• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • İstanbul 4 °C
  • Ankara 4 °C

Sanayiciler, Çanakkale’de buluştu

Sanayiciler, Çanakkale’de buluştu
Çanakkale’de bir araya gelen sanayiciler, ilin potansiyeline dikkat çektiler. Şehrin, tarım devriminin laboratuvarı, yüksek teknoloji şehri haline gelebileceği vurgulanırken, gelecekte yurtdışından beyin göçü alabilecek bir cazibe merkezi olabileceği beli

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, geçmişinde efsaneler barındıran Çanakkale’nin geleceğin high- tech şehri olabileceğini söyledi. Çanakkale’de denizin, temiz havanın ve üniversitenin bulunduğuna dikkat çeken Bahçıvan, “Çanakkale gelecekte İstanbul’dan göç alır hale gelecek. Sadece Türkiye’nin diğer bölgelerinden değil yurt dışından da beyin göçü alacaktır” dedi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi ile Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası dün ortak bir toplantı düzenledi. Toplantıya İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Engin, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Osman Okyay ve çok sayıda sanayici katıldı.

Toplantıda Çanakkale ziyaretlerinin iki kez ertendiğini hatırlatan Zeynep Bodur Okyay, ilkinde hava muhalefeti, ikincisinde ise İbrahim Bodur’un (Kale Grubu kurucusu) vefatının, ertelemede etkili olduğunu kaydetti. Çanakkaleli olmaktan gurur duyduğunu ifade eden Zeynep Bodur Okyay, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Askeri zaferler ne kadar büyük olursa olsun, ekonomik zaferlerle taçlandırılmadıkça sonuçsuz kalır” sözüne atıf yaparak, bu cumhuriyet vizyonuna sahip olan merhum İbrahim Bodur’un ve bu nedenle ülkede sanayileşmenin temellerini atanlardan olduğunu söyledi. Türkiye’nin reform yapmaya devam etmesi gerektiğini vurgulayan Zeynep Bodur Okyay, ülke olarak ilerlemek istiyorsak farklılıklarımızı değil ortak yönlerimizi ön plana çıkarmamız gerektiğini dile getirdi.

Yenilenebilir enerjide tasarımcı olabilir

Osman Okyay da Türkiye’nin hedeflerine ulaşması için İstanbul’un yanına yeni cazibe merkezleri koyması gerektiğini bildirdi. Bölgede potansiyeli en yüksek ilin Çanakkale olduğunu savunan Okyay, “Çanakkale yeni tarım devriminin laboratuvarı olabilir. Yenilenebilir enerjide sadece üretici değil, tüm gelişmiş rüzgar türbini ve güneş panellerinin sanayicisi, yazılımcısı ve hatta tasarımcısı olabilir. Kültür ve sağlık turizminin en önemli lokasyonlarından biri olabilir. Çanakkale, bir ileri eğitim merkezi haline gelip ülkenin üretken zeka ihtiyacını karşılayabilir. Bu şehre yatırım yapanlar, yarının gerçek kazananları olacaktır” dedi.

Bilim üreten bir şehir kurmak hayal değil

Konuşmasında teşvik politikalarının eksiklerinden söz eden İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ise yetişmiş insan gücü olan Çanakkale gibi bölgelerdeki yatırımların da doğu illerindeki kadar desteklenmesi ve teşvik edilmesinin önemine işaret etti. Çanakkale’nin gelecekte İstanbul’dan göç alır hale geleceğini öngören Bahçıvan şöyle konuştu:

Kalkınma için Çan modeli yaygınlaşmalı

“Deniz arıyorsanız var, temiz hava var, güçlü bir üniversite var. Burada Türkiye’nin bilim üreten, sanayiyi, tarımı, hizmeti destekleyen, örnek bir şehir kurmak hayal değil. Sadece Türkiye’nin diğer bölgelerinden değil yurt dışından da beyin göçü alacaktır. Türkiye’nin tek bir formülü var. O da Çanakkale. Başka modele gerek yok sosyal anlamda. Yıllarca Japon ve Güney Kore modellerini inceledik, onları Türkiye’ye nasıl uygularız diye düşündük. Oysa bir Çanakkale Çan modeli var. Sanayimizin ulu çınarı, odamızın kuruluşunda büyük emeği geçen ve Meclis Başkanımız Zeynep Bodur Okyay’ın değerli babası merhum İbrahim Bodur’un üzerinde ot bitmeyen Çan’da yarattığı bir sanayi devi var. Bodur’un yarattığı Çan modeli devlet, millet, sermaye, çalışan arasında bağ kurdu. Sermayeyi ürküten değil, kucaklayan hale getiren bir model bu.”

İstanbul ile Çanakkale’nin kalkınma yolunda yaratacağı birlikteliğin, ekonomik refahın ülke genelinde dengeli paylaşımı kadar toplumsal barış ve huzur açısından da büyük bir önem taşıdığını belirten İSO Başkanı Erdal Bahçıvan Bahçıvan sözlerine şöyle devam etti: “Doğası, yeraltı ve yerüstü zenginlikleri, birikimli insanları ile Çanakkale değerli bir hazineye sahip. Türkiye’nin Avrupa’ya açılan iki üç kapısından biri. Bu hazineden ülke olarak daha fazla yararlanmanın yolları geliştirilmeli. Çelik, çimento, seramik, deniz ürünleri ve tarıma dayalı gıda sanayiinin ön plana çıktığı Çanakkale, sanayicilere de önemli fırsatlar sunuyor. Dünyanın en uzun asma köprülerinden biri olarak temeli atılan projenin açılması ile Çanakkale, ulaştırma açısından Anadolu’yu Avrupa’ya bağlamada daha etkin bir rol üstlenecek. Çanakkale, İstanbul’dan çok önemli bir yük alır hale gelecek. Bu çok önemli bir şans. Beyaz yakalılar için mutlu yaşam için çok güçlü bir alternatif olacak. Bu kapsamda geçmişin efsaneler kenti Çanakkalemiz, sahip olduğu potansiyel ile geleceğin high-tech kenti de olabilir.”

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim