Bu ay başında iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi yönünde atılan adımlar, hem Türkiye hem de Rusya iş dünyası tarafından pozitif karşılanırken, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin Moskova ziyaretinin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın gelecek ay gerçekleştirecekleri görüşmeye zemin hazırlayacağı ifade ediliyor.
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, bu girişimi önemsediklerini ve iki ülke arasında özellikle ekonomik ilişkilerin kaldığı yerden devam etmesi için çok önemli bir adım olarak nitelendirdiklerini söyledi.
"Dileğimiz, iki ülke arasındaki ilişkilerin hızlı bir şekilde eski seviyesine ulaşmasıdır"
Uçak krizinin ardından ilişkileri bozulan iki ülkenin son 1-1,5 aydır yakınlaşmaya başladığını anımsatan Vardan, Türkiye ve Rusya’nın ne denli birbirine bağımlı olduğunu ve bu sıkıntının ilanihaye sürmeyeceğini daha önce de dile getirdiklerini aktardı.
Hem ekonomik hem de sosyal bağlarla birbirine sıkıca bağlı bu iki ülkenin zaten çok uzun süreler birbiriyle görüşmemezlik yapamayacağına işaret eden Vardan, şunları kaydetti:
"15 Temmuz darbe girişimi öncesinde başlayan bu yakınlaşma sinyalleri, bu tarihten sonra da hızlanmış oldu. Bizim ümidimiz ve dileğimiz, iki ülke arasındaki ilişkilerin hızlı bir şekilde eski seviyesine ulaşmasıdır. Kanaatimiz, Sayın Canikli ve Zeybekci ile beraberindeki diğer bakanlık temsilcilerinin katılacağı görüşmelerin olumlu neticeleneceğidir. Bizler de özel sektör temsilcileri olarak muhataplarımızla kaldığımız yerden devam edebilmek üzere, bu görüşmelerin sonucunu yakından takip ediyoruz. Kapıların açılmasıyla en kısa zamanda bizler de görüşmelere devam edeceğiz."
Dış ticaret yüzde 37 daraldı
Türkiye-Rusya dış ticareti geçen yıl kasım ayında yaşanan uçak krizi sonrasında önemli ölçüde azaldı.
İki ülke arasındaki dış ticaret, bu yılın ocak-mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37 gerilerken, ithalat yüzde 33, ihracat yüzde 59 azaldı.
Aynı dönemde hububat, hayvansal ve bitkisel katı ve sıvı yağlar, gıda sanayisinin kalıntı ve döküntüleri fasıllarındaki ithalatta da gerileme görülürken, demir ve çelik ithalatı önemli düzeyde azaldı.
Öte yandan, Türkiye'nin adı geçen ülkeye ihracatında özellikle yaş sebze ve meyve başta olmak üzere tarım ürünlerinde daralma başı çekti. Söz konusu dönemde tekstil ihracatında da düşüş görüldü.