Enerji ithalatı bağımlılığından kurtulmak isteyen Türkiye, nükleer enerji konusundaki kararlılığını Akkuyu ve Sinop’taki mega projelerle sürdürüyor. Bu doğrultuda Türkiye’nin nükleer geleceğinin önünü açmak için Nükleer Sanayi Derneği ve ABD Nükleer Altyapı Konseyi arasında iş birliği anlaşması imzalandı. Dünyada en çok nükleer reaktöre sahip olan ülke konumundaki ABD ile teknoloji ve bilgi transferi sağlamak için yapılan anlaşma sayesinde Türkiye hem ABD gibi bir partnere hem de rekabetçi küresel enerji piyasasında önemli bir stratejik güce sahip olacak.
Nükleerde yerlileşme hamlesi
Nükleer Sanayi Derneği ve ABD Nükleer Altyapı Konseyi arasında imzalanan iş birliği anlaşması, nükleer enerjide teknoloji ve bilgi transferi konularında yerel şirketleri, Türkiye'de yatırım yapmak isteyen küresel şirketlerle bir araya getirmeyi hedefliyor. ABD Ticaret Bakanlığı’nın küresel finans toplantısında imzalanan anlaşma ile önümüzdeki yıllara ilişkin enerji politikasında uzun vadeli hedefler belirleyen Türkiye’nin geleceğe yönelik yapacağı yeni nükleer enerji atılımlarının da önü açılacak.
Türkiye nükleer enerji konusunda küresel bir gücü arkasına aldı.
70’in üzerinde şirketten oluşan ABD Nükleer Altyapı Konseyi ile varılan anlaşmayı değerlendiren Nükleer Sanayi Derneği Genel Sekreteri Koray Tuncer, Türkiye’nin nükleer enerji politikalarının bu anlaşma ile daha da güçleneceğini belirtti. Tuncer, “Güvenilir enerji politikaları oluşturabilmek için dünyada nükleer endüstrinin baş aktörlerinden olan ABD ile yaptığımız anlaşmanın iki ülke arasındaki işbirliğini geliştireceğine inanıyorum. Nükleer enerjinin güvenli bir şekilde geliştirilmesine yönelik atılan bu adım, ABD’li ve Türk şirketlerinin koordinasyonunu daha da güçlendirecek.