• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 12 °C

Treyler sektörünün ihracat hedefi 1 milyar dolar

Treyler sektörünün ihracat hedefi 1 milyar dolar
Türk treyler sektörünün ikinci büyük buluşması İstanbul Ataşehir Sheraton'da gerçekleştirildi. Tedarikçi ve üreticileri buluşturan zirvede 270 milyon dolar olan mevcut ihracat rakamında çıta 1 milyar dolara yükseltildi.

Dünya treyler üretiminin 1.3 milyon adet olduğunu ifade eden  TREDER Başkanı Kaan Saltık, “Türkiye olarak yılda 35 bin adet treyler üretiyoruz. Bunun 25 bin adedini yurtiçine veriyoruz. Treylerde ithal ürün yüzde 5’i geçmiyor.  Yani net ihracatçı konumunda bir sektör . Uludağ İhracatçılar Birliği kayıtlarına göre geçen yıl 270 milyon dolar ihracat yaptık. Hedefimiz 2023 yılına kadar 1 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak. Daha önemlisi yakın zamanda yapılacak yatırımlarla treyler üretim kapasitemiz 100 bin adetlere çıkıyor. Avrupa’nın büyük treyler üreticileri ve önde gelen yan sanayi firmaları Türkiye’ye yatırım yapıyor.

Yerli ve yabancı yatırımcıların katkılarıyla sektörümüzün yarattığı katma değer her gün katlanarak büyüyor.   Yerli üreticilerimiz ise sadece Türkiye’de değil ayni zamanda yurdışında yaptıkları yatırımlarla global oyuncular haline gelebilmek için önemli adımlar atıyor. ARGE’ye verdikleri önemle yurtdışında inovasyon ödülleri kazanıyor” diye konuştu.

KAMU İŞBİRLİĞİ EN BÜYÜK BAŞARIMIZ

En büyük başarılarını kamu ile yaptıkları işbirliği olarak niteleyen Saltık, şöyle devam etti: “Son 1 yıl içinde 90 bin araç denetlendi, 30 bin araç denetimi geçemedi. Bu denetimler, yıllar içinde ne kadar haklı olduğumuzu ortaya koydu. Merdiven altı gerçeği bir kez daha kanıtlandı.

TÜZMEN: 1 MİLYAR DEĞİL, 3 MİLYAR DOLAR İHRACAT YAPILABİLİR

Dış Ticaret ve Gümrüklerden Sorumlu Eski Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de, “Sizin her şeyiniz var ama eksiğiniz hedef” diye başladığı sözlerini şöyle sürdürdü: “Hesaplarımı yaptım. Yeter ki kendinize bir hedef belirleyin. Alttan kuvvetli bir yan sanayi geliyor. Lojistiğin kalbindesiniz, bu avantajları değerlendirirseniz başarı da ardından gelecektir.”

İHTİSASLAŞMA ŞART

Bilim ve Sanayi Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik de, ihtisaslaşmanın gerekliliğine dikkat çektiği konuşmasında şunları aktardı: “Üretim sayısı sınırlı olan üreticilerimizin ihtisaslaşmasında yarar var. Daha çok biraraya gelmemiz gerekiyor. Bakanlığımızın kapısı sizlere her zaman açıktır. Sektörün Ar-Ge’ye ihtiyacı var. Eğer yaptığınız ürüne tescil almadıysanız o ürün hala size ait değildir. Patent Kanunu yıl sonuna kadar hayata geçecek. Belgelerin gereğini yerine getirmek zorundasınız”

300 ÜRETİCİDEN, 15’İNİN STANDARTA UYGUN OLMASI ÜZÜCÜ

Her yıl 1 milyon 250 bin TIR’ın yollara çıktığını belirten UND ve TIRSAN Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu ise, “Karayolu taşımacılığı diğer bütün modlardan daha hızlı büyüyor. Günden güne gelişen ve Batı normlarından hiç de eksiği olmayan bir treyler sektörümüz de var. Ancak, bakıyorsunuz yapılan denetimlerde 300 treyler üreticisinden sadece 15’inin standartlara uyduğu görülüyor. Çok üzücü bir sonuç. Bu durum daha çok yapılacak iş olduğunu gösteriyor. Bu üretilenler yollarımızda yürüyorsa, sıkıntı büyük demektir. Sanayi 4-0 kavramını konuşuyoruz. Önümüzdeki 10 yıl içinde dünyadaki tüm çalışma alışkanlıkları değişecek. Treylerin otomobilden sonra en büyük ihracat kalemlerinden birini oluşturacağına inanıyorum” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim