• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 7 °C

TİM'de birlik sayısı 42 oluyor

TİM'de birlik sayısı 42 oluyor
Aynı sektörün ihracatçı birlikleri birleştiriliyor. Sektör sayısı artıyor, birlik sayısı azalıyor. Yeni yapıyı destekleyen birçok ihracatçı birliği başkanı olmasına karşın eleştirenler de var.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) yapısı değişiyor. Sektörlerin bölgesel birlikleri olamayacak, her sektör tek çatı altında toplanacak. Böylece ihracatçı birliği sayısı 60’tan 42’ye inerken sektör sayısı 26’dan 42’ye çıkacak. Örneğin 2 olan kimya ihracatçıları birliği teke düşecek. Fakat içindeki alt sektörlerden 6 yeni birlik çıkacak. Turizm, Hizmet İhracatçıları Birliği içine alınacağından geliri de ihracat rakamı içinde görülecek. Bu şekilde hesaplanması halinde örnek, 2016’daki 142.6 milyar dolarlık mal ticaretine 36.5 milyar dolarlık turizm ve bazı başka hizmet gelirleri eklenecek ve toplamda ihracat rakamı 180 milyar dolar olarak gözükecek.

Yeni yapıyı destekleyen birçok ihracatçı birliği başkanı olmasına karşın eleştirenler de var. Bazı başkanlar çalışmayla ilgili detayları, son Sektörler Konseyi’nden sonradan öğrendikleri eleştirisini getirirken, TİM kaynakları çalışmanın mevcut halinin tüm birlik başkanlarına gönderilerek Ağustos ortasına kadar görüş istendiğini belirtti.

Gelen görüşler, kısa zamanda tüm ihracatçı birliği başkanlarıyla yapılacak toplantıda ele alınacak. Geçen yıl 142.6 milyar dolar olarak gerçekleşen ihracat rakamı, mevcut çalışma hayata geçerse 36.5 milyar dolar artarak 179.1 milyar dolar olarak gözükecek. Bu artışın 26.7 milyar doları Hizmet İhracatçıları Birliği’nin altında yer alacak olan ‘Turizm ve Seyahatle İlgili Hizmetler’ alt sektöründen gelecek.

İhracatın yeni lideri ‘Hizmet’ olacak. Turizm de dahil hizmet ihracatı toplamı 47.5 milyar dolar olduğu için yeni dönemde ihracatta lider sektör hizmetler olacak. Onu 24.3 milyar dolarla otomotiv takip edecek. En fazla ihracat yapan 3’üncü birlik ise 13.1 milyar dolarlık toplam ihracatla Konfenksiyon İhracatçıları Birliği olacak.

BAŞKANLAR NE DEDİ?

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Ali Kahyaoğlu, çalışmanın en geç 1- 2 ay içinde tamamlanacağını söyledi. Seçim takvimine yetiştirilmesinin zorunlu olduğuna dikkat çeken Kahyaoğlu, “Nisan itibariyle yeni yapı faaliyete geçer. O zamanki seçimlerde hepsinin yönetimi belirlenir” dedi.

Çalışmanın sağlık şekilde yapıldığını vurgulayan İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Murat Akyüz ise, şunları söyledi: “İhracatçı Birliği Başkanları kendilerine koltuk açıyorlar diye muhalefet etmeye çalışıyorlar. Bu çalışma ihracatın geleceğini kurtaracak. Bir birliğin içindeki alt sektörle bağlantılı başka bir birlikteki alt sektörü bir araya getiremiyorduk mevcut sistemde. Gelir kaybı olarak görüyorlar ve alt sektörlerin aynı birlik altında toplanması engelleniyordu. Sektörler derli toplu olmazsa, kimse işleri düzgün yapamıyor. Genel sekreteryalar görevlerine devam edecek, kapanmayacak.”

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aymen, çalışmaya tamamen karşı olmamasına karşın, tam doğru da bulmadığını açıkladı. Yeni yapının ortak görüşle belirlenmesi gerektiğini söyleyen Aymen, en kısa sürede birlik başkanlarının konuyla ilgili toplanacağı bilgisini verdi.

Doğu Anadolu İhracatçıları Birliği (DAİB) Başkanı Cemal Şengel, kendilerinin birlik olarak görüşlerini ilettiklerini açıkladı. Konunun başkanlar tarafından görüşüleceğini dile getiren Şengel son kararı Ekonomi Bakanlığı’nın vereceğini vurguladı.

Bazı birlik başkanları ise çalışmayı yararlı bulmalarına karşın görüşlerinin alınmadığını söyledi.

İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, “Bize neden danışılmıyor? ‘Derneklerden talep geldi’ diyorlar. Öyle bir talep geldiyse ilgili birliğe söylersin. Hiyerarşi aşağıdan yukarı doğru olmalı. Bu kararın alınması için yapılan toplantıda olanların birliklerinin toplam ihracatı, benim birliğim kadar değil. Sektör kurulları, çalışma organları var. Maliye Bakanı’nın TİM’e konuk olduğu gün Sektörler Konseyi’ne konunun getirildiği söyleniyor. Yarım saatte, alelacele, konu daha önce bildirilmeden, kapalı kapılar ardında görüşüyorlar. Belki doğrusu bu çalışmayla olacak, isimler fokuslanacak ama bu şekilde olmaz. Ben o yüzden itimat etmiyorum” dedi.

Akdeniz Su Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Alican Yamanyılmaz da tasarı üstüne tartışılması gerektiğini, çalışmanın aceleyle yapılmış olduğunu ifade ederek, mevcut durumda olumlu bir katkı sağlamayacağını savundu.

BİRLİK SAYILARININ ŞİFRELERİ

İhracatçı birlik sayısı 60’tan 42’ye düşse de, eskiden başka ihracatçı birliklerindeki alt sektörler, şimdi kendi ihracatçı birliklerinde temsil edilecekler. Birlik sayısındaki düşüş aynı sektörün farklı bölgelerdeki birliklerinin birleştirilmesinden kaynaklanıyor. Bu yapıldığında 42 sektörden 35’inde ihracat 1 milyar doların üzerine gözüküyor.

İhracatı 1 milyar dolar altı 7 sektör ise teknik olarak ayrı olması zorunluluğu nedeniyle birlik hüvviyetinde olacak. Bazı birliklerin adı değiştiriliyor ve alt sektörleriyle birlikte yeni adlarıyla hizmete devam etmeleri planlanıyor. Fındık ve Mamulleri, Gemi- Yat, Makine ve aksamları gibi bazı birlikler ise aynı şekilde faaliyetlerine devam edecekler.

YENİ KURULACAK İHRACATÇI BİRLİKLERİ

● Ayakkabı ve Saraciye
● Çelik Boru
● Çikolata, Şekerleme ve Pastacılık Ürünleri
● Çorap, İç Giyim ve Aksesuar
● Elektrikli ve Elektronik Cihazlar
● Ev Tekstili
● Hayvansal Mamuller
● İlaç, Sağlık Malzemeleri ve Cihazları
● İplik ve Elyaf
● İşlenmiş Gıda ve İçecek
● Kablo ve Aydınlatma
● Kağıt, Karton, Ambalaj, Kırtasiye ve Oyuncak
● Kauçuk ve Plastik
● Kumaş
● Mermer ve Doğaltaş
● Petrokimya
● Temizlik ve Kozmetik
● Yapı Malzeme ve Ekipmanları
● Zücaciye ve Mutfak Ekipmanları
● Hizmet

Kaynak: Serkan AKINCI / DÜNYA

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim