Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, 2023 hedeflerini içeren "Ulusal Atık Yönetimi Eylem Planı" hazırlandı. Buna göre, 2023'e gelindiğinde oluşan atığın yüzde 35'inin geri kazanım, yüzde 65'inin ise düzenli depolama yönetimiyle bertaraf edilmesi hedefleniyor.
Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, eylem planı ile doğal kaynakların ve ekosistemin korunup geliştirilmesi, böylece hem bugün hem de gelecek için sağlıklı, yaşanabilir bir çevre oluşturulması amaçlanıyor.
"Sürdürülebilirlik" ilkesi ile uluslararası normlar ve ulusal öncelikler gözetilerek hazırlanan eylem planı, strateji ve mevzuat geliştirme, atıkların kaynağında en aza indirilmesi, sınıflara ayrılması, toplanması, taşınması, geçici depolanması, geri kazanılması, bertaraf edilmesi, yeniden kullanılması, arıtılması, enerjiye dönüştürülmesi ve nihai depolanması konularında politika ve stratejileri de içeriyor.
Durum tespiti için anket yapıldı
Türkiye'nin atık yönetimine ilişkin mevcut durumu, yönetim sisteminde iyileştirilmesi veya geliştirilmesi gereken hususlar, nüfus ve atık projeksiyonları, 2023'e kadar yapılması planlanan dönemsel atık yönetim faaliyetleri ve atık yönetimine yönelik yatırımların da yer aldığı eylem planı hazırlanırken, 81 il belediyesindeki atık yönetimine ilişkin durum tespiti ve analizi için elektronik anket formu oluşturuldu.
Ankette, belediyelerin idari yapılarından atık hizmeti verdikleri nüfusa, atığın toplanmasından taşınmasına, geri kazanımından bertarafına kadar tüm süreçleri kapsayan bilgiler istenirken, aynı zamanda 30 büyükşehir belediyesine yerinde teknik ziyaretler gerçekleştirilerek, her bir büyükşehir için de mevcut durum içeren il raporları oluşturuldu.
Böylece Bakanlıkça 81 ilin mevcut durumu belirlenerek, atık yönetim stratejileri hazırlandı ve 2023'e kadar yapılması planlanan atık yönetim faaliyetlerine yönelik tesis türleri, kapasiteleri ve yatırım maliyetleri bölgesel bazda ortaya kondu.
Atık yönetim modellerinin oluşturulmasında illerin atık miktarları, demografik yapıları, coğrafi özellikleri, sosyo-ekonomik durumları, turizm sektörünün varlığı, tarım ve orman alanlarının yoğunluğu ile hayvancılık faaliyetleri dikkate alınarak hazırlanan eylem planında, 7 coğrafi bölge 15 alt bölgeye ayrılarak, her bir alt bölge için 2023'te kurulması öngörülen tesis ve tesislerin kapasiteleri de belirlendi.
Tüm bu çalışmalar kapsamında eylem planında, 2023'e gelindiğinde oluşan atığın yüzde 35'inin geri kazanımı, yüzde 65'inin ise düzenli depolama yönetimiyle bertaraf edilmesi hedefleniyor.