Satın alma ve birleşme danışmanlığı veren Globalturk Capital'in yönetici ortağı Barış Öney, Türkiye'de algı sıkıntısından dolayı ortalama bir satın alma işlem süresinin iki yılın üzerine çıktığını, buna karşın özel sermaye fonlarının şirketlerden halka arzla çıkışının artmasıyla Türkiye'nin fonlar için daha çekici hale geldiğini belirtti.
Öney, Türkiye'de son dönemde jeopolitik riskleri de içeren algının negatif etkisiyle satın alma ve birleşme işlem süresinin uzadığına dikkat çekerek, "Ortalama bir iş Türkiye'de normal bir zamanda bile 1.5-2 yıl sürerdi. Son üç yılda bu işler 2 yılın üzerine çıktı... Büyük bir algı sıkıntısı var. O yüzden süreler 2-3 seneleri bulabiliyor" dedi.
Türkiye'de birleşme ve satın alma işlemleri, jeopolitik risklerin yanı sıra yabancı yatırımcıların OHAL'in etkilerinin yarattığı belirsizlikten çekinmesiyle 15 Eylül itibarıyla 5.6 milyar dolar olarak gerçekleşirken, geçen seneki seviyenin üzerine çıksa da 20 milyar doların aşıldığı 2012 yılına göre iniş trendini sürdürüyor.
"2018, 2017'den daha iyi bir yıl olacak"
Gelecek yıl Türkiye'ye satın almalar için yeni para gelmesinin olası olduğunu belirten Öney, ayrıca halka arz ile çıkış penceresinin açılmış olmasının da bu anlamda önemli olduğunu ifade etti. Öney, yatırımlardan çıkış yöntemlerinden biri olan halka arzların bu yıl arttığına dikkat çekerek, "Özel sermaye fonları tarafında aktivite yüksek. Şirketler bu sene özellikle halka arzla çıkış yapabildi. Bu yıla kadar yapamamışlardı. Turkven'in son dönem çıkışları da gerçekten kilometre taşıdır" diye konuştu.
Öney, "Özellikle Londra ve İstanbul borsasında ciddi çalışmalar var. Bunlar hayata geçerse, dışarıda iyi anlatılabilirse, 2018'in 2017'den daha iyi bir yıl olacağını düşünüyorum" dedi.
"Türk şirketlerin ölçek olarak büyümesi gerekiyor"
Öney özel sermaye fonlarının Türkiye'ye ilgisinin bir kademe daha artması için Türk şirketlerin ölçek olarak büyümesi gerektiğini ve bunun birleşmelerin özendirilmesiyle sağlanabileceğini söyledi. Özel sermaye fonunun yatırım yapacağı ölçekte bir şirketin asgari değerinin 20 milyon dolar olması gerektiğine dikkat çeken Öney, "Dışarıdan gelecek bu yatırımı şirketlerimiz çekecek. Ancak şirket küçük olunca çekemiyor... Aynı sektörde birleşmeler, satın almalar teşvik edilmeli. Vergi boyutuyla da" dedi.
"Bu yıl 3 işlem tamamlanabilir"
Öney, ellerinde 10 ile 40 milyon dolar arası büyüklükte 10 adet şirketin yetkilendirmesi olduğunu, ekonomik gidişatta terslik olmaması halinde bu yıl tamamlayabilecekleri işlem sayısının üçe kadar çıkabileceğini söyledi.
Büyük ölçekli halka arzlar için hazırlık yapılıyor
Özel sermaye fonları bu yıl hem ülke içi hem de ülke dışı halka arzlarla şirketlerden çıkış yaptı. Turkven İstanbul'da Mavi Giyim, Londra'da ise restoran operatörü DP Eurasia'yı halka arz etti. Gelecek sene Turkven'in Medical Park'tan halka arz yoluyla çıkması beklenirken, market zinciri Şok'ta da büyük bir halka arz planlanıyor.
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ da geçen hafta yaptığı açıklamada, yakın dönemde 1 milyar lira veya dolar üstü piyasa değeri olan şirket halka arzlarının görüleceğini belirterek, gelecek sene büyük ölçekli 12-13 adet halka arz için hazırlık yapıldığını söyledi.