Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğinin (OİB) katkılarıyla Meksika’da düzenlenen Uluslararası Otomotiv Yedek Parça ve Ekipmanları Fuarı’na (INA PAACE Automechanika) milli katılım gerçekleştiren 11 Türk firması, Amerikalı firmalardan büyük ilgi gördü. Meksika’nın başkenti Meksiko City’de 14-16 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen ve 11 ülkeden toplam 450 firmanın katıldığı fuara, Türkiye’den ise OİB öncülüğünde 11 firma katıldı. Toplam 20 bin metrekare alan üzerine kurulu fuarı, Amerika kıtası başta olmak üzere tüm dünyadan yaklaşık 20 bin profesyonel ziyaretçi gezdi
OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, geçen yıl 150 milyon dolar otomotiv ihracatı gerçekleştirdikleri Meksika’nın özellikle yan sanayinde ciddi potansiyel barındırdığına dikkat çekerek “Pazardan daha fazla pay almak için özellikle Kuzey, Orta ve Güney Amerikalı firmaları Türk firmalarımız ile bir araya getirdik” diye konuştu. Sabuncu, fuarın düzenlediği Meksika’nın Latin Amerika’nın birinci, dünyanın yedinci en büyük motorlu araç üreticisi olduğunu söyledi. Türkiye’nin Meksika’ya 2013 yılında 63 milyon dolar olan otomotiv ihracatının 2016 yılında 150 milyon dolara ulaştığını belirten Orhan Sabuncu “Yaklaşık 130 milyonluk nüfusu ile Meksika otomotiv sektörü için çok önemli bir pazar. Ülke, özellikle yan sanayinde ciddi potansiyel barındırıyor. Bu önemli pazardan daha fazla pay almamız gerekiyor. Bu amaçla katıldığımız fuarda, özellikle Kuzey, Orta ve Güney Amerikalı firmaların satın alma yetkilileri ile Türk firmalarımızı bir araya getirdik” diye konuştu.
Meksika’nın ana sanayinde Türkiye’den yaptığı ithalata uyguladığı gümrük vergilerinin oldukça yüksek olduğuna da değinen Orhan Sabuncu “Buna karşılık AB Ülkeleri Meksika pazarına gümrük vergisiz ulaşabilmektedir. Diğer taraftan yan sanayi ihracatçılarımız pek çok üründe Meksika’ya gümrük vergisiz, ya da çok düşük gümrük vergileri ile ulaşma imkanına sahiptir. Meksika’nın özellikle otomotiv yan sanayindeki yüksek ithalatı düşünüldüğünde, bu ülkeye yönelik yan sanayi ihracatımızın yeterli seviyeye ulaştığını söylemek oldukça zor” diye konuştu.