Türkiye ve Azerbaycan, 1 Temmuz’da doğalgaz akışının başlayacağı Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nde “kardeş” yönetimi uygulayacak. Buna göre BOTAŞ ve SOCAR, boru hattını işletmek üzere yarı yarıya ortak olacakları yeni bir şirket kuracaklar.
TANAP ile Azerbaycan’da Şah Deniz’den çıkarılacak doğalgaz, Türkiye’ye ve Avrupa’ya taşınacak. Proje kapsamında, Gürcistan sınırından başlayarak, Yunanistan sınırına kadar Türkiye içinde bin 800 kilometre uzunluğunda boru hattı döşeniyor. Hattın, Eskişehir bölümü tamamlandı, testler devam ediyor. BOTAŞ, Eskişehir’den 1 Temmuz’dan itibaren gaz almaya başlayacak. Başlangıçta 10 milyar metreküpü Avrupa’ya, 6 milyar metreküpü Türkiye’ye olmak üzere yıllık 16 milyar metreküp doğalgaz sevkıyatı yapılacak.
ÜÇÜNCÜ ORTAK DÜŞÜNÜLMÜYOR
Azeri petrolünü Gürcistan üzerinden Ceyhan’a, oradan da dünya piyasalarına ulaştıran Bakü- Tiflis-Ceyhan (BTC) Petrol Boru Hattı Projesi’nde uygulanan işletme modelinin benzeri, TANAP’a da taşınacak. BTC’yi, işletmek üzere 2001’de BOTAŞ International (BIL) kuruldu.
TANAP’ı da işletmek üzere BOTAŞ ve SOCAR’ın yarı yarıya ortak olacakları bir şirketin kurulması planlanıyor. Kaynaklar, bu şirkette üçüncü bir ortağın düşünülmediğini belirterek, “BOTAŞ’ın ve SOCAR’ın payları yüzde 50’şer olacak. Şirket, TANAP’ı işletecek ve boru hattının güvenliğini sağlayacak” dedi.