Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Ufuk Yaşar, Tüpraş ve Petrol İş Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi müzakereleri anlaşması hakkında açıklama yaptı.
İzmit'teki basın toplantısında konuşan Yaşar, geçen ay yapılan referandumda ortaya çıkan tablonun çok iyi okunması ve buna uygun bir şekilde hızla normalleşme yönünde adımlar atılarak toplumun ve ekonominin ihtiyaçlarına yoğunlaşılması gerektiğini kaydetti.
Yaşar, ülkenin en büyük sanayi kuruluşu olan Tüpraş ile toplu iş sözleşmesi süreci yaşadıklarını hatırlatarak, "Aliağa, Batman, Kırıkkale ve Kocaeli şubelerine bağlı toplam 3 bin 887 üyemizin çalıştığı Tüpraş işletmesinde 1 Ocak 2017-31 Aralık 2018 yürürlük dönemi için 15 Mayıs tarihinde toplu iş sözleşmesi imzalanmıştır" dedi.
Toplu iş sözleşmesiyle ilgili bilgi verdi
"Toplu iş sözleşmesi öncesi ortalama aylık çıplak brüt ücretin 3 bin 984 lira olduğu işletmede, sözleşmenin birinci yılı ilk 6 ay için ücretlerimize yüzde 9 oranında ücret zammı alınmıştır" diyerek Toplu iş sözleşmesiyle ilgili bilgiler veren Yaşar, "Bu oran aynı dönem için geçerli olan altı aylık enflasyon oranının, yani yüzde 4,73 oranının yaklaşık iki katıdır. Sözleşme ile 1 Temmuz 2017 tarihinde ikinci 6 ay için, 6 aylık enflasyon oranında zam yapılması kararlaştırılmıştır" ifadelerini kullandı.
Mayıs ayı başında açıklanan 6 aylık enflasyon oranının yüzde 8 olduğunu hatırlatan Yaşar, "Ücret zammı dönemimiz olan Temmuz 2017 ayı başında açıklanacak enflasyon oranının da bu oran veya üzerinde olması olasılık dahilindedir. Temmuz 2017 ayında açıklanacak enflasyon oranının yüzde 8 olması halinde, ilk altı ayda aldığımız yüzde 9 ücret zammı oranı ile birlikte Temmuz başı itibarıyla aylık ücretlerimiz yüzde 17,72 oranında artmış olacaktır" şeklinde konuştu.
Bayram ödentisi artışı yüzde 17
Yaşar, toplu iş sözleşmesindeki sosyal yardımların birinci yıl için yıllık artış oranları yüzde 15 ile yüzde 29 arasında değişen oranlarda gerçekleştiğini anlatarak, üyelere her ay ödenen birleştirilmiş sosyal yardım miktarının artış oranının yaklaşık yüzde 20 olduğunu aktardı.
2015 yılında ilk defa sözleşmeye giren bayram ödentisi miktarının artış oranının yaklaşık yüzde 17 olduğunu vurgulayan Yaşar, "Böylece bayram ödentileriyle birlikte birinci yıldaki yıllık sosyal paket toplamda 5 bin 200 lira olmaktadır. Bu miktarlar, sözleşmenin ikinci yılında yıllık enflasyon oranında artırılacaktır" diye açıklamalarda bulundu.
"Kıdem tazminatı, sendikaların kırmızı çizgisidir"
Referandumdan hemen sonra işveren örgütlerinin talepleri ve reform çağrılarının hükümet nezdinde karşılık bulduğunu ve en temel haklarının başında gelen kıdem tazminatı ile ilgili düzenlemenin son aşamaya geldiğine dikkati çeken Yaşar, sözlerini şöyle tamamladı:
"En temel haklarımızdan olan kıdem tazminatı, sendikaların kırmızı çizgisidir. Konfederasyonumuz Türk-İş'in 2015 yılındaki son genel kurulunda da kayıt altına alındığı üzere, hak kaybı getirecek bir düzenleme genel grev nedenidir. Petrol-İş Sendikası, kıdem tazminatında eğer bir hak kaybı söz konusu olursa konfederasyonumuzun bu kararının gereğinin yapılması hususunda inisiyatif alacak ve mücadelenin öncüsü olacaktır."