• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • İstanbul 4 °C
  • Ankara 0 °C

Türk şirketi Avrupa'da 100 yıllık markanın peşinde

Türk şirketi Avrupa'da 100 yıllık markanın peşinde
Ülker’in Godiva, United Biscuits ve Demet’s Candy gibi dünya markalarını bünyesine katmasının ardından Elvan Grubu da harekete geçti.

Ülker’in Godiva, United Biscuits ve Demet’s Candy gibi dünya markalarını bünyesine katmasının ardından Elvan Grubu da harekete geçti. Elvan Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Kadiroğlu, “Avrupa’da 100 yıllık bir markayı satın almak için görüşüyoruz” şeklinde konuştu.

ELVAN Grubu çikolata ve şekerleme üretiminde hızla büyüyor. 700’ün üzerinde ürünü olan Elvan Grubu dünya şekerleme liginde, Candy Industry Global Top 100’de yer alan şirketlerden biri. Ülker ve Eti’nin aksine önce yurtdışında büyüyen ve 130 ülkeye ihracat yapan Elvan Grubu’nun başında Kadiroğlu ailesinin 3’üncü kuşak temsilcisi Hidayet Kadiroğlu var. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Afrika seyahatinde ‘balta girmemiş ormanlara’ 15 yıldır şekerleme ve çikolata satan işadamı olarak dikkat çeken Hidayet Kadiroğlu ile sohbet ettik. Ülker’in Godiva, United Biscuits ve Demet’s Candy gibi markaları bünyesine kattığını hatırlatan Kadiroğlu, “Biz de Avrupa’da 100 yıllık bir markanın peşindeyiz” dedi.

İŞİ BABAM BÜYÜTTÜ

Küçük bir pastaneden 130 ülkeye ihracat yapan bir yere nasıl gelindi? Hangi virajları döndünüz? 

- Kastamonulu bir aileyiz. 1936 yılında dedem İstanbul’a geliyor. Şark Çikolata Fabrikası’nda işe başlıyor. Sonra aileyi getiriyor. Zeytinburnu’na yerleşiliyor ve ailece pastane açıyorlar. Babam gece okula giderken gündüz pastanede çalışıyor. Ürünler çok seviliyor. 1970’te de pastane kapatılıp üretime geçiliyor. 1975-78 yıllarında da paketli ürünlere başlanıyor. Özal dönemi geldiğinde endüstrileşme oluyor. Tek erkek çocuk babam. Babam bu işlerin içinde büyüdüğü için kaliteli ürün yapıyor. Gelişimi görüyor, makineler satın alınıyor. Kapasite artıyor. İşi babam büyütüyor. 1980’li yıllarda İstanbul Yenibosna’da üretim başlıyor. 

Kaç yaşınızda işle tanıştınız? 

- Çok küçük yaşlarda. Dedemle az zaman geçirdik ama dedemin emeklilik dönemini yakaladım. Üretim tecrübesi müthişti. İlkokul çağında hep üretimin içindeydim. Hafta sonları fabrikadaydım. 2 erkek, 3 kız kardeşiz. Ben haftalık alırdım. Yaz tatili nedir bilemedik. O dönemlerde babama kızardım. Ama babam iş olmasa bile beni yanında oturturdu. Şimdi çok öğretici olduğunu görüyorum.

FUARLAR ÇOK ÖNEMLİ 

Kaç yaşında sorumluluk aldınız? Sizle birlikte şirket zıplamış. Neler yaptınız? Nasıl bir strateji izlediniz?

1993 yılında sorumluluk almaya başladım. İnanılmaz bir potansiyel vardı. İhracata ağırlık verdik. Önceliğimiz komşu ülkelerdi. Dedem ve babam her şeyi çok sağlam kurmuştu. Şirkette yatıp kalkardım. 24 saat işleyen ağ vardı. Gemi yanaşır, yükleme yapılır, sürekli mal gönderirdik. Sonraları sadece komşu ülkelere, Balkanlara bağlı kalmadık. 

Hangi coğrafyalara açıldınız ve bunu nasıl sağladınız?

- Fuarlarda sizi 4-5 yıl üst üste güren şirketler sağlam olduğunuzu anlarlar. Biz komşu ülkelerden sonra ilk Filistin’e ürün gönderdik İsrail üzerinden. Sonra Ortadoğu’da hızla yayıldık. Bu büyük avantaj sağladı. Rusya krizi patladığında biz her yerde güçlüydük. 

Uzak coğrafyalara ne zaman açıldınız? 

- 2000’li yıllarda Kore’ye ürün göndermeye başladık. Babam üretimle ilgilenirken ben yurtdışına odaklandım. Dünyayı defalarca turladım diyebilirim.

Satın almak isteyen olmadı mı? 

- Oluyor. Bize daha çok fonlar ilgi gösteriyor. Ama biz özsermayeyle büyüyen bir şirketiz. O yüzden bizle stratejik ortaklık yapmayacak bir durum ilgimizi çekmiyor. 

İleride yabancı bir marka alabilir misiniz? Godiva örneği gibi…

Neden olmasın. Avrupa’da 100 yıllık bir markayla görüşüyoruz. Umarım iyi sonuçlanacak. Ayrıca bildiğiniz gibi Cici markasını ve Balaban Gıda’yı da aldık.

Afrika pazarına 20 yıl önce girdik

Çikolata ve şekerleme satmak zor değil mi Afrika’da?

- Afrika kıtasına biz 20 yıl önce gittik. İlk ihracatçılar giderken kimse istekli değildi. Biz pazarı tanımak için gittik. İmkanlar kısıtlıydı. Dubai üzerinden gidiyorduk, saatlerce havaalanında bekliyorduk. Orada da ulaşım zordu. Yıllardır hiç kesilmeyen ilişkilerimiz var. Afrika’ya gittiğimiz dönemde Rusya ile işler çok iyiydi. “Bana orada ne işin olur?” diyenler çoktu ama sonuçta pazarı yayma konusunda haklı çıktık. İlk Güney Afrika’ya gittiğimde fuar standını kurarken sipariş aldım. El sıkışmaktan kaçınanların olduğu dönemde ilk 5 konteyner ürün sattık. Güney Afrika’nın 2 dev firması bizden farklı ürünler aldılar.

BİR FOTOĞRAFLA SİPARİŞLERİ KATLADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son Afrika turuna da katıldınız. Nasıl Afrika’daki durumunuz? 

Heyette Gine’nin yerini bilmeyenler vardı. Biz orayla yıllardır iş yapıyoruz. Fildişi, Gana, Gine, Nijerya’yla 15 yıldır iş yapıyoruz. Gine ile Türkiye arasındaki iş hacmi 52 milyon dolar. Biz Elvan Grubu olarak 2 milyon dolar’ını yapıyoruz. Orada 8 yıldır bayimiz var. Hatta kendisi Sayın Cumhurbaşkanımızın hayranıymış, “bir fotoğraf çektirirsem siparişleri artıracağım” dedi. Fotoğrafı çektirdik, siparişi 2’ye katladık. Nijerya 200 milyonluk ülke.

HİNDİSTAN’DA FABRİKA AÇACAK

Hindistan’da fabrika mı açıyorsunuz?

- Yakında açılıyor. 10 milyon dolar yatırım yaptık. Arsa da aldık, ileride yatırımı büyüteceğiz. Oraya ihracat yerine orada olmalıydık. Çünkü dünya devleri orada fabrikalar kurdu, ihracatla fiyat rekabetini yakalayamazdık. Gümrük duvarları örüyorlar dev şirketler girdiğinde. Biz de böyle yerlerde fabrika kurma yoluna giriyoruz.

ÇİN’DE VAR MISINIZ? 

- Ofis açtık. Orada bisküvi, unlu mamul ve çikolata tüketimi artıyor. Pastaneler açılıyor. Şangay’da ofis açtık. Biz lisanslar da aldık. Batman, Superman, Minions, Angry Birds… Biz Çin’de kek ve kruvasanda lisansların sahibiyiz. 

YENİ AÇILMAYI PLANLADIĞINIZ YERLER VAR MI? 

- Uzakdoğu ve Güney Amerika’ya odaklanacağız. Güney Amerika’da zaten varız. Nisan ayında sektör olarak bir buluşma gerçekleştireceğiz. Güney Amerika’daki işleri geliştireceğiz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim