Foxconn, birkaç hafta önce Sharp’ı 3.5 milyar dolara satın alarak ekran ve panel üretimi konusunda çok önemli bir adım attı. Apple’ın en büyük tedarikçisi konumunda olan Foxconn, böylece tedarik zincirini daha da genişletmiş oldu.
Elbette bu satın almanın Apple açısından da önemi hayli büyük. Çünkü şirket, gelecek yıllarda iPhone’larında OLED ekrana yer verecek ve üretimler de muhtemelen Foxconn’a yaptırılacak. LG de geçen sene 9 milyar dolar bütçeyle yeni bir OLED fabrikası kuracağını açıklamıştı. OLED ekran konusundaki en büyük problem ise maliyet. Dolayısıyla şirketler, kapasitelerini ve üretimleri artırarak maliyetleri azaltmayı hedefliyor.
Maliyetlerin düşürülmesi konusunda elbette yeni teknolojiler de devreye giriyor. Yaklaşık dört yıldır Kyulux tarafından geliştirilen TADF OLED teknolojisi, OLED ekran üretiminde hem maliyet hem de verimlilik anlamında önemli bir aşamayı temsil ediyor. OLED teknolojisiyle ilgili 50 farklı patente sahip olan Kyulux, TADF (termal olarak aktive edilmiş geciken floresan) sayesinde maliyetleri çok önemli bir oranda düşürmeyi hedefliyor. Bu teknolojide OLED ekranlardaki ağır metallere olan ihtiyaç tamamen ortadan kalkıyor.
Şimdilik TADF OLED teknolojisi emekleme aşamasında ve verimlilik konusunda çeşitli sıkıntılar yaşanıyor. Ancak TADF OLED’ler geliştikçe, akıllı telefon üreticilerinin telefonlarında bu ekranlara yer verme ihtimali yüksek. Hatta bunun en somut örneği de LG, Japan Display, JOLED ve Samsung gibi dev üreticilerin Kyushu Üniversitesi’nin ortaklığındaki Kyulux’a 13.9 milyon dolar yatırım yapmış olmasıdır.