanayi Geliştirme Programı" kapsamında gerçekleştirilen "Büyüyen Küresel Havacılık Tedarik Zincirinde Türkiye" başlıklı paneldeki konuşmasında, Boeing'in Türkiye'de birçok çalışması olduğunu belirterek, Boeing'in ulusal havacılıkla ilgili çalışmalarını devam ettirmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye'de sektör için parça üretimi açısından altyapının hazır olduğunu bildiren Kotil, "Boeing, Türkiye'de alt sistemleri ve detay parçaları ürettirebilir. Türkiye, mühendislik alanında da oyuncu olmaya başlıyor. Boeing bunu da iyi takip etmeli. Devletin koyduğu bir vizyon var; Türkiye önümüzdeki 10 yılda dünyadaki havacılık sektörünün yüzde ikisine ulaşmak istiyor. Bu da aşağı yukarı 15-20 milyar dolar yapıyor. Türkiye, bu ciroya bütün şirketleriyle ulaştığı zaman dünyada bir oyuncu olacak." diye konuştu.

Kotil, Türkiye'nin oyuncu olmasında Boeing'in de yardımcı olabileceğini belirterek, Boeing'in Meksika'daki çalışmalarını takip ettiklerini, Meksika'nın havacılık açısından cennet olduğunu söyledi.

İşlenerek parça haline getirilecek ham maddelerin, gümrük vergisi alınmadan Meksika'ya gönderildiğini anlatan Kotil, "Biz Türkiye'de de aynısını yapıyoruz. Türkiye de Meksika kadar esnek bir ülke. Boeing buraya bir yatırımcı olarak da gelebilir. Türk üreticiler ve Türkiye mühendislik bakımından güzel bir yere geldi. Boeing'in bir yatırımcı olarak Türkiye'ye gelmesi bütün bu oluşumların hızlanmasına sebep olur." dedi.

Kotil, şunları kaydetti:

"TAI olarak diğer firmalara yılda 100 milyon dolarlık iş veriyoruz. Yarın yönetim kurulumuzda 10 yıllık master planı gündeme getireceğiz. Oradan geçerse 10 yıl içinde 10 milyar dolarlık bir ciroyu hedefliyoruz. Bu gerçekleşirse bizim Türkiye'de diğer firmalara vereceğimiz iş 10 yıl içinde 3 milyar doları çok rahat bulacak. Bunun büyük bir kısmı da kendi yaptığımız özgün ürünlerin imalatından kaynaklanacak."

"Katma değer yaratan ürünlere konsantre olmalıyız"

Kale Havacılık Genel Müdürü Latif Cengiz de Kale Grubu'nun 2005 yılından beri Boeing ile çalıştığını belirterek, bugüne kadar ve Boeing için 100 binlerce parça ürettiklerini bildirdi.

Cengiz, "Boeing'in level 1 tedarikçilerine de level 2 olarak da çalışıyoruz. Artık bizim daha fazla katma değer yaratan ürünlere konsantre olmamız lazım. Çünkü parça üretmek bir yere kadar. Biz örneğin 12 yıl sonra Boeing'de bu fırsatı yakaladık, geçtiğimiz sene ilk defa parça üretiminin bir seviye üstünde 777x'lerde kanata en yakın flap olan kurgu flap projesini aldık. Kale için 12 yıldan sonra Boeing'te bir aşama.

Çünkü biz hiçbir zaman sistem üretmemiştik, Boeing'de. Hatta bu ürünün dizaynı tamamlanmamış, Boeing'de dizayn çalışmaları devam ediyor. Biz burada da buna katılım sağladık. Bu endüstrileşme programında bizim biraz daha geniş düşünüyor olmamız lazım, vizyonumuzu biraz daha açıyor olmamız lazım, şirketler için, ülkemiz için, Boeing için biraz daha katma değer yataracak, daha fazla fayda sağlayacak işlere konsantre olmasız gerekiyor." diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim