• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 4 °C

Tüpraş’ın Ar-Ge projesi, tek seferde en yüksek teşviği aldı

Tüpraş’ın Ar-Ge projesi, tek seferde en yüksek teşviği aldı
Tüpraş, BAMBOO isimli Ar-Ge Projesi ile Avrupa’nın en önemli araştırma ve inovasyon programı Horizon 2020 Programı kapsamında ‘Bir Proje ile En Yüksek Teşvik Miktarına Hak Kazanan’ Türk sanayi kuruluşu oldu.

Türkiye'deki bir sanayi kuruluşunun Avrupa Birliği Horizon 2020 Ar-Ge ve Yenilik Programı kapsamında tek seferde Avrupa Komisyonu'ndan aldığı en büyük teşvik miktarı Tüpraş’ın oldu.

Tüpraş Ar-Ge Merkezi, AB Horizon 2020 programı kapsamında enerji yoğun endüstrilerde kaynak ve enerji verimliliği sağlayacak teknolojilerin ticarileştirilmesini hedefleyen “BAMBOO” projesinin (Boosting new Approaches for flexibility Management By Optimizing process Off-gas and waste use)ortakları arasında yer aldı.

Yüzde 50’si Avrupa Birliği tarafından destekli olmak üzere 2,2 Milyon Avro bütçeli projesiyle Tüpraş, Horizon 2020 programında tek seferde en yüksek teşvik miktarına hak kazanan Türk şirketi oldu.

Atık ısıdan elektrik üretilmesini sağlayacak proje, enerji verimliliği ve çevresel etkisi ile öne çıkıyor.

Tüpraş’ın rafineri uzmanlığı ile enerji sistemleri konusunda Avrupa’nın önde gelen kuruluşlarının uzmanlığının birleştirileceği projede, rafinerideki atık ısı kaynağından elektrik üretimi sağlayan yenilikçi bir ORC sistemi geliştirilecek ve sistemin ilk kullanıcısı İzmir Rafinerisi olacak. Proje kapsamında, Tüpraş İzmir Rafinerisi U-100 Hampetrol Ünitesi’nde “Organic Rankin Cycle (ORC)” teknolojisini temel alan bir enerji üretim tesisi kurulacak ve bu sayede atık ısıdan yaklaşık 1 MW’lık elektrik üretimi gerçekleştirilecek.

Tüpraş, proje sayesinde enerji verimliliğinin artırılması ve karbon emisyonlarının düşürülmesi yönünde de önemli bir adım atmış olacak. 9 ülkeden 19 farklı kuruluşun ortaklığı ile hayata geçecek, toplamda 18,7 Milyon Avro bütçeli BAMBOO projesi kapsamında dört farklı enerji yoğun endüstride (çelik, rafinaj, kağıt ve mineral) atık ısıların değerlendirilmesine yönelik yeni teknolojilerin uygulama çalışmaları gerçekleştirilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim