Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün "Uçuş Harekat Uzmanı Lisans Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.
Buna göre, yönetmelik kapsamında yetkilendirilmeyen kuruluşlar uçuş harekat uzmanı eğitimi veremeyecek. İlk defa yetki almak için başvuran eğitim kuruluşlarından bilgi ve belge istenecek. Genel müdürlük tarafından gerekli nitelikleri taşıdığının tespiti halinde fiziki şartlar ile eğitim olanaklarının yerinde görülmesi maksadıyla ilgili kuruluş tesislerinde denetleme yapılacak. Yetki belgesi, gerekliliklerin sağlanması koşuluyla genel müdürlük tarafından düzenlenecek ve belli aralıklarla yenilenecek. İlk yetkilendirme en fazla bir yıl için düzenlenecek. Yenileme süreleri üç yıldan fazla olamayacak.
Lisanslandırılan uçuş harekat uzmanları, uçuş emniyetini ihlal ederse geçerli lisansları 6 ay süre ile askıya alınacak.
Uçuş harekat uzmanı lisansı 2 yıl için düzenlenecek.
Uçuş harekat uzmanı eğitimi konusunda yetkilendirilen kuruluşlar ile kendi uçuş harekat uzmanı personeli için eğitim vermeye yetkilendirilmiş havayolu işletmeleri, mevcut durumlarını en geç 6 ay içerisinde bu yönetmeliğin ilgili hükümlerine uygun hale getirmek zorunda olacak.
Yönetmeliğin yayımlandığı tarihten önce yetkilendirilen eğitim kuruluşu bünyesinde veya kendi uçuş harekat uzmanı personeli için eğitim vermeye yetkilendirilmiş havayolu işletmelerinde eğitime başlamış olan uçuş harekat uzmanı adaylarının lisans işlemleri 31 Aralık 2016 tarihine kadar uçuş harekat uzmanı lisans yönetmeliğine göre tamamlanacak.
Öte yandan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Gemi Söküm Yönetmeliği'nde değişikliğe gidildi. Buna göre imar planı uygulamalarından kaynaklanan nedenlerden ötürü, yönetmelik kapsamında diğer kurum ve kuruluşlar nezdinde alınması ve idareye ibraz edilmesi gereken belgeleri alamayanlar 28 Şubat 2017 tarihine kadar eksik belgeleri ibraz edecekler.