VOA (Amerikanın Sesinde) yer alan habere göre eylemden bir gün önce yoğun güvenlik önlemleri alınan cadde üzerindeki dükkan sahipleri tüm vitrinlerini bariyerlerle kapattı. Gösterilerin güvenliği için 4 bin polis memuru görev yapacak, cadde araç trafiğine kapatılacak.
"Sarı Yelekliler" Pes Etmeyince Macron'un Söylemi Değişti
Paris'in ünlü Champs Elysees caddesinde geçen hafta şiddet olaylarına da sahne olan bir eylem gerçekleştiren Sarı Yelkliler Hareketi, halk desteğinin büyümesinden de cesaret alarak, bu hafta yeniden Champs Elysees caddesine çıkıyor.
Eylemin Paris Valiliği tarafından da onaylanması üzerine en lüks markaların yer aldığı cadde üzerindeki dükkan ve mağazalarda gün boyu hummalı bir çalışma yürütüldü. Geçtiğimiz hafta yapılan eylemde göstericilerin hedef aldığı ve vitrinlerini indirdiği Dior mağazası, eylemden bir gün önce tüm vitrinlerini kapattı.
Cadde üzerindeki diğer tüm lüks markalar da vitrinlerini tahta, metal ya da plastik barikatlarla kapladı. Cafeler, restorantlar yol üzerindeki masa ve sandalyelerini kaldırdı, çöp kutuları da dahil, kırılıp dökülebilecek yada yakılabilecek tüm nesneler cadde üzerinden toplandı.
Champs Elysees üzerinde bir Türk lokantası
Champs Elysees'ye açılan bir cadde üzerinde "Elysee İstanbul" adlı Türk lokantasının sahibi Saffet Gökdemir, VOA Türkçe'ye geçtiğimiz hafta yaşanan şiddet olayları sırasında yaşadıklarını aktardı. Gökdemir, "Geçen hafta öğle yemeğinde lokantaya çok kişi gelmedi.
Çünkü insanlar korktu. Bu sokakta hemen önümüzde bir çöp bidonunu ateşe verdiler. Polisle çatışmaya girdiler. Polis de gaz bombası attı. Gaz restoranın içine kadar girdi. Biz müşterilerimizi içeride koruduk. Kapıyı kapattık. Anlayacağınız, bayağı hareketli geçti" dedi.
Bu hafta ise polis yetkililerinin kendileri ile temasa geçtiğini ve tedbir almalarını istediklerini anlatan Saffet Gökdemir, "Biz de yarın duruma göre tedbir alacağız. Belki kapatırız. Ama tabi kapatırsak zarar çok büyük" dedi. Sarı Yelekliler eylemine hak verdiğini belirten Saffet Gökdemir, "Ancak şiddet olaylarına başvurmamalarını dilerdim. Hükümet de daha yakın bir politika izleyebilirdi. Bu olanlar ne Fransa'nın imajı ne de insanlar için iyi değil" diye konuştu.
4000 Polis görev yapacak
İçişleri Bakanlığı ve Paris Belediyesi, Elysee Sarayı'nın da bulunduğu cadde üzerinde yoğun güvenlik önlemleri aldı. İçişleri Bakanı Christophe Castaner, güvenlik güçleri ve kent yönetiminden yetkililerle düzenlediği toplantının ardından, "gösteri hakkına saygı duyduklarını, ancak halkın ve göstericilerin güvenliğinin sağlanması için gerekli tüm tedbirlerin alınacağını, caddenin araç trafiğine kapatılacağını" duyurdu.
Sarı Yelekliler tek tek arandıktan sonra alana alınacaklar. Üst, çanta araması ve kimlik yoklaması yapılarak katılımcılar elenecek. Caddeye açılan tüm yan sokaklarda polis barikat kuracak ve eyleme giriş çıkışları sıkı kontrol altına alacak.
Hükümet aleyhinde gensoru önergesi
"Dünyanın en güzel caddesi" diye anılan Champs Elysees üzerinde gün boyu hazırlıklar sürerken, Sarı Yelekliler arasından belirlenen iki temsilci de Başbakan Edouard Philippe ile bir araya geldi. Ancak görüşmeye katılan temsilcilerden Jason Herbert "görüşmenin canlı olarak halka aktarılması" talebinin reddedildiği gerekçesiyle toplantıyı terketti. Başbakan Philippe, bir tek temsilciyle başbaşa kaldı. Ülke medyası görüşmenin "bir fiyasko" ile sonuçlandığını yazdı.
Görüşmenin ardından Radikal sol France Insoumise (Boyun Eğmeyen Fransa) partisi lideri Jean Luc Melenchon, hükümet aleyhinde gensoru önergesi vereceklerini açıkladı. “Sarı öfke”nin hedefindeki Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un eylemin zamanla güç kaybetmesine umut bağladığını ve eylemcilerle gerçek bir temasa geçmediğini belirterek, "Fransız halkı asi, büyük bir halktır. Onlar rağmen Fransa'yı yönetemezsiniz" dedi.
Fransız halkının öfkesi karşısında kelimenin tam anlamıyla tek başına kalan iktidar partisi La Republique en Marche (LAREM- Cumhuriyete Yürüyüş) milletvekilleri de hükümete "eylemlerin başlamasına yol açan akaryakıt vergilerini dondurması" çağrısı yaptı. LAREM milletvekilki Patrick Vignal, "Sarı Yelekliler bizim politik hareketimize benziyor. Sendikaları, siyasi partileri istemiyorlar.
Onlar ülkemiz için bir şans. Fransa öfkeli. Halkın yüzde 85'i bize güvenmiyor. Ve bu öfke karşısında güçlü bir jest göstermek gerekir. Parlamento'nun da sözü olması gerekir. Akaryakıt vergilerine kısa bir ara verin. Gelin bu jesti gösterelim ve ondan sonra oturup konuşmaya başlayalım" dedi.
Hükümet ise, şimdilik akaryakıt zamlarının uygulanacağını, ancak önümüzdeki haftadan itibaren her ilde kurulacak komitelerde Sarı Yelekliler ile bir araya gelerek, 3 ay boyunca talepleri dinleyeceklerini açıkladı. Başbakan Philippe, "Kapım her zaman onlara açık olacak" mesajı verdi.
Halk desteği büyüyor
Fransa'da 17 Kasım'dan bu yana aralıksız eylemlere devam eden Sarı Yelekliler Hareketi'ne sanatçılardan, politikacılardan, patronlardan da destek gelmeye devam ediyor. Lise Öğrencileri Sendikası eylemlere destek kararı alarak, okullarında tıkama eylemleri, toplantı ve gösterilerle Sarı Yelekliler'i destekledi.
Her ne kadar Sarı Yelekliler "Hiçbir siyasi partiyi istemiyoruz" mesajı verse de, tüm muhalefet partileri hareketi destekliyor. Yapılan son anketler halkın yüzde 85'inin siyasi partilere güvenmediğini ve Sarı Yelekliler hareketini desteklediğini ortaya koyuyor.
Avrupa'ya mı sıçrıyor?
Akaryakıt zamları karşısında internet üzerinden bir çağrı ile kıvılcımı çakılan Sarı Yelekliler hareketinin gücü ülke sınırlarını da aşmaya başladı. Kıvılcım önce komşu Belçika'ya sıçradı. Ülkede 2019 Ocak ayından itibaren uygulanacak enerji ve toplu taşım vergilerindeki artışı protesto eden 300 kadar kişi sarı yeleklerini giyerek başkent Brüksel'de gösteri düzenledi.
Brüksel merkezinde toplanan eylemciler iki polis aracını ateşe verdi. Polis göstericileri tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz ile dağıttı. Olaylarda 60'dan fazla kişi göz altına alındı. Eylemler Bulgaristan ve Hollanda'da da sosyal medya üzerinden yapılan çağrılarla destek görmeye başladı.