• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 6 °C

TÜBİTAK 'blok zincir'i mercek altına aldı

TÜBİTAK 'blok zincir'i mercek altına aldı
TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği Araştırma Merkezi (BİLGEM) tarafından, "1. Ulusal Blokzincir Çalıştayı" düzenlendi.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, yaptığı açıklamada, 2-3 Nisan'da gerçekleştirilen "1. Ulusal Blokzincir Çalıştayı"nda, blok zincir teknolojilerinin kamu ve özel kurumlara uyarlanması, gerçek hayattaki uygulamalarıyla yasalardaki düzenlemeleri, ekonomide ve finansal süreçlerde akıllı kontratların kullanımı ve kripto paraların güvenliği gibi konuların değerlendirildiğini söyledi.

TÜBİTAK BİLGEM Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) bünyesinde geçen yıl Blokzincir Araştırma Laboratuvarı kurulduğuna dikkati çeken Mandal, laboratuvarın kamu ve özel kurum ya da kuruluşların ihtiyaçlarına yönelik blok zincir teknolojilerinin altyapısının oluşturulması, kurulumu, kripto paraların güvenlik ve mahremiyet analizi, iş modelleri, finans ve kitle fonlamaları konusunda çalıştığını bildirdi.

"Türkiye, blok zincir ekosistemine dahil olmalı"

Blok zincirin, gelecekte ülkelerin var olup olmama kaderlerini etkileyecek çok ciddi ve önemli bir teknoloji olduğunun altını çizen Mandal, şunları kaydetti:

"Blok zincir, kripto paraların altyapısını oluşturmasının da ötesinde, tıpkı yapay zeka gibi pek çok alanda karşımıza çıkacak bir teknoloji. Bu teknoloji ülkemiz için önemli fırsatların yanında riskler de barındırıyor. Fırsatların değerlendirilmesi ve risklerden kaçınılabilmesi için bu teknolojinin teknik detaylarının çok iyi bilinmesi gerekiyor. Henüz yolun başındayız ancak ülkemizde bir farkındalık olduğunu görüyoruz. Dünyadaki teknolojik gelişmeler blok zincir alanında şekilleniyor. Türkiye'nin de bu ekosisteme dahil olması ve dijital birlikte yer alması için uluslararası iş birlikleri kurarak, teknoloji ve finans sektörleriyle entegrasyon yapılması gerekiyor."

"Blok zincir teknolojisinin yol haritası çıkarılacak"

Mandal, Ulusal Blokzincir Çalıştayı'nda, veritabanı teknolojisi alanında çalışan yerli ve yabancı 20'ye yakın uzman ve akademisyenin katılımıyla çok sayıda başlıkta paneller gerçekleştirildiğini söyledi. Çalıştaya ilginin beklenilenin üzerinde olduğunu vurgulayan Mandal, 2 gün süren etkinliğe yaklaşık 750 kişinin katıldığını bildirdi.

Mandal, etkinlik kapsamında blok zincir teknololojisine ilişkin bir eğitim programı da organize ettiklerini anımsatarak, eğitim sonunda 240 kişiye sertifika verildiğini belirtti.

Çalıştayla ilgili bir rapor hazırlanacağını aktaran Mandal, bunun Türkiye'nin blok zincir teknolojisi konusundaki yol haritası için önemli bir veri kaynağı olacağını dile getirdi. Blok zincir teknolojisi konusunda Türkiye'nin gerekli entegrasyonu sağlaması için TÜBİTAK olarak çeşitli çalışmalarda bulunacaklarını söyleyen Mandal, çalıştayın ikincisini de daha kapsamlı ve geniş katılımlı şekilde gelecek yıl düzenlemeyi planladıklarını kaydetti.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim