• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 12 °C

Şah Deniz 2 doğalgaz projesine 'tam gaz' devam

Şah Deniz 2 doğalgaz projesine 'tam gaz' devam
BP Türkiye Başkanı Stump,TANAP'a doğalgaz sağlayacak Şah Deniz 2. faz sahasında çalışmaların hızla devam ettiğini belirterek "Projenin yüzde 80'i tamamlandı. Hedefimiz, 2018'de Türkiye'ye, 2020 başlarında da Avrupa'ya doğalgazı ulaştırmak." dedi.

BP'nin Türkiye Başkanı Mick Stump, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'na (TANAP) doğalgaz sağlayacak Şah Deniz 2. faz sahasında çalışmaların hızla devam ettiğini belirterek, "Projenin yüzde 80'i tamamlandı. Hedefimiz, 2018'de Türkiye'ye, 2020 başlarında da Avrupa'ya doğalgazı ulaştırmak." dedi.

TANAP üzerinden Türkiye ve Avrupa'ya doğalgaz sağlayacak Şah Deniz 2. faz sahasındaki çalışmaları değerlendiren Stump, planlanan sürede projeyi bitirmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Stump, güney gaz koridorunun Avrupa ayağı olan Trans Adriyatik Boru Hattı'nın (TAP) temel atma töreninin mayıs ayında yapıldığını hatırlatarak, "Projenin başlangıç ayağı olan Güney Kafkaslar Boru Hattı'nın yüzde 50'si tamamlandı. Şah Deniz 2. faz sahası projesinin de yüzde 80'i tamamlandı. Proje ortaklarıyla beraber çalışmalarımız tam gaz devam ediyor. Hedefimiz, 2018'de Türkiye'ye, 2020 başlarında da Avrupa'ya doğalgazı ulaştırmak." diye konuştu.

BP'nin ana işletmecisi olduğu Şah Deniz 2. faz sahasından yılda 16 milyar metreküp doğalgaz üretilmesi planlanıyor. Bu gazın, 6 milyar metreküpünün Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı ile Türkiye'ye, 10 milyar metreküpünün de TAP ile Avrupa'ya gönderilmesi hedefleniyor. Yedi şirketin ortak olduğu Şah Deniz 2 projesinde, BP'nin yüzde 28,8'lik payı bulunuyor.

BP için ana öncelik, güvenlik

Stump, enerji arzının devamlılığı ve güvenliği açısından milyar dolarlık boru hatlarını korumanın çok önemli olduğunu belirterek, "Güvenlik, boru hatları için önemli bir öncelik. BP olarak hatlarımızı korumak için her zaman ek yatırım yaparız. Modern boru hatlarının bir tavşanı bile kolayca tespit edebilecek hassaslıkta uyarı sistemleri var. Zaten boru hatlarının korunmasını sağlayan Türk güvenlik güçleriyle de birlikte çalışıyoruz." dedi.

Boru hatlarının enerji altyapılarının kritik bir parçası olduğunu ifade eden Stump, güvenlik konusunun hep ön planda olması gerektiğini söyledi.

Stump, Türkiye ve Avrupa'ya doğalgaz tedarik edecek Türk Akımı projesinin de enerji arz güvenliği açısından çeşitlilik sağlayacağını dile getirerek, doğalgaz piyasasında alternatiflerin artmasının taraflara avantaj sağlayacağını aktardı.

Önceliklerinin güney gaz koridorunun tam zamanında ve planlanan bütçe dahilinde tamamlanması olduğunu kaydeden Stump, "Doğalgaz arz güvenliği için (Türk Akım) alternatif bir kaynak oluşturmaktadır. Balkanlar'daki potansiyelle beraber Türkiye'de de büyük bir pazar var. Rekabet, yenilikçiliği teşvik ederken maliyetleri de düşürmeye yönlendirir. Bu durum, piyasa oyuncularına her zaman fayda sağlayacaktır. Bu doğrultuda bizim hedefimiz de dünyanın aydınlanma, ısınma ve ulaşım ihtiyaçları için gereken uygun, güvenilir ve temiz enerjiyi tedarik etmektir." değerlendirmesinde bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim