Markalaşma potansiyeli olan ürünlerin yurtdışında pazarlanmasına ilişkin destekleri içeren Turquality programında daha önce dolar cinsinden verilen destekler, artık TL olarak verilecek. Firmalar için daha önceki tebliğin lehte olan hükümleri uygulanacak. 2006/4 sayılı Turquality tebliğinin bazı maddeleri yürürlükten kaldırılırken, hedef ülkelere yönelik verilecek destek sürelerinde de değişiklik yapıldı.
Ekonomi Bakanlığı tebliğe ilişkin yayınladığı bilgi notunda, hedef ülke bazlı destek yaklaşımına geçildiği vurgulanarak, “Getirilen yeni düzenleme ile Turquality programında yer alan firmalar açılacakları her bir yeni ülke için 5 yıl süresince desteklerden faydalanabilecekler. Yeni ülke başına 5 yıl boyunca destek olarak nitelenebilecek bu yeni anlayış ile firmaların pazar çeşitlendirmesine gitmeleri hedefleniyor. Ayrıca, firmalar yeni ülkeye açıldıkları müddetçe anılan Programda kalmaya ve desteklerden yararlanmaya devam edecekler” denildi. Tebliğe göre, yurtdışı fuar desteklerinde ise yeni ülke kriteri aranmayacak.
Tebliğle, Turquality desteklerinin etkinliğini artırmak için değerlendirme sistemi de getirildi. Buna göre, yıllık olarak programdan yararlanan firmanın performansı değerlendirilecek. Performansı düşük firmaların desteği sona erecek.
Yeni faaliyetler destek kapsamına alındı
Ekonomi Bakanlığı açıklamasında, “Yapılan mevzuat değişikliği ile bazı yeni faaliyetlere ilişkin kalemler de destek programına dahil edildi. Ürün geliştirme konusunda istihdam edilecek mühendis giderleri, ürün teşhir seralarının kira giderleri, depolama hizmetlerine ilişkin giderler, marka tescil yenilemesi ile özellikle ilaç sektörünün talepleri doğrultusunda yurtdışı pazarlara girişte zorunlu olan ruhsatlandırma ve klinik test giderleri destek kapsamına alındı” bilgisi verildi.
Tebliğle, Turquality programına giren firmaların, Ekonomi Bakanlığı’nın diğer teşviklerinden yararlanmasına da olanak sağlandı. Buna göre, program dahilindeki firmalar Türkiye Ticaret Merkezleri, yurtiçi fuar katılımları, Eximbank ile yürütülen finansman destekleri ile UR-GE, küresel tedarik zinciri, ticaret heyeti ve ileri teknolojili şirket satın alma desteği gibi desteklerden faydalanabilecek. Kapsamdaki firmaların Turquality programı bitse veya iptal edilse de verilen diğer Bakanlık desteklerinden yararlanması imkanı sağlandı.