Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Sebze ve Meyvelerin Toptan ve Perakende Ticaretinde Uyulması Gereken Standart Uygulamalara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Tebliğ ile meyve ve sebzelerin tek ya da tekrar kullanımlık ambalajlarla, taşınması, depolanması ve perakende satış noktalarında satılmasına ilişkin esaslar düzenlendi.
Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, düzenlemeye ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, sebze ve meyveler de dahil olmak üzere tüm gıdaların, hijyen, izlenebilirlik ve ürün israfının önlenmesi için ambalajla satışa sunulmasını istediklerini söyledi. Sarıbekir, bu sayede fireden kaynaklı 15-20 milyar liralık zararın önlenebileceğine işaret etti.
Sektör olarak, Ar-Ge'ye ve yeni teknolojilere yaptıkları yatırımlarla katma değeri yüksek ürünler ürettiklerini ifade eden Sarıbekir, "Özellikle plastik ambalaj sektöründe yaş meyve ve sebzenin raf ömrünün uzatılması için birçok Ar-Ge çalışması yapılıyor. Bu çalışmalar sonucunda raf ömrü 7 günden 14 güne uzatıldı." dedi.
Düzenlemeye uygun altyapımız var
Sektörün, yıllardır söz konusu ambalajları ürettiğini ve kullanıma sunduğunu vurgulayan Sarıbekir, "Firmalardan talep geldikçe, ambalaj sektörü olarak ülkemizin meyve ve sebze sektöründeki tüm ihtiyaçlarına cevap verebilecek altyapıya sahibiz. Ambalaj sektörü buna hazır." ifadesini kullandı.