Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) ve ECR Fuarcılık işbirliğiyle Kahramanmaraş Fuar Merkezi (KAFUM)'da açılan fuarda, Türkiye’nin yanı sıra 15 ülkeden 200 firma, 3 gün süreyle tekstil ve konfeksiyon üretimi yapan son teknoloji ürünü makinelerini sergileyecek.
Türkiye, tekstil makineleri alanında yıllık 2 milyar dolarlık makine ithalatı ile Çin’in ardından dünyadaki en önemli pazar konumunda. ECR Fuarcılık tarafından bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Kahramanmaraş Tekstil Makineleri Fuarı KTM 2016, makine ve teknoloji üreticilerini 3 gün süreyle KAFUM'da ağırlayacak. Fuara, başta Almanya olmak üzere Belçika, Çin, Fransa, Japonya, İsviçre, İtalya, İspanya, İngiltere, Hindistan, Kore ve Tayvanlı makine üreticileri katılıyor.
İtalya’nın Milano kentinde yapılan ITMA fuarın ardından, yeni teknolojilerini çalışır vaziyette Türkiye’de ilk kez KTM 2016’da sergileyecek olan tekstil makine üreticileri, tekstil üretiminde çok önemli bir yere sahip Kahramanmaraş’ın ev sahipliği ile pazara doğrudan ulaşma imkanı yakalıyor.
Fuarın açılışında konuşan KMTSO Meclis Başkanı Hanifi Öksüz, kentin iplik sektöründe önemli bir noktaya geldiğini belirtti. Türk ipliğinin yüzde 30'unu Kahramanmaraş'ta üretildiğine dikkat çeken Öksüz, "Yeni yatırımlarla yüzde 40’ını zorlayacağız. Makine, modernliğin ve kapasite bakamından ihtimal olarak dünyanın en iyileri arasında yer alıyor ilimiz. Kahramanmaraş olarak dünyanın sayılı tekstil üreticileri arasındayız. Pazarımız yetişmiş kalifiye elemanlarımız ile daha da ileriyi hedefliyoruz. Kahramanmaraş’ta yapılan bu fuarı çok anlamlı buluyorum, öncelikle bütün iş yaptığımız makine firmaları bugün müşterilerinin ayağına geliyor ve bire bir temas imkanı sağlıyoruz. Tekstil fuarımız oldukça faydalı geçiyor." diye konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç da, sektörün şehirde binlerce kişiye istihdam sağladığını ifade etti. Kentin tekstilde marka şehir olduğunu vurgulayan Erkoç şöyle konuştu: "Kahramanmaraş tekstil sanayinde on birlerce kişiye istihdam sağlayarak en çok istihdam sağlayan illerden bir tanesidir. Son 20 yılda tekstil ve konfeksiyon sektöründe büyük atılımlar yaparak adeta kabuğunu parçalayan bir sanayi kenti haline geldi. Ekonomideki makus talihine kendi öz kaynaklarıyla yetmeyi başararak, ürettiği markalarla dünyada söz sahibi olan bir sanayi şehri oldu. Kahramanmaraş bugün tekstil deyince Türkiye’de önde gelen marka şehirlerden biridir. Tekstil sektörü bu fuarlarla kurumsallaşmaya başladı, ikincisi düzenlenen bu fuarın geleneksel hale gelerek önümüzdeki yıllarda da devam edilmesi şehrimizin için büyük bir yarar sağlayacaktır."
Vali Mustafa Hakan Güvençer ise şehrin tekstil sektöründeki yerine değindi.Vali Güvençer: "Tekstil sektörü Kahramanmaraş için önemli, Kahramanmaraş’ın mevcut potansiyeli ve sahip olduğu zenginlikleri doğru kıymetlendirmek gerekiyor. Tekstil Kahramanmaraş’ın gerçeğidir, enerji sektöründe, kağıt sektöründe, çimento sektöründe ve metal mutfak eşyası sektörü, gıda sektöründe Kahramanmaraş’ın sahip olduğu bu değerleri çıkardığımızda Türkiye bu alanlarda eksik kalır. Kahramanmaraş tekstil sektörü olmasa Türkiye tekstil sektörü neredeyse yüzde 50’ye yakın eksik kalacaktır. Bu bir kıymet, bu kıymetimizi sahiplenmeliyiz." dedi.
Konuşmaların ardından, Vali Mustafa Hakan Güvençer, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Merkez Onikişubat ilçesi Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Merkez Dulkadiroğlu ilçesi Belediye Başkanı Necati Okay ve iş adamları tarafından fuarın açılışı kurdelesi kesildi.
2014 yılında ilki gerçekleştirilen KTM 2014, 21 ülkeden 267 katılımcı ve 22 şehirden 7 bin 891 ziyaretçiyi ağırlamıştı.