Türkiye’nin reformlarla güçlendirdiği ekonomik temelleri ve bankacılık sistemi, Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişiminin olumsuz etkilerine karşı büyük direnç gösterdi.
Merkezi Londra'da bulunan uluslararası finans uzmanları da Türkiye ekonomisindeki güçlü makroekonomik göstergelere dikkati çekiyor.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Nomura Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Stratejisti Timothy Ash, darbe girişiminin başarısız olmasının ardından Batılı kuruluşların sürekli risklere dikkat çekmesinin anlamsız olduğunu söyledi.
"Peki darbenin kendisi ne olacak? Batının tepkisi darbeye sanki çay partisiymiş gibi davranmak yönünde" diyen Ash, 1999 yılından beri takip ettiği Türkiye ekonomisinin makro temellerinin son derece sağlam olduğunu vurguladı.
Ash, “Türkiye'nin güçlü bir mali profili var. Borçluluğun milli gelire oranı yüzde 35 ile düşük seviyede. Bütçe açığı da yüzde 2 ile ılımlı seviyede. Bankacılık sektörü ve demografi güçlü. Hala yüzde 4 seviyelerinde devam eden bir büyüme trendi var. Krediler konusunda 1999-2008 yıllarında krizlerle test edilmiş güçlü bir borç ödeme pozisyonu var." şeklinde konuştu.
"Türkiye felaketin eşiğinden döndü"
London Capital Group Kıdemli Piyasa Stratejisti İpek Özkardeşkaya da "Eğer darbe girişimi başarılı olsaydı borsanın yanı sıra devlet tahvili piyasası ve Türk lirası ciddi bir satış baskısına maruz kalabilirdi. Ödemeler dengesinde bir kriz senaryosu ortaya çıkabilirdi. Açıkcası uzun yıllar onarılması zor bir hasara yol açabilirdi. Türkiye böyle bir felaketin eşiğinden döndü.” değerlendirmesinde bulundu.
TD Securities Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Christian Maggio ise darbe girişiminin demokratik prensiplere karşı çok ciddi bir ihlal olduğunu belirterek, "Eğer darbe başarılı olsaydı bu Türkiye’yi büyük bir belirsizliği sürüklerdi." dedi.