Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezinin (MAM) Kocaeli'de kurduğu Atık Pil Geri Kazanım Tesisi yarın hizmete girecek.
TÜBİTAK MAM Başkanı Doç. Dr. Bahadır Tunaboylu, yaptığı yazılı açıklamada, Atık Pillerin Bertarafı ve Geri Kazanım Teknolojilerinin Geliştirilmesi Projesi'nin, TÜBİTAK MAM Kimyasal Teknoloji Enstitüsü ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın atık piller konusunda ihtiyaç duyduğu teknolojileri geliştirmek üzere başlatıldığını belirtti.
TÜBİTAK KAMAG 1007 Programı kapsamında gerçekleşen projede, pil geri kazanımı sağlayacak nihai amaçlı pilot tesisin yurt içinde tasarlanması ve üretilmesi çalışmalarının başarıyla tamamlandığını ve tesisin kurulduğunu ifade eden Tunaboylu, bu projedeki proseslerin yerli üretimiyle Türkiye’de bir ilkin gerçekleştirildiğini, atık pillerin çevre kirliliğine neden olmayacak şekilde geri kazanımının sağlandığını bildirdi.
Tunaboylu, geri kazanım prosesinin çıktısı olan geri dönüşümü mümkün malzemelerin ekonomiye kazandırılmasını sağlayan teknolojilerin geliştirildiğine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Tüm laboratuvar, yazılım ve altyapı çalışmaları, fabrika ve prototip üretimi yüzde 100 yerli olarak gerçekleştirilmiştir. Geliştirilen bu teknolojiler ile temininde güçlük çekilen bir teknoloji kazanılmış, ulusal teknoloji bilgi birikimi artırılmıştır. Projede geliştirilen teknolojinin, proje kapsamında bulunmayan diğer pil çeşitleri için temel teşkil edecek teknolojilerin geliştirilmesine olumlu katkıları olacaktır. Proje ile ülkemizin geri kazanım sektörünün geleceği için üst düzey teknolojik birikim elde edilmiş olup, sekonder piller ve diğer değerli metallerin geri kazanımı gibi daha büyük kapsamlı çalışmalar için gerekli altyapı ve yetişmiş insan gücü kazanılmıştır. Bu kapsamda, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Fikri Işık’ın teşrifleriyle yarın 'Atık Pil Geri Kazanım Tesisi' açılış töreni düzenlenecektir."ö