Türksat, geçen yıl uzaya gönderilen Türksat 4B üzerinden "Türksat Net" markasıyla internet hizmeti vermeye başlıyor. Böylece, karasal altyapının ulaşamadığı maden ocağı, şantiye gibi yerlerde yüksek hızda ekonomik internet hizmeti sunulması amaçlanıyor.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, Türksat Net Tanıtım Toplantısı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Türksat AŞ üst düzey yöneticilerinin yanı sıra ilgili kamu bilgi işlem daire başkanlarının katılımıyla gerçekleştirildi.
Toplantıda konuşan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Vekili Özkan Poyraz, öncelikli hedeflerinin katma değeri fazla hizmetleri, e-Devlet Kapısı’na taşımak olduğunu ifade etti.
Türksat 6A haberleşme uydusunu yerli kaynaklarla üretmenin en önemli hedeflerden biri olduğunu kaydeden Poyraz, "Bunun için arkadaşlarımız, gerekli teknik çalışmaları yaptılar. Komponent tasarımlarına kadar gelmiş durumdalar. Birçok uydu davranış simülasyonları, TAİ'deki tesislerde tamamlandı. Bundan önce de Bakanlığımızın desteği ile çok önemli bir uydu test merkezi oluşturulmuştu. Bu uydu test merkezinde de çok başarılı neticeler elde edilecek." ifadelerini kullandı.
Poyraz, Türksat'ın hem uyduyu hem fiberi hem de bilişimi yüklenici olarak içerdiğini ifade ederek, Türksat 6A uydusunu 2019'da uzaya fırlatmayı düşündüklerini söyledi.
Türksat Genel Müdürü Cenk Şen de Türksat 5A ve Türksat 5B uydu yatırımlarının devam ettiğini ve teknik şartname değerlendirme aşamasında olduğunu belirtti.
Türksat 5A uydusunun 2016 yılında, Türksat 5B uydusunun ise 2019 yılı başında uzaya fırlatılacağını ifade eden Şen, "Türkiye'nin bugüne kadar 31. derecede sahip olduğu bir uydu yoktu. Daha çok kiralayarak, haklarımızı korumaya çalışıyorduk. Türksat 5A uydusunun uzaya fırlatılması ile beraber bu hakkımızı kendi envanterimizdeki bir uydu ile gerçekleştireceğiz." dedi. Şen, mevcut uydular aracılığıyla 118 ülkede 3 milyar insana ulaşabildiklerini söyledi.
Hızlı ve ekonomik internet çalışmaları başladı
"Türksat Net" markasıyla uydu üzerinden hızlı ve ekonomik internet erişimi sağlamaya yönelik çalışmaları başlattıklarını ifade eden Şen, sistemin yüksek hızlarda bant genişliğine sahip olduğunu aktardı. Şen, böylece canlı yayınların da küçük araçlarla da yapılabildiğine dikkati çekti.
Açıklamada, Türksat'ın, geçen yıl uzaya gönderilen ve Türkiye'nin 50 derecedeki ilk haberleşme uydusu olan Türksat 4B üzerinden Türksat Net markasıyla internet hizmeti vermeye başlayacağı, karasal altyapının ulaşamadığı arazi şartlarında, maden ocağı, şantiye gibi yerlerde, Türksat Net ile yüksek hızda ekonomik internet hizmeti sunulacağı ifade edildi.
Açıklamada ayrıca, söz konusu toplantı kapsamında, Türksat 4B uydusu Ka-Bant üzerinden ilk defa video konferansın gerçekleştirildiği ifade edildi.