Anadolu Üniversitesi (AÜ) ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı arasında "Savunma Sanayisi İçin Araştırmacı Yetiştirme Programı" (SAYP) protokolü imzalandı.
AÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, AÜ Rektörlüğü Senato Toplantı Odası'nda düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada, savunma sanayisinde özgün tasarım ürünleriyle dışa bağımlılığın ortadan kaldırılması hedefine ulaşılmasında üniversitelere büyük görevler düştüğünü söyledi.
"Üzerimize düşeni yapmaya hazırız"
Sanayi-üniversite işbirliklerini stratejik ortaklık olarak gördüklerini vurgulayan Gündoğan, AÜ olarak Türkiye'nin "Savunma Sanayisini Yerlileştirme" hedefine yetenek ve laboratuvar altyapılarıyla desteğe hazır olduklarını ifade etti.
Üniversite olarak savunma sanayisinde hizmet veren firmalarla işbirliklerini geliştirici çalışmaların hız kazandığını belirten Gündoğan, şöyle konuştu:
"Üniversite sanayi işbirliklerinin verimli bir şekilde sağlanabilmesi, birtakım ara yüzlerin kamu ölçeğinde geliştirilmesi ve gerekli teşvik edici yasal düzenlemelerin yapılması mümkündür. Devletin üniversite-sanayi işbirliğinde kolaylaştırıcı ve teşvik edici rol oynaması önemli bir koşuldur. Devletimizin, Savunma Sanayii Müsteşarlığımızın bu yöndeki güçlü destekleri, devletimizin bu yöndeki güçlü idaresiyle ülkemizde dışa bağlı olmayan savunma sanayisinin tesis edileceğine inancımız tamdır. Güçlü bir savunma sanayisinin tesisi için Anadolu Üniversitesi olarak üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye ve firmalarımızla tüm işbirliklerine hazırız."
"Üniversitelerimizin yetiştireceği insanlar bu işleri yapacak"
Savunma Sanayii Müsteşarlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi de Türkiye'de savunma sanayisinin gelişmesinin önemine işaret ederek bu konuda birçok değerli projenin bulunduğunu bildirdi.
Havada, karada, denizde, elektronik harpte, sensör sistemlerinde önemli gelişmelerin kaydedildiğini vurgulayan Tüfekçi, şunları söyledi:
"Bunlarla gurur duyuyoruz. Ancak bu sistemler ve bu sistemlerin yapıldığı iş yerleri kendi kendilerine oluşmuyor. Bunları kurgulayan yöneticisinden, araştırmacısına, çalışanlarına, işçisine, teknisyenine kadar birçok insana ihtiyaç var. O yüzden üniversitelerimiz bizim için çok önemli bir yer tutuyor. Üniversitelerimizin yetiştireceği insanlar bu işleri yapacak. Bize de bu vesileyle savunma sanayisinde daha çok yetişmiş insan olmasını ve teknolojik sistemlerin araştırılması ve daha ileri düzeye Türkiye'yi götürmek adına böyle bir protokol öngörüyoruz üniversitelerimizle. Eğer insana önem vermezsek hayalini kurduğumuz savaşta veya barışta bize güç katacak savunma sistemlerini hayata geçirebilmemizin imkanı ve mümkünü yoktur."
Konuşmaların ardından Anadolu Üniversitesi ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı arasında protokol imzalandı.
Programda ayrıca Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Anadolu Üniversitesi, Alp Havacılık, ASELSAN, ASPİLSAN, Coşkunöz, Hisarlar, HAVELSAN, ROKETSAN, Savronik, TAI ve TEI yetkilileri mutabakat metnini imzaladı.