• BIST 10105.37
  • Altın 3155.933
  • Dolar 35.6491
  • Euro 37.1616
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 6 °C

TÜBİTAK, ilk havadan havaya füzesini sergiledi

TÜBİTAK, ilk havadan havaya füzesini sergiledi
IDEF 2017'de Roketsan balistik füze sistemi KAAN'ı görücüye çıkarırken, TÜBİTAK'ta havadan havaya atış kabiliyetine sahip füzelerini sergiledi.

Roketsan balistik füze sistemi KAAN'ı görücüye çıkardı. Uzun süredir varlığı bilinen ancak yakın zamanda SSM'nin ilan ettiği füze sistemi, 300 kilometre menzilde, son dönem Türkiye'nin karşılaştığı tehditlere karşı stratejik bir öneme sahip bulunuyor.

KAAN sistemi, Türkiye'nin geliştirmek istediği daha uzun menzilli balistik füzelere yönelik teknoloji edinimi ve birikimi sağlamak açısından da önem taşıyor.

Roketsan, IDEF'te KAAN'ın yanı sıra, F-35 uçakları için hava-deniz nitelikli seyir füzesi SOM-J'nin tasarımında gelinen son aşamaya gösteren bir model de yayınladı. Modelde, hava-kara olarak tasarlanan SOM'un oldukça değiştiği, ve F-35'in gövde içine girebilmesi için boyutlarının da küçültüldüğü gözlendi. SOM-J, SOM ile yan yana fuarda yer buldu.

TÜBİTAK ilk kez hava-hava füzesi sergiledi

TÜBİTAK SAGE'nin geliştirme çalışmalarını sürdürdüğü GÖKTUĞ füzesi ile Bozdoğan uzun menzilli havadan havaya atılan (avcı savaş uçakları tarafından diğer hava platformlarına karşı) füzeleri ilk kez IDEF'te gösterildi. SAGE'nin program ıiçinde kısa menzilli Gökdoğan'ın yanı sıra uzun menzilli Bozdoğan ve Göktuğ füzeleri bulunuyor. Bu füzeler hava-hava türü ilk yerli tasarım özelliklerini taşıyor.

Teröre karşı etkin yeni serbest düşüşlü mühimmat

Roketsan, TÜBİTAK tarafından geliştirilen MAM (mini akıllı mühimmat) ve kendi geliştirdiği Cirit üzerinden yeni iki ürününü de IDEF'te sergiledi. İnsansız hava araçlarından atılan mini akıllı mühimmat son dönemde gerçek operasyon sahasında kullanılmış ve başarı sağlamıştı.

Roketsan ayrıca, MAM'ın serbest süzülme özellikli ancak laser güdümüyle yönlendirilebilen MAM-L ile anti personel füzesi Cirit'in yine serbest süzülme özellikli insansız hava araçlarından atılabilen versiyonu MAM-C'yi sergiledi.

STM'nin "Kamikazeleri"

Yazılım, siber güvenlik ve MİLGEM milli gemi projelerinin yürütücü şirketi konumundaki STM, IDEF'te sürpriz yaparak, 2'si kamikaze özelliği taşıyan 3 dronunu görücüye çıkardı. Bunlar arasında bulunan Alpagu, bir lançerden fırlatıldıktan sonra kullanıcıya sağladığı görüş ile hedefin bulunmasını sağlıyor ve ardından da dalışa geçerek hedefe çarparak patlıyor. Pervaneli dron KARGU ise düz havalandıktan sonra hedef üzerine dalışa geçerek patlıyor. TOGAN ise sahip olduğu kamera ile keşif gözetleme yapıyor. Bu üç dron da yazılımlarıyla otonom özellikler de barındırıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim