İlk iki nükleer santralla ilgili süreçleri devam ettiren Türkiye, üçüncü santral için de yer tespit çalışmalarına hız verdi. Marmara'ya inşa edilmesi beklenen santral için Amerikalı ve Çinli şirketler çalışmalara şimdiden başladı.
Türkiye, Mersin ve Sinop'ta inşa edilmesi planlanan iki nükleer santralla ilgili süreçleri başlatırken, bir yandan da üçüncü santral için görüşmeler yürütüyor. Marmara Bölgesi'ne yapılması planlanan santral, dünya devlerinin de iştahını kabartıyor. Özellikle Amerikalı ve Çinli şirketler, şimdiden enerji yetkilileriyle temasa geçmiş durumda.
Santral için favori adaylar arasında gösterilen Amerikan Westinghouse şirketinin Kıdemli Başkan Yardımcısı Jeff Benjamin, Türkiye'de nükleer santralların yapılmasının ülkedeki enerji çeşitliliğine büyük katkı sağlayacağını ifade etti. Benjamin, Elektrik Üretim AŞ'nin (EÜAŞ), ABD'li Westinghouse ve Çinli SNPTC ile Kasım 2014'te iyi niyet anlaşması imzaladığı 3. nükleer santrala ilişkin de "Türkiye'ye 3. nükleer santralla ilgili görüşlerimizin yer aldığı, projenin nasıl başarılı olabileceği konusunda, hükümetinize bir rapor sunduk ve yakında cevabını bekliyoruz. Bunun, birkaç hafta içinde sonuçlanacağı düşüncesindeyiz" ifadelerini kullandı.
Türk Hükümeti'nin nükleer enerji konusunda güçlü bir kararlılığa sahip olduğunu belirten Benjamin, "Türk firmalarına da fırsatlar sunacağız. Tedarik zincirinde mutlaka Türk firmalarıyla çalışacağız" dedi.
Türkiye'de ilk olacak Mersin'deki Akkuyu Nükleer Santralı'na ilişkin anlaşma 2010'da Rusya ile imzalandı. İkinci nükleer için Sinop'ta planlanan reaktörün 2023'te devreye girmesi planlanıyor. Üçüncü nükleer santral için ise bölge çalışmaları sürüyor.
Dünya Enerji Konseyi Türkiye Ulusal Komitesi Başkanı Murat Mercan da, teklif sürecinin gelecek yıl başlayacağı ve 22-25 milyar dolara mal olacağı tahmin edilen 3. nükleer santrala Çinli şirketlerin ilgi göstermelerinin beklendiğini söyledi. China Daily'e konuşan Mercan, santralın toplam kapasitesinin 5.000 megawatt olarak planlandığını ifade etti.