Türkiye’nin ilk milli gemileri TCG Büyükada ve TCG Heybeliada’dan sonra TCG Burgazada İstanbul Tersanesi'nde denize indirildi. TCG Kınalıada korvetinin de kaynak töreni yapıldı.
Hayalet gemi diye tabir edilen MİLGEM Ada Sınıfı Korvetlerin 3. gemisi TCG BURGAZADA, İstanbul Tersane Komutanlığı'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım'ında katıldığı törenle denize indirildi. TCG Kınalıada korfetinin deilk kaynak kesimi yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan TCG Burgazada korvetinin denize indirilmesi ve TCG Kınalıada korvetinin ilk kaynak töreninde konuştu.
TCG Kınalıada korvetinin saç kesimini yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunlar 8 gemiden oluşan MİLGEM projesinin 3. ve 4. gemilerini oluşturuyor. Başbakanlığım döneminde attığımız bu adımın neticelerini görmek mutluluk veriyor. Daha önce iki gemimizi bitirmiş, donanmamıza sunmuştuk. Bu gemilerimiz birçok tatbikatta donanmamızı temsil ettiler, göğsümüzü kabarttılar. Öncelikle iki projenin de hayırlı olmasını diliyorum. Bu çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Artık icra konseyinin başında başbakanımız gemi inşa mühendisi olarak bulunuyor. Çok daha seri olarak bu üretimleri yapmamız lazım. Bu imkana bu güce Türkiye sahip. Biz artık yüzde 60'la yetinemeyiz. En önemli adımlarımızdan birisi kendi gemilerimizdeki makineleri de üretmemiz suretiyle bu süreci hızlandırmamız gerekiyor” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada, "Amfibi türü Anadolu gemisinden sonra artık biz kendi uçak gemimizi yapar hale geleceğiz ve uçak gemimizi inşallah yapacağız. Türk Silahlı Kuvvetleri kendi uçak gemisine de sahip olacak, bunu da başaracağız. Hiçbir engel yok. İnanırsanız başarırsınız, azmederseniz başarırsınız. Şu anda evelallah bu azim ve kararlılıkta olan bir hükümet ve bir devlet vardır, bunu böyle bilin. Türkiye'nin bilhassa savunma sanayi ve askeri konularında atalete düşme, durma, duraksama lüksü yoktur. Her şeyden önce ülkemizin içinde yer aldığı stratejik coğrafya buna izin vermiyor." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:
"Tarih boyunca farklı medeniyetlere ve kültürlere ev sahipliği yapmış bu bölge, insanlık tarihinin nüvelerini bünyesinde barındıran bir açık hava müzesidir. Anadolu'nun, Ortadoğu'nun tarihi okunmadan dünya tarihinin anlaşılması, tam olarak kavranması mümkün değildir. Ancak içinde yer aldığımız bölge aynı zamanda bir devletler mezarlığıdır. Askeri, siyasi, kültürel ve toplumsal olarak güçlü olmayan nice devlet, bu meşakkatli coğrafyada çok kısa sürede yıkılıp gitmiştir. Sadece kendilerini yenileyen, zamanın ruhunu iyi okuyan, geleceğe dair bir vizyonu, bir hedefi olan, en önemlisi cazibe merkezi olmayı sürdüren milletler bu coğrafyada asırlar boyu varlıklarını koruyabilmişlerdir."
Başbakan Yıldırım'dan 'Güçlü ordu' vurgusu
Burgazada korvetinin denize indirilmesi ve Kınalıada korvetinin ilk kaynak töreninde Başbakan Binali yıldırım da bir konuşma yaptı,
Başbakan Yıldırım, yaptığı açıklamada, "Güçlü ülke, güçlü orduyla mümkün. Ülkemizin bulunduğu konum itibarıyla güçlü olmaktan başka hiçbir çaresi yok. Zira etrafımız ateş çemberi ve birçok mazlum milletler bizim desteğimizi bekliyor ve bizden umut bekliyor. Onun için kendi ülkemizde, Türkiye'de sadece savunma kabiliyetimizi geliştirmek yetmez, aynı zamanda caydırıcılık kabiliyetimizi de geliştirmek zorundayız. Bunu da yaparken yerli ve milli kaynaklara dayanmamız gerekir."
Başbakan Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: "Özellikle bölgesel uçak projesi, milli harp uçağı projesi, helikopter projesi, piyade tüfeği, milli tank, milli gemi daha niceleri... Bütün bunların amacı Türkiye'nin savunma ve caydırıcılık kabiliyetini artırmak, dosta güven, düşmana korku salmaktır. Bu hedefe yönelik çalışmalarımız bundan böyle de artarak devam edecektir. Son 14 yılda liderliğinizde (Cumhurbaşkanı Erdoğan) savunma sanayimizde 30 milyar dolar yatırım yaptık. Yıllarca ben genç mühendisken hatırlıyorum bu ve buna benzer gemiler Türkiye'nin hep gündeminde olmuş, 80'li yıllarda başlayan projeler 2000'lere geldiğimiz halde hala konuşulmaya devam etmiştir ama şimdi konuşmuyoruz, yapıyoruz. Az konuşuyoruz, daha çok iş yapıyoruz. Bize yakışan, bu millete de yakışan budur."
"Türkiye savaş gemisi üretiminde ilk 10'da"
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, TCG Burgazada'yla, MİLGEM Projeleri'nde yüzde 65 yerlilik oranına ulaşıldığını belirterek, Türkiye, savaş gemisi üretiminde dünyanın 10 ülkesinin arasına girdi dedi.
Işık, İstanbul Tersane Komutanlığı'nda düzenlenen Burgazada Korveti'nin denize indirilmesi ve Kınalıada Korveti'nin ilk kaynak töreninde yaptığı konuşmada, Burgazada'nın denize indirilmesinden dolayı büyük mutluluk duyduklarını söyledi.
Türkiye'nin dünyanın merkezinde yer aldığını anlatan Işık, bunun çok avantajları olduğunu ve bunları değere dönüştürmek için gece gündüz çalıştıklarını aktardı.
Bakan Işık, dünyanın merkezinde bulunmanın büyük tehditleri ve sorunları da beraberinde getirdiğini dile getirerek, "Şu anda dünyada var alan bütün problemlerden çoğu bizim bölgemizde yaşanıyor. Böyle bir yerde Türkiye için güçlü olmak tercih değil, bir zorunluluktur. Güçlü olmak için çok unsur sayılabilir. Güçlü demokrasi bunlardan biri. Her gün güçlenen demokrasi sayesinde Türkiye güçlü olan bir ülke oldu ve böyle devam edecek." diye konuştu.
Türkiye'nin tüm birikimini, tecrübesini ve yeteneğini harekete geçirmek için çalışmaya devam edeceklerini vurgulayan Işık, şunları anlattı: "Özel sektörün savunma sanayine katkısını artırmak için çalışmaya devam edeceğiz. KOBİ'lerimizin daha fazla savunma sanayinde yer alması için her türlü çalışmayı sürdüreceğiz. KOBİ'lerimiz savunma sanayinde var olması için önemli sorunlardan olan test ve sertifikasyon süreçleriyle ilgili özel bir programı başlatıyoruz. Bu noktada inşallah devletimizin tüm yeteneklerini daha fazla araştırma, geliştirme, daha fazla tasarım, mühendislik ve üretim için seferber edeceğiz. Burgazada gurur kaynağı.
Burgazada'yla, MİLGEM Projeleri'nde yüzde 65 yerlilik oranına ulaştık. Bu bizim için çok önemli bir aşama. İnşallah bunu daha yukarılara çıkartacağız. Bunu yaparken çok güzel kamu ve özel sektör sanayi iş birliğini hayata geçirmiş olmuş. Ellinin üzerinde savunma sanayi ve denizcilik şirketi bu projede yer aldı. Şu anda devam eden projelerle Türkiye, savaş gemisi üretiminde dünyanın 10 ülkesinin arasına girdi."
MİLGEM Projesi, Milli Savunma Sanayi için bir lokomotif
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, MİLGEM Projesi'nin ikinci dörtlü paketini, "İ sınıfı fırkateyn" olarak inşa etmeyi planladıklarını belirterek, "İSTANBUL" ismi verilecek ilk geminin inşasına 2017 yılının Ocak ayında İstanbul Tersanesi'nde başlanmasının hedeflendiğini bildirdi.
Bostanoğlu, İstanbul Tersane Komutanlığı'nda düzenlenen Burgazada Korveti'nin denize indirilmesi ve Kınalıada Korveti'nin ilk kaynak törenindeki konuşmasında, MİLGEM Projesi'nin, milli savunma sanayi için bir lokomotif olduğunu kaydetti.
Başarısıyla uluslararası alanda da model olmayı başaran bu projenin, Türk deniz kuvvetleri personeliyle Türk mühendis ve işçisinin örnek bir eseri olduğunu vurgulayan Oramiral Bostanoğlu, teknolojik bir atılım projesi olan MİLGEM'in, başarısıyla savunma sanayi için bir dönüm noktası olduğunu ve daha büyük projeler için Türk mühendisini cesaretlendirdiğini anlattı. Bostanoğlu, bugün gelinen aşamanın, ülkenin korvet ve fırkateyn gibi muharip gemi inşa projelerini milli dizayn ve azami yerli katkı oranıyla gerçekleştirebilecek seviyeye ulaştığını gösterdiğini ifade etti.
Oramiral Bülent Bostanoğlu, denizlerin, ekonomik, siyasi ve askeri alanda öneminin her geçen gün daha da arttığını anlatarak, denizlerin, insanlığın vazgeçilmez hayat alanını ve ekonomik mücadele zeminini oluşturduğunu söyledi.
"Denizlerde güçlü olmak zorunluluk"
Bu gerçekle birlikte büyüyen ve gelişen Türkiye'nin, bulunduğu zorlu coğrafyada istikrarlı ve müreffeh bir devleti idame ettirebilmek için denizlerde güçlü olmasının bir seçenek değil, zorunluluk olduğunu belirten Bostanoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bin yıla yaklaşan şanlı deniz tarihimiz, çağdaş ve caydırıcı bir deniz kuvveti olma ve bunu idame etmedeki azim ve kararlılığımızın güvencesidir. Bugün milli gemilerimizin 1455 yılında Haliç'te kurulan Tersane-i Amire'nin günümüzdeki izdüşümü olan İstanbul Tersanesi'nde inşa ediliyor olması bunun en güzel kanıtıdır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Mükemmel ve kaadir bir donanmaya sahip olma' hedefi doğrultusunda, 60'lı yıllarda başlayan askeri gemi inşa faaliyetleri günümüze kadar ivmelenerek sürmüştür. 2000'li yıllara gelindiğinde askeri tersanelerimizde ulaşılan bilgi birikimi, milli bir harp gemisinin ülkemizde tasarlanması ve inşa edilmesi konusunda bize cesaret vermiştir. Bu cesaretimizi kuvvetlendiren en önemli faktör yine milli imkanlarla geliştirilen ve 'GENESİS' adını verdiğimiz Savaş Yönetim Sistemi'dir. Milli bir savaş yönetim sistemi olmadan üretilen herhangi bir silah ve sistem üzerinde tasarruf sahibi olunması mümkün değildir."
Oramiral Bostanoğlu, Türkiye'nin, yetiştirdiği değerli mühendislerin gayretleriyle savaş yönetim sistemi geliştirme ve entegrasyon kabiliyetine sahip dünyadaki az sayıda ülke arasına girdiğini, 2000'li yıllardan itibaren kendi harekat ihtiyaçlarına göre istediği silah ve sensör kombinasyonunu bir platform üzerinde birleştirebilecek ve tam performans ile kullanabilecek yeteneği kazandığını kaydetti.
MİLGEM çerçevesinde hizmete giren TCG Heybeliada ve TCG Büyükada korvetlerinin önemli hizmetler yaptığını hatırlatan Bostanoğlu, bu sayede projenin küresel bir saygınlık kazandığını aktardı.
"İ sınıfı fırkateyn inşa edilecek"
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bostanoğlu, şu bilgileri verdi: "MİLGEM projesinin ikinci dörtlü paketini, 'İ sınıfı fırkateyn' olarak inşa etmeyi planlıyoruz. Gemilerin seyir menzillerinin artırılması ve satıhtan havaya güdümlü mermi entegrasyonunu içeren dizayn değişiklik çalışmalarına İstanbul Tersanesi bünyesinde yer alan Dizayn Proje Ofisi'nde devam edilmektedir. 'İSTANBUL' ismi verilecek ilk geminin inşasına 2017 yılının Ocak ayında İstanbul Tersanesi'nde başlanması ve 'İ' sınıfı fırkateynlerin 2021-2024 yılları arasında hizmete girmesi hedeflenmektedir. Projenin altıncı, yedinci ve sekizinci gemilerinin özel sektör tersaneleri tarafından inşa edilmesi öngörülmektedir. Bu sayede, ülkemizde ilk defa, fırkateyn tipi muharip bir gemi özel sektör tersanelerinde inşa edilecektir."
Günümüzde, modern gemilere sahip olanların değil, bunları dizayn ve inşa edebilme kabiliyetine sahip olanların itibar gördüğünü ifade eden Bostanoğlu, platformun sadece operatörlüğünü yapan bir gücün değil, üretken ve gelişen bir gücün uzun vadede etkili olabileceğinin farkında olduklarını dile getirdi.
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, buradan yola çıkarak, asıl gücün, değişen harekat ortamına göre ihtiyaç duyulan silah, sistem ve platformları üretebilen, idamesini sağlayabilen insan gücüne ve teknolojik kabiliyete dayandığının bilincinde olduklarını aktardı.
MİLGEM Projesi'nin, örnek gösterilebilecek seviyede koordineli bir yönetim anlayışının ve ortak çalışmanın milli alanda nasıl başarılı sonuçlar üretebileceğinin somut bir kanıtı olduğunu vurgulayan Bostanoğlu, "Bu projede sorumluluk alan tüm yüklenici sivil firmalarımız, askeri gemi inşa standartlarına uygun sistemler üreterek, uluslararası pazarda rekabet edebilir nitelik kazanmışlardır. MİLGEM Projesi'nde yakaladığımız sinerji, yine MİLGEM konsepti ile dizayn ve inşa edilecek TF-2000 Hava Savunma Harbi Fırkateyni ve MİLDEN adını verdiğimiz Milli Denizaltı projelerine de yön vermektedir." şeklinde konuştu.
İnşasına 17 Aralık 2014'te başlanan "Burgazada"nın, çelik gövde inşası ve önemli tekne donatımları planlanandan 100 gün önce bitirilerek denize indirmeye hazır hale getirildiğini belirten Bostanoğlu, geminin, planlı teslim tarihinden 8 ay önce denize indirilmesini hedeflediklerini dile getirdi.
İstanbul Tersane Komutanlığı’nda düzenlenen TCG Burgazada korvetinin denize indirilmesi ve TCG Kınalıada korvetinin ilk kaynak törenine; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım'ın eşi Semiha Yıldırım, GİSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkan Vekili Faruk Ürkmez, denizcilik sektörü temsilcileri ve askeri yetkililer katıldı.
Yapılan konuşmaların ardından TCG Burgazada Emine Erdoğan tarafından denize indirildi.