Kurban Bayramı tatili nedeniyle Türkiye’de piyasalar kapalıyken küresel piyasalardaki kritik gelişmeler yakından izlenecek. Analistler, ABD Merkez Bankası Başkanı Powell’ın Wyoming eyaleti Jackson Hole kentindeki yıllık global Merkez Bankası konferansında yapacağı konuşmayı bekliyor. Jackson Hole toplantısı 23-25 Ağustos’ta gerçekleşecek. Bu yılki Jakson Hole toplantılarının teması, ‘Piyasa yapısında değişiklikler ve para politikası açısından anlamı’ başlığı altında toplanıyor. Dünyadan birçok merkez bankası başkanının katılacağı Jackson Hole toplantıları için uzmanlar, “Fed’in dolardaki yükseliş ve gelişen ülkelerdeki fon çıkışları başta olmak üzere gündemdeki gelişmelere bakışı açısından önemli de olabilir, tamamen teorik de kalabilir” değerlendirmesini yapıyor. Çarşamba akşamı ise Fed’in ağustos ayı toplantı tutanakları açıklanacak. Fed bu toplantıda faizlere dokunmamış, daha fazla faiz artışı sinyalini vermişti.
Bugün Yunanistan için yeni bir dönem başlıyor. Zira komşu, kriz paketlerinde artık sona geldi. Bir başka kritik gelişme de okyanus ötesinde Venezuela’da yaşanıyor. Ülke bugün yeni bir para birimine geçiyor. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Venezuela'nın 20 Ağustos’tan itibaren geçeceği para birimi Yeni Bolivar’dan sonra, kripto-para ‘Petro’nun fiyatını ve ülkedeki yeni asgari ücretin ne kadar olacağını açıkladı. Maduro’nun açıklamasına göre, bir ‘Petro’ 60 dolar veya 3.6 bin yeni bolivar olacak. Asgari ücret yarım petro, yani 1.8 bin Bolivar veya 180 milyon eski bolivar olacak. Halihazırda piyasada var olan bolivar ise bu “pegleme”nin ardından önemli oranda değer yitireceği gibi bir süre sonra da piyasadan tamamen çekilecek.
S&P ve Moody's yine not indirdi
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Standard and Poor’s ve Moody’s cuma akşamı piyasa beklentilerinin ötesine geçerek Türkiye’nin kredi notunda art arda indirime gitti. S&P’den yapılan açıklamada, Türkiye’nin uzun dönem yabancı para cinsinden kredi notunun “BB-”den “B+”ya, uzun dönem yerli para cinsinden notunun “BB”den “BB-”ye düşürüldüğü, görünümünün ise “durağan” olduğu belirtildi. Türkiye’nin kısa dönem yerli ve yabancı para cinsinden kredi notunun ise “B” seviyesinde teyit edildiği bildirildi. Böylelikle Türkiye’nin kredi notu, dünyanın en sorunlu ekonomileri olarak değerlendiren Arjantin, Fiji ve Yunanistan ile aynı seviyeye geriledi. S&P’nin ardından Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu düşürdüğünü duyurdu. Kuruluştan yapılan açıklamada, Türkiye’nin uzun dönem kredi notunun “Ba2”den “Ba3”e düşürüldüğü, görünümünün de “negatife” çevrildiği belirtildi. Açıklamada, Türk yetkililerin yakın dönemde uyumlu ve etkili ekonomik bir plan sunması durumunda kredi notunun denge kazanacağı kaydedildi. Ayrıca, enflasyonda düşüş ve cari açıkta azalma olması durumlarında kredi notunun olumlu etkileneceği ifade edilirken, önemli dış finansman desteğinin, kredi notu için destek verici bir etken olacağının altı çizildi.
Fitch: Adımlar yetersiz
Cuma akşamı bir sürpriz de Fitch’ten geldi. Fitch, Türkiye’nin TL’nin değer kaybına yönelik verdiği yetersiz politika tepkisinin, TL ve ekonomiyi sürdürülebilir bir şekilde istikrara kavuşturmak için tek başına yetersiz kaldığını belirtti. Fitch’in değerlendirmesinde, “Ancak, geçici ve eksik bir politika tepkisi, TL’deki düşüşün altında yatan nedenlerini tam olarak ele alamıyor; yani büyük cari açık ve dış finansman gereklilikleri, enflasyondaki yükseliş (Temmuz ayında yüzde 15.9), döviz cinsi borçlarda artış ve ekonomik politika yapma kredibilitesinde bozulma. Bunlar, Türkiye’yi daha güçlü dolar, ABD’de artan faiz oranları, ticaret gerilimi ve ABD’yle giderek bozulan siyasi ilişki gibi daha zorlu bir küresel finansman ortamına maruz bırakıyor” denildi.
Kaynak: Aydın ŞAHİNALP / DÜNYA