Okyanusların yüzeyindeki plastiklerin kapladığı toplam alan Türkiye'nin yüzölçümünden daha büyük. Her yıl denizlere 8 milyon ton plastik atılıyor. Her yıl 1 milyondan fazla deniz kuşu, 100 bin memeli ve deniz kaplumbağası deniz çöpleri sebebiyle ölüyor.
Deniz ortamında plastikler daha küçük parçalara ayrılarak planktondan balinaya ve hatta soframıza gelen balıklara kadar tüm besin zincirine girerek deniz ekosisteminin sağlığını tehdit ediyor.
TURMEPA, bu gerçeğe dikkat çekmek için "A Plastic Ocean" adlı belgesel filmi, Pozitif Fuarcılık işbirliğiyle CNR Avrasya Boat Show kapsamında ziyeretçilerle buluşturacak.
Plastic Oceans Foundation, plastiğin dünyamıza verdiği zararı geniş kitlelere duyurmak adına 4 yılda, 20 farklı lokasyonda deniz ve okyanusların durumunu inceleyerek "A Plastic Ocean" adında bir film çekti. Film, 19 Ocak 2017'den itibaren dünyanın dört bir yanında gösterilmeye başlandı.
Denizlerimizin ve su kaynaklarımızın korunması için 24 yıldır çalışan TURMEPA, Plastic Oceans Foundation ile işbirliği yaparak bu çarpıcı belgeseli 26 Şubat Salı günü saat 16.00'da 14. CNR Avrasya Boat Show kapsamında deniz dostlarıyla buluşturuyor. Bu etkinlik ile TURMEPA, plastiklerin doğaya ve denizlere verdiği zararın hayati boyutları konusunda toplumu bilinçlendirmeyi hedefliyor.
TURMEPA, denizlerdeki kirliliğe dikkat çekmek, insan sağlığını ve tüm ekosistemi tehdit eden plastik kirliliği konusunda farkındalık yaratmak amacıyla "Mavi Gezegen mi, Plastik Gezegen mi?" seminerlerini başlattı ve bugüne kadar 20 kurumda 700'den fazla kişiye ulaştı.
Seminer, 14. CNR Avrasya Boat Show kapsamında ise 1 Mart Cuma günü saat 14.30'da gerçekleştirilecek.
HER YIL 8 MİLYON TON PLASTİK DENİZLERE ATILIYOR
Günümüzde göz ardı ettiğimiz plastik sorunu, gün geçtikçe katlanarak büyüyor ve yaşayan tüm canlıları derinden etkiliyor. Plastikler aynı zamanda dünya üzerindeki oksijenin yüzde 50-70'ini üretip, karbondioksit emilimini sağlayan fitoplanktonları ve deniz çayırlarını da etkileyerek nefesimizi kesiyor.
Okyanuslarda her yıl İstanbul'un neredeyse yarısı kadar yeni çöp adaları oluşuyor. Dünya genelinde her yıl yaklaşık 500 milyar plastik torba kullanılıyor. Sadece son 10 yılda, bir asırda üretilen miktardan daha fazla plastik üretildi.