Suyun Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yönetilmesini esas alan "Su Kanunu Tasarısı" hazırlandı.
Bakan Veysel Eroğlu, Su Kanunu'nu hazırlama ihtiyacını doğuran nedenlere ilişkin bilgi verdi.
Türkiye'de kuraklığın etkilerinin aşılması için, suyun havza bazında tek elden bütüncül yönetilmesi, tasarruflu kullanılması, depolama tesisleri yapılması, arıtılmış atık suların sulama ve yer altı suyunun beslenmesi gibi amaçlarla geri kazanılıp bundan yeniden yararlanılmasının zorunlu hale geldiğini vurgulayan Eroğlu, su ihtiyacının her geçen gün artmasına karşılık kıt miktardaki kullanılabilir su kaynaklarının tehlike altında olduğunu söyledi.
Gerekli yatırımların yapılması ve su kaynaklarının korunması için 2011'de bakanlıklarının kurulduğunu belirten Eroğlu, buna rağmen uygulamada su kaynaklarının yönetimi ile korunmasında bazı mevzuat eksiklikleri ve sıkıntılarla karşılaşıldığını anlattı.
"Son şekli verilecek
Birçok kurumun, su kaynaklarının korunmasıyla ilgili yetkiye sahip olduğuna işaret eden Eroğlu, "Ülkemizde suyla alakalı pek çok kurumun söz sahibi olmasına rağmen, yaşanılan problemlerde bakanlığımız mesul tutulmaktadır." ifadelerini kullandı.
Eroğlu, 64. Hükümet Eylem Planı'nda, Su Kanunu'nun 2016'nın ilk altı ayında gerçekleştirilecek reformlar arasında yer aldığını kaydederek, kanunun hazırlık aşamasına ilişkin şu bilgileri verdi:
"Nihai şekli verilen tasarı, kanunlaşmasını teminen 15 Ekim 2014'te Başbakanlığa iletildi. İlgili kurumlarla yapılan toplantılar ile mutabakata varılan ve varılamayan hususlar sonucunda 11 Mayıs 2015'te tekrar sunuldu. Hükümet değişikliği sebebiyle 26 Kasım 2015'te Başbakanlık tarafından iade edildi. Su Kanunu Tasarısı, 15 Mart'ta Başbakanlığa yeniden sunulmuştur. Başbakanlıkta ilgili bakanlıkların da iştirakiyle toplantılar yapılmış ve düzenleme 17 Nisan Reformları İzleme Koordinasyon Kuruluna sunulmuştur. Orman ve Su İşleri ile Çevre ve Şehircilik bakanlıkları müsteşarları başkanlığında iki defa toplantı yapılarak, mutabakat sağlanmıştır. Mutabakat sağlanan kanun metni, 11 Mayıs'ta Başbakanlığa gönderildi."
Bakanlar Kurulunda Su Kanunu Tasarısı ile ilgili sunum yaptığını belirten Eroğlu, Çevre ve Şehircilik ile Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlıklarının bazı konularda tasarıya itiraz ettiğini dile getirdi.
İtirazlara ilişkin anlaşma sağlandığını söyleyen Eroğlu, "Çevre Şehircilik Bakanlığı müsteşarları ile müsteşarlarımız anlaştı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile mineral su konusunda anlaşamadık. Suyun minerallisi olmaz, su sudur neticesinde. 'Mineralli sular bize ait' dediler. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız iki gün önce buradaydı, onunla konuştuk 'Suların Orman ve Su İşlerine bağlı olması gerekiyor' dedik. Onunla da anlaştık. Kısa süre önce Sayın Başbakanımıza sunduk. İlgili müsteşar, genel müdürler son şeklini verecek, böylece Meclis'e sevk edeceğiz, imzaya sunuldu." diye konuştu.