Yüz binlerce hafif ticari araç sahibini ilgilendiren yeni Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nin yürürlüğe girmesine bir hafta kala "ara çözüm" bulundu.
Hafif ticari araç kiralama hizmetlerinde krize yol açan Karayolu Taşıma Yönetmeliği, yürürlüğe girmesine bir hafta kala değiştirildi. Ticari araç sahiplerinin alacağı yetki belgeleri bir yıl daha indirimli olacak. İndirim oranı ise yüzde 94'ten 93'e çekildi. Yetki belgeleri 5 bin ile 258 bin TL arasında değişiyor. Bu rakamların üzerinden indirim yapılıyor. Kargo ve nakliye şirketlerinin ertelenmesini beklediği belge denetimleri ise öngörüldüğü gibi 1 Ocak 2010'dan itibaren başlayacak. Denetimlerde yetki belgesi, taşıt kartı ve SRC belgesi bulundurmayan kişi ya da şirketlere araç başına 224 liradan 2 bin liraya kadar para cezası kesilecek.
Ulaştırma Bakanlığı'na göre şu an 400 bin, operasyonel araç kiralama şirketlerine göre de 2,5 milyon ticari araçta yetki belgesi bulunmuyor. Bugüne kadar 47 bin çekici, 340 bin kamyon ve 103 bin kamyonet yurtiçi, 16 bin kamyon ile bin kamyonet de uluslararası yetki belgesi almış durumda. Cezalı duruma düşmek istemeyen kişi ve şirketler, belge almak için sıraya girdi. Kara Ulaştırması Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nesip Kemaloğlu, bölge müdürlükleri ile sanayi ve ticaret odalarının yoğunluk sebebiyle hafta sonu da çalışacağını açıkladı. Kemaloğlu'nun verdiği bilgiye göre son bir haftada 5 bine yakın araç yetki belgesi aldı. Bugüne kadar da 123 milyon lira ceza kesildi.
Yeni yönetmelikle, K1 belgesiyle yurtiçi taşımacılık yapan tüzel kişilere 75 ton (yaklaşık 30 adet hafif ticari araç), gerçek kişilere de 25 ton istiap haddine sahip araç sahibi olma şartı getirilmişti. Bu şartlara uyum süresi ise firmanın yetki belgesinin yenilenme zamanına kadar uzatıldı. Bu durum taşımacılık yapan firmaları belli bir süre rahatlatacak. Ancak yine de pek çok firmanın bu şartı yerine getirmesinin mümkün olmadığı belirtiliyor.
Araç kiralama sektörü endişeli
Filo yönetim şirketi FMT'nin ortağı Mithat Ayan, değişikliği sektörün yönetmelikten ne denli etkileneceğinin küçük bir resmi olarak niteledi. Ancak Ulaştırma Bakanlığı yeni yönetmelik ile asıl amaçlarının sektöre düzen getirmek olduğunu savunuyor. Ticaret, Ulaştırma, Gümrük, Eğitim ve Danışmanlık Şirketi'nin (TUGEM) Başkanı Mehmet Tanbaş ise, Ulaştırma Bakanlığı'nın "Yetiştiremedim o yüzden belge alamadım ve indirimi kaçırdım demeden gel benden belgeni al. Yolda yakalanıp ceza yersen de bu senin sorunun. 200 bini aşkın firma nasıl gelip aldıysa sen de al." mesajı vermeye çalıştığını söylüyor. Bünyesinde 30 binden fazla araç bulunduran İntercity de, değişen yönetmeliği "Değişen çok bir şey yok. Bu hafta bir şey olmazsa maalesef kiralama yasaklanıyor." sözleriyle değerlendiriyor.
Meslekî yeterlilik belgesi sınavla veriliyor
Karayolu Taşıma Yönetmeliği'ne göre taşımacılık sektöründe var olabilmek için ilgili firmanın yetki ve taşıt belgesi bulundurması şart. Ayrıca taşıtın 63 Liraya alınan taşıt kartı olması gerekiyor. Çalışan için de mesleki yeterlilik belgesi alınması zorunlu. Üst düzey yöneticilerin ÜDY, diğer çalışanların ODY, sürücülerin de SRC belgesini bulundurması gerekiyor. ÜDY, 25 Şubat 2006 itibarıyla en az 5 yıl üst düzey yöneticilik yapanlara, ODY veya SRC, aynı tarih itibarıyla 3 yıl mesleki tecrübeye sahip olanlara mesleki yeterlilik belgesi doğrudan veriliyor. Şu ana kadar bir milyon 335 bin kişi mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazandı. Bu belgeyi almak için 50 lira ücretle sınava girmek gerekiyor. Şu ana kadar 10 sınav yapıldı. Bunlara yaklaşık 50 bin kişi katıldı.
Hangi belge için ne isteniyor?
C1: (Kendi iştigali ile ilgili uluslararası ve yurtiçi eşya taşımacılığı yapanlar) En az bir ticari araç sahibi olmak.
C2: (Uluslararası ve yurtiçi ticari eşya taşımacılığı yapanlar) En az 10 ticari araç, 300 ton taşıma kapasitesi ve 100 bin lira sermaye
C3: (Uluslararası ve yurtiçi ev/büro eşyası taşımacılığı yapanlar) En az üç ticari araç, 50 ton taşıma kapasitesi ve 25 bin lira sermaye sahibi olması gerekiyor.
L1: (Yurtiçi lojistik işletmeciliği yapanlar) 100 ton taşıma kapasitesine sahip ticari araç, bin metrekare depo ve 150 bin lira sermaye
L2: (Uluslararası ve yurtiçi işletmeciliği yapanlar) 150 ton taşıma kapasitesine sahip ticari araç, 2 bin metrekare depo ve 300 bin lira sermaye.
K1: (Yurtiçi ticari eşya taşımacılığı yapanlar) Gerçek kişi 25 ton, tüzel kişi 75 ton taşıma kapasitesine sahip ticari araç ve 10 bin lira sermaye.
K2: (Kendi iştigali ile ilgili yurtiçi eşya taşımacılığı yapanlar) En az bir ticari araç.
K3: (Yurtiçi ticari ev/büro eşyası taşımacılığı yapanlar) En az 3 ticari araç, 50 ton taşıma kapasitesi ve 25 bin lira sermaye.
- BIST 9977.94
- Altın 3091.272
- Dolar 35.4118
- Euro 36.3931
- İstanbul 1 °C
- Ankara -2 °C
- Galataport Projesi'nde sona yaklaşıldı
- BMW, deniz biyoyakıtını UECC, GoodShipping ile test edecek
- Kiralık minibüse talep artışı var
- VW'de üst düzey atama
- Ünye Limanı Türkiye'yi lider yapacak
- Türkiye’nin en değerli markası yine THY
- İzmir-Antalya seyahat süresi 3 saate inecek
- Osmanlı'nın projesi ülkeye milyarlarca dolar gelir sağlayacak
- Otomotivde üretim artıyor, satış beklentileri yükseldi
- Toyota Türkiye, 800 kişi istihdam edecek
- Otomobil ihracatı mayıs ayında yüzde 56 azaldı
- HAVAŞ 21 havalimanında hizmete başladı
- İran'a ait yük gemisi Irak karasularında battı
- 'Jet uçak' çözümü ile gemi ihracatına hareketlilik geldi
- Rus savaş gemisi Çanakkale Boğazı’ndan geçti
Ticari araç kiralayanlara iyi haber
M.Sabri Dânâbaş
Bu yazı toplam 15153 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
- Yatırım Kriz Dinlemez!07 Aralık 2010 Salı 11:06
- Arslan Yürekli Rişar!..18 Aralık 2009 Cuma 19:01
- Üvey Evlat mısınız?12 Ekim 2009 Pazartesi 21:07
- Lojistikte tedarik zincir yönetimi11 Eylül 2009 Cuma 22:28
- Türkiye Ralli Şampiyonası’nın isim sponsoru Shell Helix oldu
- Şehirler arası otobüs pazarının tercihi: Mercedes-Benz
- Ralli sezonu Sarıkamış’ta açılıyor
- Jeep, 2020 modeller için fiyat sabitliyor
- TAV, ABD’de dördüncü yolcu salonunu açtı
- Dakar Rallisi'nde bir ölüm daha meydana geldi
- TRAGGER, T-Car ile ANFAŞ Fuarı’nda
- Goodyear, LPM2 yarışlarına hazırlanıyor
- Şans getirsin istedi, tazminat ödeyecek
- 2020 Türkiye Ralli Şampiyonası taslak takvimi açıklandı
1/20
- Türk Yıldızları'nın İstanbul'u selamlaması
- Kabin emniyet çalıştayı gerçekleştirildi
- Geleceğin otomobilleri sahneye çıktı
- Citroën, Paris Otomobil Fuarı’nda iki konsept modelinin müjdesini verdi
12345678
- Mine KayaSözleşmeli araçlar ile ilgili ‘KAOS’
- Yalçın AltınMitsubishi, Yeni Canter’in Lansmanı’nı gerçekleştirdi
- FATİH YILMAZTÜLOMSAŞ'ın Başarısı ve Hedefleri
- ERCÜMENT TAHMAZGÜMRÜKTE NELER OLUYOR?
- MUSA ALİOĞLUHavacılıkta iletişim
- BİNALİ YILDIRIMCumhuriyet tarihinin en büyük karayolu seferberliği
- Ahmet SarıahmetoğluKurumsallaşmanın zorluğu
- Mevlüt BAYRAKKurumsallaşma ve Eğitim
- M.Sabri DânâbaşYatırım Kriz Dinlemez!
- Mustafa YILDIRIMSivil toplum örgütleri ve sorumluluk
- Ali Osman ULUSOYGeleceği görün
- SEÇİL ÖZYANIKNe Değişti?
- ADNAN SAKA"Liman Kenti Aliağa"
- MERİÇ KÖYATASIBayraksız Vatan !
123
- Tellere çarpan helikopter saniyeler içinde parçalandı
- Elektrikli uçak havalandı
- Rüya uçakla akıl almaz kalkış!
- Coredon'un uçağı böyle boyandı
12345678
ÇEVRE
- Galataport Projesi'nde sona yaklaşıldıDünyanın en büyük sahil şeridi projelerinden birisi olan Galataport Projesi'nde sona yaklaşıldı. Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız bir yıl içerisinde tamamlanması planlanan projeyle ilgili bilgi aldı.
- BMW, deniz biyoyakıtını UECC, GoodShipping ile test edecekBirleşik Avrupa Otomobil Taşıyıcıları (UECC) ve sürdürülebilir nakliye girişimi GoodShipping Programı, UECC'nin rulolarında deniz biyoyakıtını (BFO) test etmeye devam etmek için şimdi otomobil üreticisi BMW Group ile ortaklık kurdu.
- Muğla'da tekneler tura çıkmak için hazırlanıyorMuğla'nın Marmaris ilçesinde koronavirüs tedbirleri kapsamında ticari faaliyet yapmaları yasaklanan günübirlik tur tekneleri ile mavi tur teknelerinin bakım çalışmaları devam ediyor.
- Ortaköy Sahilinde yunuslar görüldüKarantina süreciyle beraber insanların evlerine çekilmesi ile dünyanın dört bir yanından hayvanların sokaklara, caddelere çıkmasına şahit oluyoruz. Ortaköy sahilinde de yunuslar ortaya çıktı.
HAVA YOLLARI
- Türkiye’nin en değerli markası yine THYUluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance'ın araştırmasına göre Türk Hava Yolları, 2 milyar dolara yaklaşan marka değeriyle bu yıl da "Türkiye'nin en değerli markası" oldu. Aytemiz, Kordsa ve Mars Lojistik ilk marka arasına girdi.
- THY, dış hat uçuşlarının başlama tarihini açıkladıTürk Hava Yolları (THY) Basın Müşaviri Yahya Üstün, "18 Haziran itibarıyla Avrupa’daki 16 şehirden Anadolu’daki 14 noktaya direkt uçmaya başlayacağız" dedi.
- Uçak içine kabin bagajı alınmayacakİstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı terminal işletmecisi ISG, yarın başlayacak iç hat uçuşlarında uçak içerisine kabin bagajı kabul edilmeyeceğini duyurdu.
- Türkiye’den ilk yurt dışı seferi Kıbrıs’a yapılacakİç hat uçuşları 4 Haziran’da dış hat uçuşları ise 10 Haziran’da başlayacak. Dış hatlarda uçuşlar ilk olarak KKTC’ye olacak.
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim