• BIST 9438.91
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 16 °C

Şoförü dinlenirken otobüs şarj olacak

Şoförü dinlenirken otobüs şarj olacak
ASELSAN Elektrikli Araç Sistemleri Program Müdürü Topçu, toplu ulaşım için TEMSA ile elektrikli otobüs geliştirdiklerini, 8-10 dakikada şarj olabilen aracın ilk iki prototipinin hazır olduğunu söyledi.

ASELSAN Elektrikli Araç Sistemleri Program Müdürü Ali Murat Topçu, ASELSAN'ın 2015 yılında yapılan bir organizasyonel değişiklik sonrasında uzun yıllar boyunca savunma sanayisinde biriktirdiği teknolojileri, ürünleri sivil alana aktarmaya karar verdiğini hatırlattı.

Bu kapsamda ASELSAN'ın Ulaşım, Güvenlik, Enerji ve Otomasyon Sistemleri Sektör Başkanlığı (UGES) olarak çalışmalar yaptıklarını belirten Topçu, şöyle konuştu:

"2015 yılından bugüne kadar hem raylı araçlarda hem tekerlekli araçlarda, askeri araçlarda, hem ileri de deniz araçlarında kullanılabilecek bizim faaliyet sahamızda uygun olan elektrikli çekiş sistemleri ve bunların parçalarını geliştirmeye yönelik çalışmalarımız var. Bu kapsamda aracın en önemli birimi olan elektrik motoru, motor sürücüsü, kontrol birimi ve aracın diğer güç ihtiyaçları için gerekli olan çeviriciler ASELSAN tarafından yerli ve milli olarak üretildi. Bunlar pek çok farklı araçta kullanılabilecek şekilde tasarlandı."

Topçu, elektrikli çekiş sistemini bugüne kadar metro araçlarında, tramvaylarda, otobüste kullandıklarını ve bunları denemeye başladıklarını hatırlatarak, "Şu anda testleri de tamamlandığı için artık seri üretime geçmeye hazırız. Yine bu kapsamda şehir içinde kullanılabilecek elektrikli çekiş sistemine sahip çöp kamyonuyla ilgili de çalışmalara başladık. Kısa bir süre sonra da bu faaliyete geçecek." dedi.

Aracın içerisinde olmazsa olmazlardan birinin de kontrol birimleri olduğunu aktaran Topçu, "Kontrol birimleri de bizim geliştirdiğimiz askeri araçlarda kullandığımız birimler. Bu birimleri de sivil alana taşıdık. Şimdi bu birimlere akıl katmaya sıra geldi. Akıl katmak her türlü aracın otonom sürüş kabiliyetleriyle donatılması demek. Birkaç değişik proje kapsamında bu faaliyetlere de başlıyoruz." diye konuştu.

Topçu, bu projeler sonlandığında Türkiye'deki otobüslerin, kamyonların ve askeri araçların değişik otonom özellikler kazanacağını anlattı.

"Elektrikli aracın ilk iki prototipi hazır"

Topçu, elektrikli araç üretimi konusunda TEMSA ile yaptıkları çalışmalara da değinerek, şu bilgileri verdi:

"Toplu ulaşımla ilgili olarak TEMSA ile geliştirdiğimiz bir elektrikli aracımız var. Bu elektrikli aracın ilk iki prototipi hazır. Yurt içinde belediyelerle bu konudaki görüşmelerimiz devam ediyor. Bizce belediyelerin rotalarına çok uygun. Gün içinde hiç kesintisiz, sabahtan akşama kadar sefer yapabilecek şekilde tasarlanmış ve 8-10 dakikada şarj olabilen elektrikli otobüs ürettik. Bu araçlar durağında şoförün dinlenme süresi içerisinde çok kısa sürede şarj oluyor. Rotasında yolculuğunu devam ettirip bir sonraki durağında ya da son durağında tekrar şarj olarak tekrar geri dönebiliyor. Bu şekilde hiçbir zaman kaybı olmuyor. Şarj için beklemeler olmuyor ve bu aracın kısa zamanda belediyelerimiz tarafından kullanılmaya başlanacağını tahmin ediyoruz."

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim